Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash

Airbnb a Belvárosban: így nullázódik le a milliós parkolódíj

A Belvárosban bevezetett szigorú szabályozás és plusz díj első ránézésre lehet csak ijesztő a lakáskiadóknak. 

Az utóbbi időben számos konfliktusról lehetett hallani a belvárosi bulinegyed lakosai és a buliturizmusra épülő szórakozóhelyek között. Van már olyan budapesti kerület, ahol éppen ezért szigorúbb szabályozást vezettek be a bulituristák által kedvelt Airbnb-s lakásokra.

A főváros VI. kerülete az elmúlt évek egyik ingatlanpiaci slágere volt, dinamikusan emelkedtek az ingatlanárak, mára Budapest ötödik legdrágább kerületévé vált az 525 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárával. Az áremelkedés nem állt meg, bár lassul, az elmúlt egy évben továbbra is több mint 15%-os növekedés tapasztalható az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe szerint. A helyi ingatlanár robbanás elsősorban a befektetési célú lakásvásárlóknak köszönhető, akik hamar meglátták a kedvező lehetőséget a kerületben. Az áremelkedés üteme nem meglepetés, a budapesti lakáspiacot közel 4 éve a befektetők uralják (a “fészekrakók” kárára).

A várható magas hozam mellett a lakáskiadásra is sokan gondoltak, az Airbnb meghonosodásával még nagyobb profitra tehettek szert. Csakhogy a bulinegyed jelenlegi arculatának, stílusának kialakulása egyre több helyi lakos számára vált kellemetlenné, a bulituristák sokasága előszeretettel választja az Airbnb adta rugalmas szálláslehetőséget, így a rövidtávú lakáskiadás is a támadások középpontjába került. Az utóbbi évben egyre komolyabban felmerülő javaslata a társasházi szerződések Airbnb-t tiltó átírása.

A VI. kerület, megelégelve a vitákat új jogszabályt fogadott el, január elsejétől minden rövidtávon kiadott plusz szoba után egyszeri 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat kell fizetni. A rendelkezés alapja nem új keletű, csak eddig például a tetőtéri lakások kialakításánál alkalmazták a parkolóhely megváltást, figyelembe véve, hogy a kerületben nincs elegendő szabad hely.

Egy rövid távú kiadásra vásárolt felújítandó kislakás esetében az egyszeri 1,5 millió forintos teher – 2-3 millió forintos felújítással számolva – akár 1 évvel is kitolhatja a befektetés megtérülési idejét. Jó hír azonban az Airbnb-t használó lakáskiadók számára, hogy év elejétől már 3 kiadott lakás esetén is választhatják az eddigiekhez képest jóval kedvezőbb, szobánkénti 32 ezer forint átalányadózási formát. Az OTP Ingatlanpont kalkulációja szerint

a korábbi szabályozással szemben ez a lakáskiadó számára havonta 136 000 forint pluszbevételt jelent

– átlagos feltételekkel számolva: 2 szoba, 4 vendég, évi 200 vendégéjszaka, 20 euró /éjszaka/fő. A parkolóhely megváltási díj miatt esetlegesen 1 évvel meghosszabbodott megtérülési idő és az új adózási lehetőség nyújtotta plusz bevétel majdnem teljesen kiegyenlíti egymást a VI. kerületben.

„Elképzelhető, hogy a szabályozás a szomszédos kerületekbe irányítja majd a vásárlókat, amelyek a VI. kerület példáján felbátorodva szintén szigoríthatják az Airbnb-s lakáskiadást. Ennek ellenére továbbra is kedvező befektetés itt jól kiadható lakást vásárolni, de az Airbnb helyett egyre többen inkább a hosszabb távú, klasszikus kevesebb idő ráfordítással járó lakáskiadás felé fordulhatnak” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont szakértője.

 

Borítókép: Ivan Akimenko / Unsplash

Oszd meg!