Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A világtörténelem legsikeresebb befektetője most a gyógyszeriparra tesz

A világtörténelem legsikeresebb befektetőjének, Warren Buffettnek cége, a Berkshire Hathaway negyedéves jelentése mindig a legjobban vártak között van a Wall Streeten: az amerikai milliárdos vásárlásainak fele ezúttal a gyógyszeriparból került ki – írja a portfolio.hu a USNews cikke alapján. Íme, a nyolc cég, amelynek a részvényeiből az elmúlt három hónapban az amerikai milliárdos vásárolt.

Gyógyszergyártók

Az Abbvie (ABBV) bevételeinek majdnem felét a Humira nevű gyógykészítmény adja, de egyéb, a piacon gyorsan növekedő gyógyszereket is készít. A vállalat tulajdonába tartozik az Allegrant is, amely a botox-kezelés tulajdonosa. Buffett 2,1 milliárd dollár értékben vásárolt a vállalat részvényeiből.

A Merck & Co. (MRK) legfontosabb gyógyszere a Keytruda, ami 2028-ig szabadalmi védelem alatt áll, ráadásul jó potenciálja van olyan területeken is, amelyeken eddig még nem használták, például az emlőrák és a vastagbélrák kezelésében. Buffett részvényeinek értéke itt körülbelül 18 milliárd dollár.

A Bristol-Myers Squibb (BMY) globális gyógyszeripari vállalatban Buffett most megvásárolt részesedése szintén 1,8 milliárd dollárt ér, ez jelenleg a vállalat részvényeinek közel 1,5 százalékát jelenti. A márka felvásárlásokban és új szerek fejlesztésében is jól teljesít, ugyanakkor a járvány ennek a cégnek is negatívan érintette az árfolyamát.

A Pfizer (PFE) ígéretes koronavírus-ellenes vakcinája miatt gyors felértékelődést ígér Buffettnek, az ezzel kapcsolatos hírek megjelenés után közel 16 százalékot emelkedett az árfolyama. A társaság piaci kapitalizációja jelenleg közel 203 milliárd dollár, Buffett újonnan szerzett részesedése 133 millió dollárt ér.

Meglepő és nem meglepő vásárlások

A milliárdos befektető szinte mindig elzárkózott a technológiai vállalatoktól, és legfőképpen a nyilvános részvénykibocsátástól, ezt a trendet törte meg most a felhőalapú adatszolgáltatásokat nyújtó Snowflake-kel (SNOW), amelyben 2,2 százalékos tulajdonrészt szerzett, kb. 1,6 milliárd dollár értékben.

Elemzők véleménye alapján a Portfolio azt írja, hogy az 5G elterjedése jelentős piaci katalizátor lesz az elkövetkező években, és Buffett a T-Mobile-t tekintheti a legerősebb szereplőnek a piacon. A T-Mobile US eredménye 44 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A Berkshire, azaz Buffett most 314 millió dollár értékben vásárolt részvényeiből.

Korábbi részesedését növelte a Bank of Americában (BAC) a milliárdos, a társaság 11,9 százalékát birtokolja, ez összesen 27,7 milliárd dollárt ért. Ez így a Berkshire második legnagyobb részvényholdingja, csak az Apple előzi meg.

Buffett továbbra is távol tartja magát az elektromos autók piacától: a Berkshire mára 80 millió darab General Motors (GM) részvényt birtokol 3,4 milliárd dollár értékben.

A páternoszter manapság egyre ritkább, szinte eltűnni látszik. Ebben is hasonlít egyébként a házasságra.