rövid hír

A világ egyik leggazdagabb embere járt a legjobban az Apple-részvények rekordjával

Forbes
2022. január 04. 2 perc olvasás

162 milliárd dollárt ért abban a pillanatban a Warren Buffett résztulajdonába tartozó Berkshire Hathaway Apple-részesedése, amint a tech óriás átlépte a 3000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt – írja a Business Insider.

Warren Buffett befektetői vállalatának, a Berkshire Hathawaynek kezében lévő részvények már majdnem ötször annyit érnek, mint amikor megvásárolták őket. A világ egyik leghíresebb (és leggazdagabb) milliárdos befektetője egyszerű, kiszámítható üzleteket keres, ezért többnyire hidegen hagyták a tech-részvények.

Az Apple-befektetését azonban minden bizonnyal a munkássága koronaékszerének tekinti a szakma: a legnagyobb nyereséget ugyanis ez hozta a konyhára a Berkshire-nek.

A vállalat tavaly szeptember 30-i beszámolója alapján 887 millió részvénnyel, azaz, 5,4 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, amit még 2016 és 2018 között vásárolt össze. Ez a mostani részvényértéknek megfelelően nagyjából 162 milliárd dollárra rúg – már ha azóta nem adtak el belőle.

Érdekesség, hogy a hat éve kezdődő felvásárlásban a Berkshire több mint 1 milliárd részvényt vett, de pozíciója 12 százalékát beáldozta, nagyjából 13 milliárd dollárért. Mivel a részvények azóta többet értek, nagyjából 22 milliárdért lehetne most továbbpasszolni őket –

így Buffették 9 milliárd dollárt veszítettek nem realizált nyereségként.

Ezt a 91 éves milliárdos is tudja: a Berkshire egyik megbeszélésén azt mondta, hogy valószínűleg hiba volt megszabadulni a pozíciótól, amit akkor még üzlettársa, Charlie Munger is jelzett neki.

A „baki” ellenére még mindig az Apple a legjelentősebb Berkshire-részvénycsomag: a befektető vállalat értékének majdnem a negyedét, 24 százalékát teszi ki a 162 milliárd dolláros pakett.

Buffett becsült vagyona az amerikai Forbes számításai alapján jelenleg 111,7 milliárd dollár, ezzel ő a világ 9. leggazdagabb embere.

Borítókép: Warren Buffett // Forbes