Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Call of Duty lett az évtized játéka

Az NPD Group nevű piacelemző cég összeállította az Egyesült Államokban 2010 és 2019 között legjobban fogyó videojátékok listáját. Az élre a Grand Theft Auto V került, de tízből hét helyen bizony egy Call of Duty-játék áll.

A videojátékok világában kétféle ember van: aki szereti a Call of Duty-t és aki nem, de azért szívesen beszél róla, ha másképp nem megy, szidalmazza. Az apuci által vett Xbox-on Call of Duty-zó, mocskos szájú tizenkétéves kisfiú népszerű gamer sztereotípia, de még nem ad magyarázatot arra, hogy miért ez a sorozat adta az elmúlt évtized legtöbb példányban fogyó játékait – legalábbis Amerikában.

Márpedig a NPD Group szerint így alakult az évtizedes amerikai toplista:

 1. Grand Theft Auto V
 2. Call of Duty: Black Ops
 3. Call of Duty: Black Ops II
 4. Call Of Duty: Modern Warfare 3
 5. Call of Duty: Black Ops III
 6. Call Of Duty: Ghosts
 7. Red Dead Redemption II
 8. Call of Duty: WWII
 9. Call of Duty: Black Ops IIII
 10. Minecraft
 11. Call of Duty: Advanced Warfare
 12. Call of Duty: Modern Warfare 2019
 13. Elder Scrolls V: Skyrim
 14. Mario Kart 8
 15. Call of Duty: Infinite Warfare
 16. Battlefield 1
 17. Battlefield 4
 18. Destiny
 19. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 20. Star Wars Battlefront 2015

Beszédes összeállítás, nem igaz? Az élen álló Grand Theft Auto V már régóta minden idők legnyereségesebb szórakoztatóipari terméke, 2019 novemberéig 115 millió példányt adtak el belőle, mindezt úgy, hogy a játék első, Xbox 360-as és Playstation 3-as változatai 2013-ban jelentek meg.

Ezt követően Playstation 4-re, Xbox One-ra és PC-re is megjelent a játék, a fejlesztésért felelős Rockstar Games pedig, köszöni, nagyon jól megél a GTA Online nevű internetes többjátékos mód bevételeiből. A cég azóta csak egy teljes értékű játékot adott ki, ez volt a 2018 végén konzolokra, majd tavaly ősszel PC-re is megjelent Red Dead Redemption 2, ami – lám-lám – szintén benne van a top 10-ben, egészen pontosan a 7. helyet foglalja el. Nem rossz egy alig több mint egy éve kapható videojátéktól.

Hogy ezt kontextusba helyezzük, érdemes megnézni a második helyezett Call of Duty: Black Ops megjelenését: 2010. november.

Tény, hogy a patriotizmust is főszerepbe állító, háborús környezetben játszódó Call of Duty brutálisan népszerű az Egyesült Államokban, a sorozat felett bábáskodó Activision pedig egy darabig biztos ontani fogja magából a lövöldözős programokat.

Ezek minősége hullámzó ugyan, de a tavaly őszi Call of Duty: Modern Warfare kifejezetten jól sikerült, a játékról írt kritikánk alant olvasható. És igen: bár a játék csak október óta kapható, már ennyi is elég volt hozzá, hogy az évtized legkelendőbb 12. legkelendőbb játéka legyen Amerika-szerte.

Kép: Call of Duty: Modern Warfare (2019, Playstation Store)

Oszd meg!