Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A bankok után a biztosítók se fizessenek idén osztalékot – ezt várja el tőlük az MNB

Felül kell vizsgálniuk a javadalmazási politikájukat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti vezetői körlevélben jelezte a magyarországi biztosítóknak: a koronavírus okozta jelenlegi gazdasági helyzetben elvárja, hogy függesszék fel a saját döntésükből fakadó (azaz nem kötelezettségalapú) osztalékfizetésüket és részvényvisszavásárlási kifizetéseiket is.

További jegybanki elvárás, hogy a biztosítók vizsgálják felül jelenlegi javadalmazási politikájukat, hogy azok illeszkedjenek a körültekintő tőketervezés elvéhez, s összhangban álljanak a jelenlegi gazdasági helyzettel. Ennek során konzervatívan határozzák meg a javadalmazási politikájukban rögzített javadalmazás változó részét, és amennyiben lehetséges, halasszák el annak kifizetését.

A javadalmazási politikák – és az azok tartalmát meghatározó uniós és magyar felügyeleti jogszabályok, ajánlások – alapvető célja, hogy a biztosítók által fizetett javadalmazás a vezetők és munkavállalók hosszú távú teljesítményén (ne pl. kizárólag a rövidtávú profitszemléleten) alapuljon, és semmilyen körülmények között se ösztönözzön a túlzott kockázatvállalásra.

Ha egy biztosító mégis osztalék, részvény-visszavásárlás, vagy nagy összegű változó javadalmazás kifizetése mellett dönt, ennek részletesen kifejtett indokolását meg kell küldenie az MNB részére. A jegybank 2020. április 30-ig várja elektronikus levélben a biztosítók tájékoztatását az e témák kapcsán megtett intézkedésekről.

Az MNB közleménye szerint az Európai Biztosítás- Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) április 2-án hasonló elvárásokat fogalmazott meg az uniós (viszont)biztosítók számára. Az EIOPA szerint e jelenlegi korlátozások akkor vizsgálhatók majd felül, ha a koronavírus-járvány pénzügyi és gazdasági hatásai egyértelművé válnak.

A bankoknál is ez volt

A hazai bankszektorra vonatkozóan már márciusban megfogalmazott hasonló elvárást az MNB: a Pénzügyi Stabilitási Tanács március 19-én elfogadott átfogó intézkedéscsomagja keretében szólította fel a hazai hitelintézeti piac szereplőit, hogy idén szeptemberig ne történjen osztalékjóváhagyás- vagy kifizetés részükről.

Ezért fordulhatott elő például, hogy az OTP, mint legnagyobb hazai bank, kilenc év után idén először nem fizet osztalékot részvényeseinek, holott tavaly rekordévet zárt, és korábbi közgyűlési előterjesztésében még részvényenként 248 forint osztalékfizetés elfogadását javasolta.

Az MNB-elvárás után ezt nullára módosították, amire azonnal az OTP részvények áresésével reagált a piac. Ugyanakkor a bank arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a járvány elmúltával esetleg még idén osztalékelőleget fizetnek, de kötelezettséget erre nem vállalnak.

Címlapkép: Matolcsy György, az MNB elnöke

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill