Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

70 éves nyugdíjkorhatár jöhet egy új felmérés szerint

Jelentős nyugdíjkorhatár-emelésre számítanak Magyarországon a hazai vezérigazgatók a következő években.

Szinte biztosra veszik a magyarországi cégvezetők, hogy 2030-ra 70 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár – derül ki a PwC friss vezérigazgatói felméréséből, amit a Portfolio szemlézett.

A hazai cégvezetők 89 százaléka gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt öt évvel fogják emelni az évtized végéig. Csaknem ugyanennyien gondolják úgy közülük, hogy a születéskor várható élettartam eléri a 80 évet 2035-re.

A felmérés eredményével kapcsolatban megemlítik az OECD egyik elemzését is a hazai nyugdíjrendszerről. Ebben a szervezet üdvözli, hogy 2022-ig fokozatosan 65 évre emelik a korhatárt, de figyelmeztetnek, hogy később ennek lépést kell majd tartania a várható élettartam-növekedéssel.

A várható élettartam 2018-ban 76 év volt Magyarországon, viszont az elmúlt években nem növekedett egyértelműen, inkább csak stagnált. Ahhoz, hogy 15 év múlva elérje a 80 évet, jelentős javulásra lenne szükség azokon a területeken, melyek a legnagyobb hatással vannak a várható élettartamra: az egészségügyben, az oktatásban, valamint az általános életkörülményekben.

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!