Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

6+1 tipp, hogy elkerüld a legpofátlanabb bankkártyás lehúzást

Tele van Európa az Euronet ATM-jeivel, ami trükkös megoldással kopasztja meg a gyanútlan felhasználókat. Leteszteltük, mire kell figyelni.

Magyarországról indult, Forbes-címlapos befektetőcég segítette a Nasdaqra, a befektetők ma is imádják, árfolyama csúcson, a szofisztikált ügyfelek azonban az ATM-jeit nagy lehúzásnak tartják, mi az?

Az Euronet.

A magazin februári számában egyoldalas cikkben foglaltuk össze, hogy milyen módszerrel kopasztja a turistákat a bankfüggetlen pénzügyi szolgáltató cég, amely egyébként ma is komoly központot működtet Budapesten. A cikkben röviden szerepel az a teszt, amivel megvizsgáltuk, mennyit buknak azok, akik Budapesten használják a kártya devizanemétől eltérő deviza kivételére az Euronet ATM-eket (forintos kártyával forint felvételekor nincs probléma, nincs extra költség). Most itt vannak a részletek, valamint egy pontokba szedett összefoglaló arról, hogy mit érdemes tudniuk a külföldön bankkártyát készpénzfelvételre használóknak a lehúzós ATM-ekről.

Trükkös megoldás

Az Euronet abban különleges, hogy ő használja legügyesebben a sok más szolgáltató által is kínált dinamikus devizakonverziót (DCC), de ezen túl is igazán rafkós megoldásokkal tereli a gyanútlan felhasználókat abba az irányba, hogy minél nagyobb összegekkel vegyék igénybe a nehezen észrevehetően felülárazott szolgáltatásait.

A DCC-ről már többször írtunk a Forbesban, a lényege nagyon egyszerűen az, hogy az ATM, vagy a kártyás fizetésnél használt POS terminál eltérő devizanemű fizetéskor (tehát ha például magyar forint alapú kártyát külföldön használjuk) választási lehetőséget jelez: a szokásos elszámolási módot kérjük, vagy a saját devizánkban is fizethetünk fix árfolyamon. A hagyományos rendszerben egy-két nap az elszámolás ideje és a tranzakció pillanatában nem tudhatjuk a végleges elszámolási árfolyamot. A DCC-nél viszont már amit megadnak, az a végleges, a fix, nem változhat, nem lehet meglepetés. Az egyetlen probléma vele, hogy ez egy borzasztóan rossz árfolyam, a DCC-t választók döntő többsége piszkosul ráfázik vele: 5-10 százalékos bukás teljesen megszokott, de van, amikor ennél is jobban megpróbál lerántani.

Például az Euronet minket, amikor tesztünk során egy angol kártyával próbáltunk forintot, illetve eurót felvenni az egyik budapesti ATM-jükből. De még mielőtt a pontos kondíciók kiderülnek, a kivételre nyomva a gép feleslegesen magas összeget ajánl fel, 200 ezer forintot, 400 eurót – ez tipikus Euronet-trükk, külön kell kérni a kisebb összeget. A forintkivétnél az aktuális kerek 400-as piaci font/forint árfolyam helyett 353-mal kalkulált a gép, de ezt is nekünk kellett kiszámolni, mert az 1280 forintos jutalékát beépítette az árfolyamba. A tőle független, saját bankunk által számolt esetleges költség még ezen felül van.

A választási lehetőség a képernyőn tehát a következő: az árfolyam később derül ki, még változhat és jön még 1280 forint tranzakciós díj, vagy itt van a tranzakció értéke fontban, ami fix, garantált, az árfolyam adott és tartalmazza a tranzakciós díjat is. Majdhogynem fejszámoló-bajnoknak kell lenni ahhoz, hogy az ügyfél gyorsan, mielőtt megszakad a folyamat és kiköpi a kártyát a gép, rájöjjön, hogy melyikkel jár jobban, de mivel számolás nélkül a második verzió sokkal jobban hangzik, milliók dőlnek be és hagynak milliárdokat a DCC-szolgáltatók zsebében.

Tele van a kontinens az Euronet ATM-jeivel. Fotó: Orbital Strangers

A Mastercardnak külön szabályzata van arra, hogy noha nem ő szolgáltatja, milyen feltételekkel engedni a DCC-t az ő neve alatt kibocsátott bankkártyák esetében. A legfontosabb, hogy amikor a választás lehetőségét felkínálják a kártyatulajdonosnak, akkor tisztán el kell mondani, vagy fel kell tüntetni három dolgot: a tranzakció értékét a helyi devizában, ugyanezt a számlázási devizában, illetve a DCC választása esetén használandó árfolyamot. Fenti tesztünk során ezt kapásból nem biztosította az Euronet ATM-je, mert az árfolyamot nem adta meg.

De ha feltünteti, akkor is gyakran trükkösen teszi: amikor a teszt részeként azt néztük meg, hogy mi történik, ha magyar forint alapú kártyáról eurókivételre kértünk a géptől ajánlatot, az ATM megjelenítette szépen az árfolyamot is, csak nem a megszokott, euró/forint, hanem forint/euró formában: 0,0028. Ez alapján kellett volna eldönteni, hogy megfelelő-e a kurzus – természetesen nem, a forintos összeget az euróssal elosztva 350,5 jött ki, miközben a piaci ár 337 körül mozgott. De legalább itt plusz jutalékot már nem akart számolni a rendszer.

Ezekre kell figyelni

Végül a legfontosabb tudnivalók és tippek:

  1. Mivel a nagy pénzt a devizakonverzióhoz kapcsolódva keresik, az Euronet ATM-jei főleg olyan helyeken tűnnek fel, ahol sok a külföldi. A cég komoly jutalékot fizet kereskedőknek, hogy állítsanak fel ATM-eket az üzletükben, ezért tud gyorsan nőni a számuk.
  2. A rém rossz devizaváltás alapja a DCC, ezt minden eszközzel el kell kerülni azzal, hogy a helyi pénznem használatát, a hagyományos elszámolást kell választani a saját (forint) helyett. Sok felhasználó állítja különböző netes fórumokon, hogy a DCC elutasítása után is létrejött pocsék árfolyamon a tranzakció, mi a teszteken ilyet nem tapasztaltunk.
  3. Külföldi pénzfelvételnél mindig számoljuk ki előre, hogy helyi pénznemben mennyit akarunk felvenni és ha ennél csak sokkal nagyobb tételeket ajánl fel az ATM, keressük az egyéb összegek lehetőséget. Lehet, hogy el van dugva, de ott van valahol, erre elkezd kisebb összegeket is feladni.
  4. Az Euronet extra jutaléka ellen nincs mit tenni, vagy kifizetjük, vagy nem veszünk fel náluk pénzt. Mivel sok reptéren már kizárólagos szolgáltatók, nem könnyű kikerülni őket. A jutalékot gyakran beépítik az árfolyamba, így nem tűnik fel, hogy mekkora. A lényeg, hogy ha van a környéken helyi bank által üzemeltetett ATM, azzal szinte biztosan sokkal jobban járunk.
  5. Ha magyar forintkártyával veszünk fel pénzt külföldön, még minden euronetes, DCC-s okosságon, a kinti bank kezelési költségén felül terhelhet komoly összeget ránk az itthoni kártyakibocsátó bankunk. Legyünk tisztában a külföldi ATM-használat költségeivel.
  6. Friss, tavalyi változás, hogy a Mastercard a több devizanemet kezelő prepaid kártyáknál nem engedélyezi a DCC-t. Ezt is teszteltük és valóban, Revolut kártyáról például a forintkivét mindenféle váltás és extra díj nélkül működött az Euronet-ATM-nél.
  7. (+1) Nem ATM-használat, nem Euronet, de mivel a DCC nem csak a készpénzfelvételnél, hanem a bankkártyás fizetéseknél is elterjedt, fontos infó, hogy a Mastercard az érintéses kártyás fizetéseknél is tiltja a DCC használatát. Tehát ilyen esetekben biztosak lehetünk benne, hogy nem a lehúzós árfolyamon számolják el kis összegű tranzakciót, hanem a hagyományos módon, a kártyacég és a saját bankunk kurzusán.

Borítókép: Euronet ATM / Fotó: Orbital Strangers


Oszd meg!