Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

200 millió dolláros, kivásárlásokra fókuszáló alap indult, magyar cégek is a célkeresztben

A magyar piacon is aktív Flashpoint VC új alapot indított, kimondottan a kivásárlásokra mennek rá, ebben amúgy is nagy a tapasztalatuk. A Pokerstars alapítói is beszálltak a sztoriba. 

A budapesti irodával is rendelkező, nemzetközi techbefektető Flashpoint VC (korábban Buran Ventures néven futott) a mai napon bejelentette kivásárlásokra fokuszáló, 200 millió dolláros (közel 60 milliárd forintos) Secondary alapjának elindítását, amelyből 70 millió dollár már rendelkezésre áll. A késői stádiumú tech vállalatoknak szánt alap likviditást biztosíthat a korai befektetők és részvényesek számára, illetve segít a cap table rendezésben – tudta meg a Forbes.hu a társaságtól. 

Itt a sikerek sokkal feljebb visznek, a kudarcok sokkal jobban földhöz vágnak

A magyar származású Szalontay Mihály és Alexander Konoplyasty által vezetett Flashpoint csapatnak nagy tapasztalata van a kivásárlások terén, a csapat több tucat cégben hajtott végre ilyen tranzakciókat, ilyen volt például a Guesty, az izraeli székhelyű ingatlankezelő platform, a Chess.com, a világ legnépszerűbb online sakk weboldala és az Ivi, a vezető orosz online video streaming szolgáltatás.

„Tekintettel erős technológiai és vállalati pénzügyi hátterünkre, egyedülálló helyzetben vagyunk, hogy segítsük az alapítókat a cap table managementben, hogy felkészülhessenek további befektetési körökre. Likviditást biztosítunk a korai befektetőknek és alkalmazottaknak egyaránt. Izraelben és Európában bizonyítottan sikeresek vagyunk a secondary tranzakciókban, és csapatunk folyamatosan keresi az új lehetőségeket a további befektetésekre” – mondta Szalontay.

A Pokerstars alapítói is beszálltak 

A mostani Secondary kivásárlásokra fókuszáló alap független a Flashpoint meglévő kockázatitőke-alapjaitól és Venture Debt alapjától. A Secondary alapot egy elkötelezett csapat irányítja, Szalontay Mihály és Chris Baxter közös vezetésével. Chris Baxter több mint 15 éves befektetési banki tapwsztalattal rendelkezik és korábban a Renaissance Capital egyik vezetője volt.

A másodlagos alap egyik kulcs befeketője a Scheinberg család, akik a Pokerstars alapítói és korábbi tulajdonosai (2014-ben 4,9 milliárd dollárért adták el), és akiknek a Flashpoint korábban eladta a Chess.com-ban lévő részesedését.

„Büszkék vagyunk arra, hogy valódi kapcsolatban vagyunk a portfolió cégeinkkel, és kifejezetten erős kapcsolatokat építünk ki az alapítókkal. Ez az új alap növeli a Flashpoint azon képességét, hogy hozzáadott értéket teremtsen a vállalatok és a részvényesek számára egyaránt és mélyíti kapcsolatainkat Izrael és Európa helyi tech ökoszisztémáival” –  mondta Alexander Konoplyasty, a Flashpoint másik társalapítója.

A Flashpoint csapata több mint 100 tranzakciót csinált már közép- és kelet-európai, izraeli, balti, finn csapatok által alapított vállalatokban, globális szakértelmet ötvöznek lokális tudással. Összesen nyolc exitjük volt eddig. 

Boítókép: Szalontay Mihály és Alexander Konoplyasty, a Flashpoint kockázatitőke-alapkezelő partnerei. Fotó: Flashpoint

Oszd meg!