Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: M. B. M. // Unsplash

2 milliárdos megbízás és nyilvános kibocsátás az Ott-One-nál, hála egy titokzatos magyarországi megrendelőnek

Hétfő reggel felfüggesztették az Ott-One Nyrt. részvényértékesítését a BÉT-en. A csöndet a cég közleménye törte meg: aláírtak egy közel 2 milliárdos üzletet, nyilvánosan fognak tőkét emelni cirka ötmillió részvény kibocsátásával.

Hogy kicsoda a titokzatos magyar megrendelő, arról nem beszélt a cég, Májer Bálint vezérigazgató szerint azonban nagy szó, hogy a pontosan 1,935 milliárd forintos üzlet több 100 millió forinttal haladja meg a teljes 2018-as árbevételt.

Persze már az Ott-One-nál is indulhatna a „ki-kicsoda”, mert nem egy gyakran emlegetett vállalatról van szó. Szoftverfejlesztéssel foglalkoznak, élő videojelekre specializálódtak, de foglalkoznak oktatással, blokklánccal, sőt az Index információi szerint még a kolumbiai hadseregnek is dolgoztak.

A kibocsátás egyébként nem minden előzmény nélküli: még júniusban jelentette be a cég, hogy 3 millió részvényt tervez nyilvános aukcióra bocsátani. A ma kiadott közleményük szerint felülírják ezt a tervet a nagy befektetői érdeklődésre való tekintettel:

  • a kibocsátott részvények számát 3 millióról 5 millióra emelik
  • nyilvános aukció helyett nyilvános részvénykibocsátás keretében
  • a bevezetési ár pedig 250 forint.

A kibocsátás mód változtatására azért van szükség, mert egyik fő tulajdonosnak a kezében sincs 5 millió részvény, a BÉT adatlapja szerint így néz ki jelenleg a cég tulajdonosi struktúrája:

  • iSRV: 10,01% – 3 590 000 részvény
  • dr. Tűzkő Nándor: 5,17% – 1 855 000 részvény
  • közkézhányad: 84,82%

Mint írják, „a nyilvános tranzakció kettős célt szolgál: egyrészt a befolyt forrásból a vállalat a jövőbeni növekedési terveit kívánja finanszírozni, másrészt pedig – amennyiben a tranzakció során minimum 100 millió forint összegben jegyeznek részvényt a befektetők –, teljesül a BÉT Prémium kategóriájába történő átlépés egyetlen, eddig még nem teljesített feltétele is. Ugyanakkor a vállalat csak a Standard kategóriában való működésből levont tapasztalatokat követően fogja kérvényezni a társaság törzsrészvényeinek átsorolását a Prémium kategóriába.”

Az ügyféllel kapcsolatban egyébként már terjednek iparági pletykák, ezek szerint a T-Systemsszel kerülne kapcsolatba az Ott-One, ami nemsokára a Mészáros-birodalom részévé válik, hisz felvásárolja a 4iG.

A részvényekkel való kereskedés felfüggesztése 14:30-kor ér véget, onnan kezdve újra lehet kereskedni a papírokkal. A felfüggesztés előtt a részvények június 12. pénteki záróárfolyama 214 forint volt.

Kép: M. B. M. // Unsplash

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”