Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Washington Post, YouTube

165 milliárd dolláros kárt okozhat Trump kereskedelmi háborúja

2018 végén havi 1,4 milliárd dollár bevételkiesést okozott Donald Trump elnök Kína és Európa elleni kereskedelmi háborúja, írja a Business Insider egy friss, a New York Federal Reserve, a Princeton és a Columbia egyetemek közgazdászai által készített jelentésre hivatkozva.

A nyilvánosan elérhető adatok elemzésével készült jelentés szerint éves szinten 16,8 milliárd dollár lehet a kiesés, aminek elsődleges oka, hogy a különleges vámok árát végül a vásárlókra terhelik mind a külföldi, mind a belföldi partnerek.

Mivel az árubehozatal jelentősen drágul, a kereskedők árat emelnek, így tulajdonképpen az amerikai nép fizeti ki azokat a vámokat, amiket a Trump-adminisztráció elméletben az amerikaiak kereskedelmi érdekeinek védelmében vet ki.

Ez persze nem újkeletű vélemény, de most már olyan szakvélemények is születtek, amelyek valós adatok felhasználásával mutatnak rá a kereskedelmi háború okozta belföldi károkra. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy bár ez a 16,8 milliárd dolláros kiesés még mindig elenyésző a gazdasági növekedés üteméhez képest, a gazdasági harcok okozta bizonytalanság és a kereskedelmi partnerek visszatámadása sajnos negatívba dönti a mérleg nyelvét.

A jelentés szerint 2018-ban összesen 121 milliárd dollárt fizetett az Egyesült Államok az Európai Unió és Kína válaszlépései miatt. Amennyiben a kormány nem változtat a gazdaságpolitikáján, éves szinten akár 165 milliárd dollárnyi áru kerülhet átirányításra, ami csak további károkat okoz a közembereknek (és ezzel együtt Trump szavazóinak).

„Eredményeink szerint a vámbevétel nem elég hatékony, hogy ellensúlyozza az árubehozatal okozta fogyasztói veszteséget”

– írja a jelentés, majd kiemeli: hasonló folyamatokat látnak azoknál az országoknál, amelyek ellenálltak az amerikai vámoknak, azaz világgazdasági szinten is érezhetők a kereskedelmi háború negatív hatásai.

Kép: Washington Post, YouTube

Oszd meg!