Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

10+1 dolog, amire online brókerválasztásnál figyelned kell

Quaestor, Buda-Cash, Hungária Értékpapír. Ezek csak az elmúlt egy-két év brókerbotrányai, de ha visszamegyünk kicsit az időben, ott is találunk szép számmal átverésekre épülő üzleti modelleket. Tulajdonképpen majdnem minden évre jut egy ilyen. Csakhogy egy bróker nagyon fontos, ha jól akarunk befektetni. 

Azt gondolhatnánk, hogy a brókerbotrányok magyar sajátosságok, de igazából nemzetközi szinten is gyakran előfordul, hogy egy-egy szereplő nem tartja be játék, vagyis inkább a felügyeleti szabályokat. Ezek közül talán a legismertebbek Bernie Madoff és A Wall Street farkasa óta, Jordan Belfort esete. Akit mélyebben érdekel az pénzügyi átverés témaköre, annak ajánlom figyelmébe a nemrég megjelent 25 év, 25 nagy átverés című könyvet.

Mivel a fentiek alapján sajnos azt a következtetést kell levonni, hogy csaló brókercégek mindig is voltak és nagy valószínűséggel mindig is lesznek a világ legtöbb pontján, inkább azt a taktikát érdemes választani, hogy mi magunk próbáljuk meg elkerülni őket. Rendben, de lehetséges-e ez egyáltalán?

Habár teljesen biztosra sose mehetünk befektetőként, a következő 10+1 pont megvizsgálásával nagymértékben csökkenteni lehet annak esélyeit, hogy csaló brókercégnél nyissunk számlát és a számunkra leginkább megfelelő szolgáltatót válasszuk ki.


 1. Felügyeleti szabályozás

Érdemes mindig azzal kezdeni, hogy megnézzük, hogy az adott brókercégnek egyáltalán van-e engedélye a működéshez. Jó esetben a brókercég honlapján megtaláljuk, hogy melyik pénzügyi felügyelet szabályozza a működését. Ez itthon az MNB, de minden egyes külföldi országnak megvan a maga szabályozó szerve.

Ha a brókercég weboldalán nincs erre vonatkozó információ, az már gyanús jel lehet.

Miután kiderítettük, hogy melyik felügyelet szabályozza a céget, érdemes a felügyelet weboldalán is leellenőrizni, hogy valóban nyilvántartják-e a megcélzott brókerünket. Erre gyakorlatilag minden európai felügyeletnek van állandó nyilvános listája, szóval az egész pár percet vesz igénybe.

Az MNB által felügyelt intézményeket ezen az oldalon lehet feltérképezni.

 1. Befektetővédelem

Azt is derítsük ki mindenképpen, hogy a brókercég melyik ország befektetővédelmi alapjához tartozik, mert ez fogja meghatározni, hogy mennyi kártérítésre vagyunk jogosultak, ha a legrosszabb bekövetkezik. Itt érdemes odafigyelni, mert a kártérítési összegek között elég nagy különbségek vannak az egyes országok között.

Európában nincs egységes szabályozás a kártérítési összegekre vonatkozóan, de egy EU-s irányelv szerint minimum 20 ezer eurót téríteniük kell az egyes országok mentőalapjainak. Magyarországon a BEVA 100 ezer euróig térít úgy, hogy a kártalanítás mértéke egymillió forintig száz százalék, egymillió forint felett pedig egymillió forint és az egymillió forint feletti rész kilencven százaléka. Ez Európában az egyik legmagasabb érték. Példának okáért a német, dán vagy holland alap 20 ezer eurót, az angol 50 ezer fontot, míg a svájci 70 vagy 100 ezer eurót térít, attól függően, hogy bank vagy brókercég a szolgáltató.

Többször felmerül a kérdés, hogy ha magyar állampolgárként és rezidensként egy külföldi brókercégnél nyitok számlát, akkor a magyar vagy a külföldi befektetővédelem vonatkozik-e rám?

A válasz attól függ, hogy melyik befektetővédelmi alap tagja az adott brókercég, tehát ezt kell kideríteni. Ha például egy Hollandiában működő brókercégnél nyitok számlát, amely a holland befektetővédelmi alap tagja, akkor a holland befektetővédelmi szabályok fognak rám vonatkozni. Ugyanúgy, ha egy olyan Magyarországon (is) tevékenykedő holland brókercégnél nyitom a számlám, amely a holland mentőalap tagja, akkor is a holland szabályok és térítési összegek érvényesek.

Ha bizonytalanok vagyunk a brókercéggel kapcsolatban, de mégis szeretnénk számlát nyitni a vonzó szolgáltatás miatt, akkor érdemes csak a kártérítési összegig feltölteni a számlát.

 1. Díjak és szolgáltatások

Számlanyitás előtt minden esetben vizsgáljuk meg, hogy az adott brókercégnél milyen díjak mellett tudunk kereskedni és számlát fenntartani.

A díjak legnagyobb részét általában a kereskedési költségek teszik ki. Itt érdemes résen lenni, mert az egyes szolgáltatók között akár tízszeres különbségek is adódhatnak. Egy jóval magasabb díjazású szolgáltatás hosszú távon nagyon visszahat a befektetési teljesítményünkre.

A kereskedési díjak mellett érdemes figyelembe venni a számlavezetés díját, az inaktivitási díjat, a befektetési hitel finanszírozási költségét, valamint a kiutalás díját is.

Természetesen nem csak szigorúan a díjakat kell nézni, érdemes az ár-érték arányra is koncentrálni. A brókerek esetén ez azt jelenti, hogy nézzük milyen szolgáltatásokat kapunk a pénzünkért.

Kapunk-e elemzési támogatást, mennyire felhasználóbarát a kereskedési felület, van-e magyar nyelvű ügyfélszolgálat, illetve milyen tőzsdék érhetőek el az adott szolgáltatón keresztül?

Végül pedig azt se felejtsük el megnézni, hogy mennyi a minimum számlaegyenleg az adott brókercégnél, mivel van olyan nemzetközi szolgáltató, ahol akár 50 ezer eurós minimum egyenleget is megkövetelnek.

 1. Transzparencia

A transzparencia nagy barátunk, ha utána szeretnénk nézni egy brókercégnek. Ennek az egyik legmagasabb foka, ha az adott cég be van vezetve valamelyik tőzsdére. Ez mindenképpen nagy pozitívum egy brókercég mellett.

A tőzsdei jelenlét automatikusan nagyobb transzparenciát biztosít, mivel a cégeknek rendszeresen nyilvánossá kell tenniük a működésükkel kapcsolatos pénzügyi információkat.

Ezen információk elérhetőek a brókercégek honlapján a befektetői kapcsolatok menüpont alatt. De mire is érdemes figyelni a rengeteg pénzügyi adat között?

Ha csak egy dolgot nézünk meg a pénzügyi beszámolóban, akkor az a nyereségesség legyen. Ha azt látjuk, hogy a brókerünk évek óta veszteségesen működik, érdemes gyanakodni és tovább elemezni. Ilyenkor a legjobb, ha szakember segítségét kérjük a témában, hacsak nem vagyunk jártasak a pénzügyi beszámolók elemzésében.

 1. Cégtörténet

Minden számlanyitás előtt érdemes utánanézni a brókercég múltjának. Itt a cégtörténet mellett érdemes specifikusan rákeresni olyan információkra, hogy volt-e felügyeleti eljárás már ellene, volt-e esetleg csődeljárás alatt vagy előfordult-e, hogy nem tudott teljesíteni ügyfélkifizetéseket.

Minél régebb óta működik egy brókercég és minél nagyobb név a piacon, valószínűleg annál inkább hátradőlhetünk. A nagyságnak több fokmérője is lehet, ilyen például az ügyfélszám vagy az ügyfelek brókercégnél tartott vagyonnagysága. Ezen információk elérése nem minden esetben egyszerű, de érdemes próbálkozni akár sima internetes keresővel, akár a brókercégek pénzügyi beszámolóiban (amennyiben rendelkezésre áll).

Ez persze nem azt jelenti, hogy új, feltörekvő brókercégek nem nyújthatnak jó és biztos szolgáltatást. Sőt, sokszor épp az ellenkezője igaz: egy új brókercég azért tud betörni egy már beállt piacra, mert valami újszerűt tud nyújtani ügyfeleinek akár árazás, akár szolgáltatások tekintetében. Az egyre inkább digitalizálodó pénzügyi szektorban számos ilyen példát látunk.

Gondoljunk csak a roboadvisorok-ra (Weathfront, Betterment) vagy az ingyenes kereskedést kínáló brókercégekre (Robin Hood).

Azonban minél fiatalabb egy bróker, annál jobban utána kell nézni a hátterének.

 1. A banki háttér általában előny

Ha egy brókercégnek van banki háttere az általában előnyös, mivel a klasszikus bankolást össze tudjuk kötni az értékpapír-kereskedéssel egy szolgáltatón belül. Ugyanakkor ezeknél a szereplőknél érdemes figyelni az árazásra, mert néha tud nagyon vastagon is fogni a ceruza a díjtáblázatokban.

 1. Vezetés és tulajdonosi kör

Ha több idő áll rendelkezésünkre egy brókercég kiválasztására, akkor a tulajdonosi körnek és vezetőségnek is utána lehet nézni. Már az is nagy vízválasztó, hogy lehet-e egyáltalán információt szerezni a tulajdonosokról és a vezetőkről.

Ha nem, akkor az általában rossz jel. Ha igen, akkor próbáljunk meg minél többet megtudni az illetők professzionális múltjáról. Ha azt látjuk a brókercégünk vezérigazgatója két éve még az építőiparban dolgozott vagy már két brókercéget csődbe vitt, akkor keressünk egy másik szolgáltatót.

 1. Elérhető piacok és termékek

Jó, ha előre tudod, hogy milyen termékkel és melyik piacokon szeretnél kereskedni, hiszen így elkerülheted az olyan fiaskókat, hogy te a japán piacon szeretnél részvényt vásárolni, de ezt az adott szolgáltatónál nem lehet.

A nagyobb brókercégeknél mind a kínált termékek, mind az elérhető piacok palettája nagyon széles. A termékek az egyszerűbb részvényektől, kötvényektől és befektetési alapoktól egészen a bonyolultabb opciókig és certifikátokig terjednek.

 1. Kereskedési felület (Demózz!)

Sokan egyáltalán nem tulajdonítanak neki jelentőséget, de nagyon is számít, hogy milyen felületen kezdünk el kereskedni. A kereskedési felületek közötti különbséget érdemes úgy elképzelni, mint az autók közötti különbséget.

Egy Ferrarival és egy Trabanttal is el tudunk jutni Horvátországba nyaralni, de teljesen más lesz az utazás élménye, sebessége és kényelme.

Ráadásul a Ferrariban biztos lesznek olyan funkciók, amiket a Trabant nem fog tudni teljesíteni.

Ugyanez a helyzet a kereskedési felületekkel is. A felhasználóbarát platform általában drágább és ez ajánlott a kezdő és nem sokat kereskedő ügyfelek számára. A fapados, de olcsó felületekre akkor érdemes váltani, amikor már szereztünk némi kereskedési tapasztalatot.

A demo számla vagy a platformról szóló értékelések és videók segítenek megtalálni a számunkra leginkább megfelelő kereskedési felületet.

 1. Ne dőlj be az irreális ígéreteknek

Minden esetben érdemes gyanakodni, ha egy adott bróker valami olyat kínál vagy ígér, ami a piacon nem tűnik reálisnak. Itt az egyik legszemléletesebb hazai példa a Quaestor kötvények által kínált magas hozam volt.

De ugyanígy kezdjünk el gyanakodni, amikor automatizált pénztermelő algoritmusba vagy gyors és könnyű meggazdagodást ígérő bináris opciós brókerek online hirdetéseibe botlunk bele.

 1. Mások tapasztalatainak felhasználása

A brókerekkel kapcsolatban természetesen olyanoktól is érdemes informálódni, aki használta már az adott szolgáltatást.

Ha van ilyen személy a kapcsolati hálónkban, akkor őt mindenképpen érdemes kikérdezni, ugyanakkor a befektetésekkel foglalkozó fórumokon is érdemes kutakodni.

Ha strukturált és a számunkra fontos szempontok szerinti információkra vágyunk, akkor célszerű olyan aggregátor oldalakat keresni, amelyek ilyen szolgáltatások összehasonlítására szakosodtak. Ezek az oldalak rengeteg időt fognak megspórolni nekünk. Emellett naprakészen és emészthető formában tálalják számunkra a néha túlságosan is nagy adathalmazt.

 

Korpos Gergely, a brokerchooser.com társalapítója

Oszd meg!