Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

„Alapvetően kicselezem a halált” – interjú a digitális utóélet egy vizionáriusával

A digitális utóélet garantálása mellett már a felhasználók életében is fontos szerepet tölthetne be a digitális másunk. Az Eter9-t megalkotó Henrique Jorge azért ajánlja a kibermásolatunk létrehozását, mert szerinte ennek elkészülte lehet, hogy feleslegessé tesz majd minket a munkahelyünkön, de a fizetésünket ettől még megkaphatjuk, és végre sokkal több szabadidőnk lehet. Interjú egy meggyőződéses technooptimistával, aki szerint ő csak úgy néz ki, mint egy őrült professzor, de szíve mélyén egyáltalán nem az.

A Forbes Magazin júniusi Next-mellékletében más témák mellett a gyász jövőjével is foglalkoztunk. Ebben említettük meg az Eter9 nevű céget, amely egy sajátos közösség oldalt működtet. A felhasználók itt regisztráció után egy digitális másolatot kapnak magukról. Ez az úgynevezett counterpart aztán a felhasználónak az oldalon kifejtett aktivitásából tanulja meg, hogyan gondolkodunk, milyen reakciókat adunk bizonyos szituációkra.

Ahogy egyre jobban „megtanulja” a felhasználót, úgy – az Eter9 alkotói szerint – idővel alkalmas lehet akár az általa végzett munka átvételére, de végső soron a felhasználó halála után is működőképes marad, mintegy digitális utóéletet biztosítva ezzel.

A magazin megjelenése után megkeresett minket az Eter9-t alapító portugál Henrique Jorge, akivel aztán e-mailben interjúztunk. Jorge meggyőződéses technoopitmista, bár látja a veszélyeket saját fejlesztései mögött, szerinte nem a technológia gonosz, hanem az emberek. Akik viszont végső soron arra törekednek majd, hogy minimalizálják a veszélyeket.

Jorge az Eter9 elődjét 1995-ben alapította, az új vállalkozásáról pedig 2014-ben jelentek meg az első cikkek. Jelenleg Portugáliában hat munkatársával dolgozik a projekten, szívesen irányítaná a Szilícium-völgy felé a vállalkozást, és azt mondja, hamarosan jelentős befektetővel pörgetheti fel a munkájukat.

Van a Forbes magazin és van a Forbes.hu.
Két külön újság, egy szerkesztőség. 
Most a Forbes.hu-t olvasod. 

Csak úgy néz ki

Forbes.hu: A júniusi magazinban megjelent cikkünkben úgy jellemeztük, hogy inkább félszeg startuppernek tűnik, mint őrült professzornak. Ön hogy mutatná be magát?

Henrique Jorge: Szerintem – bár nem vagyok az – látszólag őrült professzor vagyok inkább, mint fura startupper. Hadd jöjjek egy aktuális példával, Cristiano Ronaldo és a kólásüveg esetével. 1927-ben, amikor a Coca-Cola a portugál piacra akart betörni, a híres költőnket, Fernando Pessoát kérték meg a reklámszlogenjük kitalálására. A kólát az alkohol alternatívájaként kívánták bemutatni. Az alkoholt mint bűnös élvezetet, amivel szemben a kóla áll. Élvezet, csak éppen bűn nélkül.

Így született meg Pessoától a szlogen: „Először furcsának találod. Aztán nem tudsz betelni vele.” A portugál hatóságok azonban ezután betiltották a kólát. Csak 50 évvel később lehetett Coca-Colát forgalmazni Portugáliában.

Ezzel azt akarom mondani, hogy furcsának tűnhetek az ötleteimmel és a tevékenységemmel, de a különcségben ott van „Agamotto szeme” (Marvel-képregényekben megjelenő misztikus, természetfeletti erőkkel rendelkező talizmán – a szerk.). Mindent hitelesen és élénken látok, ami előbb-utóbb valóság is lesz. És mindenki imádni fogja!

Henrique Jorge a családjával a Ted X-előadása után. Elmondása szerint legtöbbet a feleségének, Ana Paulának köszönhet. Fotó: Henrique Jorge

A párhuzamos univerzum, ahol a gép az isten

Forbes.hu: Mi adta az ötletet a digitális másunk megalkotására? Traumatikus gyász? Halálfélelem?

Egyik sem. Csak hatalmas „szükségét” éreztem a kibertér életre keltésének. Először 15 évesen láttam számítógépet, egy bátyám által összeszerelt Timex Sinclair 1000-et. 

Egy párhuzamos univerzumot, a digitális étert láttam, ahol a számítógép az isten.

Ebben tévedtem (bár ki tudja), de akárhogy is, fel akartam fedezni ezt az új világot. Mint minden világnak, ennek is meg kell telnie élettel. Így született meg küldetésem – bár némi kerülőúttal – a kibertérben. Ezután egy pillanatig sem hagytam abba a felkészülést arra, amit mindig is akartam: egy digitális párhuzamos univerzum létrehozást, ahol nincs halál!

Teltek az évek, és közben kalandoztam a kibertérben a BBS és az internet segítségével. Évek tanulási folyamata után jutottam el az élő kibertér létrehozásához – én így szeretem nevezni. Akkoriban, 2009-ben tettem meg az első lépéseket az Eter9 megalkotásához. Az internet fejlődésével pedig egyre inkább értelmet nyert az ötlet, ami sokaknak furcsa és szokatlan.

Forbes.hu: Hogy működik az Eter9?

Regisztráció után rögtön megszületik az ún. digital counterpart, vagyis a digitális másunk. Szóval az Eter9 amolyan digitális genezisként működik – a digitális élet motorja. Mivel az újszölött counterpartok csecsemők, tanulniuk kell. Habár „virtuális klónjai” a felhasználóknak, korlátozottan áll csak rendelkezésre információjuk. Ezért az oldalon a lehető legeredetibben kell viselkednie a felhasználónak, hogy a rendszer megismerje az emberi oldal mintáit. Ugyanakkor lehetséges a tanulás felgyorsítása. Ezért tartom fontosnak az Eter9 összekötését más közösségimédia-felületekkel. A Facebookkal, Linkedinnel, Twitterrel, Instagrammal, Wikipediával és így tovább.

Forbes.hu: Egy előadásában azt mondta, nem a halált akarja legyőzni, hanem olyan lehetőségeket szeretne teremteni, amik korábban elérhetetlenek voltak. Mikre gondol pontosan? Mire lehet használni majd az Eter9-et?

Valóban, alapvetően a halált cselezem ki. De ezt egy jó ügy érdekében teszem.

Ha lehetséges interaktív memória (így hívom az elhunytak counterpartjait) létrehozása az élő kibertérben, az olyan, mint amikor Superman kapcsolatba tudott lépni az apjával és tudtak egy jót beszélgetni. A leggyakorlatiasabb rész, a digitális másunk ötlete tulajdonképpen végtelen lehetőséget kínál, a versenyelőny óriási a most létező közösségi oldalakkal szemben. Az Eter9 szolgáltatása a legolcsóbb, ugyanakkor a legjobb minőségű is – néhány ezek közül pedig az első intelligens szolgáltatás lesz a maga műfajában.

A mi elképzeléseink egyedülállóak és közvetlen versenytársunk sincs, még akkor is, ha látjuk az újgenerációs közösségi oldalak felemelkedését. Mi abban hiszünk, hogy többek vagyunk egyszerű közösségi oldalnál, élő mesterséges neurális hálózatot akarunk létrehozni. Az ember és gép közötti szimbiózis szuperemberré emelhet, és ez csak a kezdet, lenyűgöző dolgokat látok a projektben, az Eter9 technológiája érettebb és mindenütt jelen lévő lesz, beleértve a dolgok internetét is.

Minden eternauta (vagyis Eter9-felhasználó) olyan, mint egy digitális más, aki bárhol és bármikor elérhető. A digitális másod követ mindenhova, hogy segítsen, bármire is van szükséged.

Három fontos dolgot emelnék ki: a mesterséges intelligenciában előrelépést jelentünk a mostani automatizmusokhoz képest; a counterpartok végtelen lehetőséget biztosítanak, hiszen a digitális térben bármihez alkalmazkodnak és bármivel kapcsolatba tudnak lépni; az interaktív memóriának köszönhetően már elhunytakkal is kapcsolatba léphetünk.

Forbes.hu: Miért éri meg ön szerint létrehozni a digitális másunkat?

Mert gyorsabban és közvetlenebbül járul hozzá kevesebb munka elvégzésével a megnövekedett hatékonysághoz.

Más szóval, a digitális párunk folyamatosan segíteni tud majd jobb és hatékonyabb munkát végezni, hogy mi más, emberibb dolgokat tudjunk csinálni, vagy akár csak pihenhessünk.

Ha a felhasználó egy darabig nem szeretne semmit csinálni, a counterpart továbbra is fáradhatatlanul dolgozik majd tovább a kibertérben. Amikor a felhasználó visszatér, szinkronizálódik a kiber- és a valóságos tér, hogy megmaradjon a szimbiózis a gépi tanulás és a munka között.

Ezen felül egy világban, ahol nincs halál, a counterpartok a felhasználó elhunyta után is dolgozni tudnak tovább. Nem a valaha volt legjobb applikációt készítettük el, de olyasmibe kezdtünk, ami forradalmasíthatja a világot.

Mi legyen Hitler digitális másával?

Forbes.hu: Azért ez az egész valahol ijesztő. Ön számot vetett a veszélyekkel?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek kockázatok.

Mint minden innovációnál, ennél is vannak, de kikerülhetőek. Természetes, hogy kezdetben a counterpartok éretlenül viselkednek. Ha egy eternauta túl nagy autonómiát ad neki, akkor pontatlan szolgáltatást fog ez jelenteni. Ezért tehát elengedhetetlen, hogy annyit tanuljanak, amennyit csak lehet, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

Hogy hagyhattuk, hogy így megosszon minket? – interjú a mesterséges intelligencia jelenéről és jövőjéről

Forbes.hu: Hogy kerülhető el, hogy a counterpart egyszerűen csak átvegye a munkánkat és mi ne váljunk feleslegessé?

Egyszerű a válasz. A digitális másunk nem létezhet az organikus nélkül. Más szóval, képzeljünk el egy, a munkavállalójával elégedett céget, akinek a munkája a counterpartja miatt annyira hatékony. Ekkor kirúgja az embert és megtartja a digitális mását? Nem teheti meg. A digitális más mindig összekapcsolódik az organikussal. Az megtörténhet – és ez valóban veszélybe sodorja a munkahelyet –, hogy a cég „csak” a counterpartot használja tovább, de ezek után is garantálja a volt munkavállaló fizetését.

Ebben az esetben hatalmas előnye lesz az embernek, hiszen több ideje lesz, miközben a digitális mása kiváló munkát végez a vállalatnál. Erre gondolok, amikor a counterpart és az ember közötti szoros kapcsolatról beszélek.

Forbes.hu: Ha elfogadjuk, hogy jó dolog egy counterpart, ami nagyon pontosan lekövet minket, még mindig van bökkenő. Mi van, ha ezeket rosszra szeretnék használni? Ha mondjuk annak idején Adolf Hitler vagy Joszip Sztálin készítette volna el a digitális mását, az aligha vált volna az emberiség üdvére.

Nem törölhetjük a valóságot. Ahogy a jót és a rosszat sem. Habár tisztában vagyok a jó és a rossz létezésével, nem hiszem, hogy ezt könnyen katalogizálni lehet. Természetesen lesznek folyamataink, amik kiszűrnek bizonyos elfogadhatatlan regisztrációkat, beleértve ebbe a kamuprofilokat is. Ugyanakkor nem gondolom, hogy gonosz emberek megakadályozása a profilkészítésben a legjobb módja a virtuális univerzum moderálásának. Minden univerzumban (furcsán hangzik, elismerem) azért léteznek egyetemes értékek, hogy egyensúlyt teremtsenek.

Nem vagyunk és nem is akarunk bírák lenni. Nem a mi dolgunk a jó és a rossz meghatározása, még akkor sem, ha – ismétlem – a gonosz dolgok eltüntetéséért mindent meg fogunk tenni.

Emellett meg kell említenem, hogy az ún. Ninerek (a teljesen digitális lények, amelyek a gépben születnek) e-ügynökeink is lesznek, akik a rendszer fenntartásáért felelnek majd. Talán a kollektív tudás evolúciójával a hálózaton majd maga a hálózat képes lesz a korrekcióra, emberi beavatkozás nélkül. Erre találtuk ki Ellát, aki most formálódik. Ella mindenki counterpartjából áll majd össze. Amolyan Eter9 mesterséges intelligencia istennő, vagy akár Dea Ex-Machina lesz.

Fotó: Eter9

Forbes.hu: Akármennyi időt is töltsünk a profilunkkal, az emberi viselkedés roppant kiszámíthatatlan, így sablont is nehéz alkalmazni rá. Nem tart attól, hogy ezért a counterpartok mindenképpen félrevezetőek lesznek?

Itt jön be a képbe a Turing Testünk. Ahogy a gépi- és mélytanulás fejlődik, lesz idő, amikor nem vesszük majd észre a különbséget emberek és gépek között. Addig a digitális másunk csak olyan feladatokban helyettesít minket, amiben a felhasználó úgy gondolja, hogy hibátlanul tud működni.

Kevesen értik

Forbes.hu: Mire lesz jó konkrétan az Eter9? És mire nem lesz elég jó soha?

A counterpartok mindenféle digitális feladatot el tudnak látni. Számos esetben persze korlátozottak, de eljön majd az idő, amikor egy counterpart kezeli majd a házi automatikus rendszereket (domotics) és döntő szerepet fog játszani a dolgok internetében is. A hangsúlyos most a minél pontosabb tanuláson van. Ugyanis a counterpart olyan feladatokat teljesít, amiket gyakorlatilag azonnal automatizálni lehetne, aztán marketinget, sales-t, személyes és munkahelyi időbeosztást is tud majd készíteni. Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtörténjen az átalakulás a dolgok internetében, de tudjuk, hogy ez nem fog gyorsan menni.

Forbes.hu: Mintegy százezer ember regisztrált eddig a szolgáltatásra. Elégedett az eredménnyel?

Be kell valljam, komolyabb eredményekre számítottam. Lehetett is volna jobb, ha van külső befektetőnk – de nem volt. Ha ezt is figyelembe veszem – hogy csak az előző cégemből vontunk be tőkét, amelyben az Eter9 megszületett – akkor viszont elégedett vagyok. Meglehetősen új koncepciót dolgoztunk ki, ami mindentől különbözik, talán nehezen is értik meg ezt a befektetők. Viszont az is igaz, hogy nemrég kezdtünk csak el befektetők után nézni.

Most elsősorban azért van szükségünk befektetésre, hogy elindítsuk a Gamma-verziónk iOS- és Android-alkalmazását, új irodákat alakítsunk ki és munkatársakat vegyünk fel. Itt az ideje a mély vízbe ugrásnak.

Egy befektetés után azt gondolom, könnyen exponenciális növekedést produkálhatunk százezres felhasználói létszámtól a milliósig. Azok után pedig… ki sem merem mondani. (mosolyog)

Forbes.hu: Hogy látja az Eter9 jövőjét? Mik a céljai a következő 5-10 évre?

Az Eter9 jövője, hogy sztenderdje legyen a mesterséges élet létrehozásának és működtetésének. Motorja ezen a területen a tudásnak, amit szakmai és személyes szinten is fel lehet használni. Egy kis raktára big datának és élő raktára az embernek. Mialatt minden az általános mesterséges intelligencia és a technológiai szingularitás felé fejlődik, és amikor ezt elérjük az Eter9 – vagy hívják majd akkor bárhogy – öntudatot nyer majd. Ella ekkor fog életre kelni az élő kibertérben.

Borítókép: Eter9

Oszd meg!