Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orvos-Tóth Noémi: Aktív pihenés? Hagyjuk már! A plafont bámulni ugyanolyan jó

Ugyan nem szeret szerepelni és szorong a közönségtől, mégis eljött a Forbes – Legyél jobb! napra Orvos-Tóth Noémi, az Örökölt sors és az Egy nárcisztikus hálójában című sikerkönyvek szerzője. S ha már itt volt, elmesélte, milyen jó gondolatai támadnak, miközben a plafont bámulja. 

Miért van az, hogy egy ötvenes éveiben járó cégvezető infarktussal fordul le a székről? Mert nem gazdálkodott felelősen a saját testével, nem kerülte a stresszt, széthajszolta magát. „Ha pénzzel gazdálkodsz felelőtlenül, azt a törvény bünteti. A saját testeddel szembeni felelőtlenséget viszont az élet bünteti meg, gyakran a korai halállal” – hangsúlyozta Orvos-Tóth Noémi a Forbes – Legyél jobb! napon.

Orvos-Tóth Noémi Galambos Mártonnal, a Forbes főszerkesztőjével beszélgetett a Legyél jobb napon. Fotó: Fekete Csaba

Kötelező tehát a semmittevés, amikor az agyunk pihen, amikor „tisztul a hátsó tár”. És Noémi szerint az aktív pihenésbe is sok esetben belehajszoljuk magunkat, pedig elég lenne csak a plafont bámulni. Ő is szokta, remek gondolatai tudnak támadni közben.

„Vagy csak molyolok valamit, semmi konkrétat nem csinálok, kiszakítom magam egy kicsit az életemből. Annyira bele lehet csúszni az életbe, hogy a végén már el sem hiszed, a világ milyen hatalmas.”

Noémi könyve, az Örökölt sors bő két éve fent van a sikerlistákon, az terapeuta-író ismertségét is megalapozta. Ennek ellenére nem szeret szerepelni, nagyon lefárasztja, szorong a közönségtől. „A nyilvános szereplés egy velejáró rossz. Amit igazán szeretek, ha tudást adhatok át.” Könyve sikerét nem tudja, nem is akarja megmagyarázni, csak ötleteket hoz: jó időben jelent meg, épp felkapott volt a téma, valamint hogy sikerült egy bonyolult lélektani témát egyszerűen, befogadhatóan megírni.

Orvos-Tóth Noémi: kötelező a semmittevés, amikor az agyunk pihen. Fotó: Fekete Csaba

„Életünk egyik nagy feladata, hogy ne adjuk át a gyerekeinknek azokat a traumákat és sérüléseket”

– vallja és több történetet is mesél saját praxisából. Igyekszik érzelmileg távol tartani magát a páciensek traumáitól, de teljesen lehetetlen távol maradni – a nap végére gyakran érzi magát kifacsarva, érzelmileg kilúgozva. „Tanulunk technikákat, hogyan kevésbé terheljen az élmény, de kizárni nem tudod magad: ha a páciensnek fáj, akkor valahol nekem is fog.”

Noémi kurzusai nemrég indultak el a Mesterakadémián, a terapeuta témája a párkapcsolati játszmák.

Célja, hogy a párkapcsolatban élő feleket közelebb hozza egymáshoz, megmutassa: mennyi félreértés, tévedés él bennünk a témában.

A párkapcsolati játszmákról nemrég indult kurzusa a Mesterakadémián. Fotó: Fekete Csaba

Miről szól a kapcsolatunk? Hogyan kommunikáljunk egymással? Miben tudunk sokat, miben keveset egymásról? Hogyan kapcsolódjunk egymáshoz? Noémi szerint muszáj helyet, nézőpontot, látásmódot cserélni, hogy elinduljunk egymás felé. Mert szerinte

„nem tudod megváltoztatni a másikat. Csak te tudsz változni, ami a másikban is elindít egy változást. Csak akkor mozdul, ha te is mozdulsz.”

Borítókép: Orvos-Tóth Noémi a Forbes Legyél jobb napján 2021 májusában. Fotó: Fekete Csaba

Oszd meg!