Fotó: Fotó: Medicotopics / Flickr
Napi címlap

Rászabadította Trumpot a világra, most egy munkahelyi affér miatt lép le

Galavits Patrik
2022. február 05. 13 perc olvasás

2016-tól a CNN keményen kritizálta Donald Trumpot (aki szintén nem kímélte és rendszeresen fake newsozta a televíziót), előtte azonban a csatorna elnöke, Jeff Zucker kulcsszerepet játszott a későbbi amerikai elnök felfuttatásában. Trump talán az előválasztáson sem indul el, ha Zucker nem építi a valóságshowhős-karrierjét, majd nem ad neki a republikánus előválasztáson is indokolatlanul nagy teret. Mára megromlott a viszonyuk, Trump tetűládának nevezi, de kiválóan élt a tőle kapott lehetőséggel. Zucker távozása talán a hírszolgáltatás és az infotainment újraszabását hozhatja el.

Szerdán közleményben jelentette be a CNN, hogy távozik pozíciójából a hírcsatornát kilenc éve elnökként vezető Jeff Zucker. Az elnök aznap keleti parti idő szerint délelőtt tizenegykor küldött e-mailben jelentette ezt be a CNN munkatársainak.

„A Chris Cuomo CNN-es tevékenységét érintő vizsgálat során kérdést kaptam a legközelebbi kollégámmal kialakított kölcsönös kapcsolatomról, akivel már több mint 20 éve együtt dolgozunk. Elismertem a kapcsolatot, amely az utóbbi években alakult ki köztünk. Ezt nyilvánosan is meg kellett volna tennem már akkor, mikor elkezdődött, de nem így cselekedtem. Hibáztam. Ennek eredményeképp ma lemondok” – írta Zucker, aki nem nevezte meg a párját, de később Allison Gollust is közleményt írt, amelyet élő adásban olvastak fel a csatornán.

Ebben ő is elismerte, hogy együtt van Zuckerrel és kapcsolatuk kölcsönös vonzalmon alapul, és hogy a járvány alatt kerültek közel egymáshoz. Az őket jól ismerő egyik forrás az Independentnek egyébként azt mondta, régen ismert volt már mindenki előtt, hogy együtt vannak.

Zucker ellentmondásos örökséget hagy maga után, amely jóval túlmutat a CNN-en.

A csatorna nézettségi adatai és üzleti eredményei regnálása alatt szárnyaltak. Közben azonban nem kis szerepet vállalt a – később a csatornán már hevesen kritizált – Donald Trump felfuttatásában, az amerikai társadalmi megosztottság növelésében és ezzel a demokrácia állapotának romlásában.

You are fired!

Zucker korábban egy másik kábelcsatorna, az NBC ügyvezetője volt. Itt indult 2004-ben Donald Trump főszereplésével a The Apprentice címmel a valóságshow, amelyben a későbbi amerikai elnök kíméletlen cégvezetőként keresett munkatársakat – nem mellesleg a műsor folyamatos reklámot biztosított neki és cégbirodalmának. Az adások végén egy szereplőtől az ikonikussá vált „You are fired!”, vagyis ki vagy rúgva felszólítással búcsúzott el.

A műsornak volt celebkiadása is. Fotó: Impawards

A show adásai – főleg kezdetben – bőven 20 millió fölötti nézettséget értek el. Trump ennek köszönhetően került be igazán a köztudatba. Zucker ezzel a rivális CBS-en (Magyarországon az RTL Klubon) futó Survivorrel vette fel a versenyt.

Egy országos tv-csatorna főműsoridőben sugárzott műsorával minden amerikai háztartásban ott volt.

Trump 14 évadon keresztül szerepelt a műsorban (a tizenötödikben Arnold Schwarzenegger vette át a stafétát), és rajta kívül innen ismerhette meg a közönség lányát, Ivankát, illetve két fiát, az ifjabbik Donaldot és Ericet is.

Mikor Zucker még szerette Trumpot

Trump erre az ismeretségre alapozva jelentette be indulását a republikánus elnökjelölti előválasztáson 2015-ben. „Semmit nem bánok, amit a karrierjében vállaltam” – mondta nevetve Zucker még 2015 decemberében a The New York Times kérdésére, ami a felelősségét firtatta Trump politikai pályájának beindításban.

A nevetése mögött az volt, hogy a CNN szemmel láthatóan élvezte, hogy egy valóságshow-ból ismert, a közéletben elszabadult ágyúgolyóként működő Trumppal figyelmet tud generálni. A 2016-os megválasztása után Trumppal egyre kritikusabb és elutasítóbb hangnemű csatorna az elnökjelöltben a nézettségi adatok növelésének lehetőségét látta. Pedig 2015-ben egy belsős e-mailben Zucker még jelentéktelennek nevezte korábbi sztárja indulását.

Látva azonban a nézettséget, amit Trump generált, megváltoztatta a véleményét.

Ezután ma már elképzelhetetlen dolgok valósultak meg az atlantai székhelyű CNN-en: Trump-hű beszélőfejeket szerződtetek (például a Fehér Ház későbbi szóvivőjét, Kayleigh McEnanyt), az elnökjelölt kampányára nagyságrendekkel nagyobb figyelmet fordítottak, mint bárki máséra a republikánusok közül – előfordult, hogy breaking news kategóriába kerültek a Trump-fellépések, és azokat végig közvetítették –, de Zucker egy később kiszivárogtatott hangfelvétel alapján még ennél is tovább ment volna.

Nézettségkurva

A Magyarországról nemrégiben csúsztatásokkal és tévedésekkel teli dokumentumfilmet forgató Tucker Carlson a Fox Newson futó műsorában hozta nyilvánosságra a 2020-as elnökválasztási kampány kellős közepén azt a hangfelvételt, amelyen Zucker 2016 márciusában egy CNN-es műsort ajánlott fel Trumpnak.

Zucker a felvételen Michael Cohennel, Trump azóta egyebek mellett adócsalásért és kampányfinanszírozási szabályok megszegéséért elítélt ügyvédjével hallható. A hanganyagot Cohen készítette Zucker tudta nélkül. Utóbbi ezen nem győzte dicsérni Trump kampányát.

„Nagyon jó megérzéseitek vannak, a zsigereitekben van ez és értitek, hogy működnek a dolgok, srácok. Van neki (Trumpnak – a szerk.) egy rakás ötletem, szívesen csinálnék vele heti műsort vagy ilyesmi” – magyarázta Zucker Cohennek. A CNN egyébként nem tartotta érdemesnek hírt adni a felvételről.

„Egy nézettségkurva. Ezt mint nézettségkurva mondom” – foglalta össze dióhéjban a gondolait korábbi munkatársáról Preston Beckman, aki az NBC alelnöke volt Zucker alatt.

„A CNN-nél nagyra vannak az újságírói integritásukkal, de ilyenkor kiderül, hogy ennek semmi köze a valósághoz. Realityt csinálnak, Zucker ebben jó” – reagált az egyik Trump által legyőzött republikánus jelölt, Marco Rubio kampányfőnöke, Terry Sullivan a hangfelvételre, jól lefestve, mit éreztek Trump politikai ellenfelei látva a riválist övező médiafigyelmet.

Allison Gollust és Jeff Zucker. Itt még titkolták a kapcsolatukat. Fotó: PaleyMC / Flickr

Zucker egyébként 2016-ban már kritikusabban fogalmazott saját szerepével kapcsolatban. „Ha bármi hibát vétettünk, az az volt, hogy túl sok kampányrendezvényét közvetítettük a korai hónapokban. De hát sosem lehetett tudni, mit fog mondani.”

Könnyek és tesók

Trump futtatása jól illeszkedett Zucker műsorpolitikájába. Regnálása alatt a CNN egyre szenzációhajhászabb lett, már egyszerű spekulációk és kisebb volumenű események is „breaking news” minősítést kaptak.

Az infotainment (szórakoztatva informálás) egyre jobban kezdte felzabálni a csatornát. Ennek egyik legabszurdabb jelenete volt, amikor a maláj légitársaság 2014-ben balesetet szenvedő egyik járatával kapcsolatban hat vendéggel beszélgettek arról – tökéletes faarccal –, hogy fekete lyuk, esetleg a Bermuda-háromszög nyelte-e el a gépet.

„Egy fekete lyuk akár az egész világegyetemet is képes elnyelni, szóval tudjuk, hogy nem az volt” – hangzott egy repülési szakértő válasza, akitől megsüvegelendő teljesítmény, hogy röhögés nélkül hallgatta végig Don Lemon kérdését.

Az infotainment elharapódzásával a tényszerűség rovására egyre hevesebb érzelmek jelentek meg, nem csak a vitaműsorokban. Elérzékenyülő riporter szipogott bele a mikrofonjába élő adásban, mikor a minneapolisi rendőrkapitány rajta keresztül üzent a beosztottja által meggyilkolt George Floyd testvéreinek, Van Jones politikai kommentátornál pedig Joe Biden megválasztásakor tört el a mécses.

Ennél sokkal komolyabb újságíró etikai kérdéseket vetett fel a fentebb már említett Cuomo testvérek működése.

Míg normális esetben a produkció közelébe sem lehetne engedni egy politikus rokonát, amikor vele éppen interjú készül, addig Andrew Cuomo New York-i kormányzó rendszeresen heherészve társaloghatott élő adásban műsorvezető öccsével, Chrisszel.

A liberális média által 2020 elején a járványkezelése és Trump-kritikussága miatt még körülrajongott Andrew Cuomo nem sokkal később szexuális zaklatási botrányába bukott bele – öccse ennek kommunikációjában adott neki tanácsot, aztán bátyja után őt is szexuális visszaéléssel vádolták meg. Zuckernek ez már nem fért bele.

Igazságtalan lenne azonban azt állítani, hogy egyedül a CNN akart Trumpon szórakozva nézettséget növelni. 2016 novemberi megválasztásáig nehéz lett volna olyan televíziót mutatni, ahol ne találták volna mulatságosnak a lehetőségét annak, hogy Trump elnök lesz. Ebből aztán születtek is nagyszerű összeállítások.

A CNN persze minden problémája és pártossága ellenére nem lett tökéletesen komolyanvehetetlen hírforrás. A honlapon továbbra is kiváló elemzések jelennek meg, a politikusoknak fontos kérdésekre kell válaszolniuk és a breaking news kategóriába sem elsősorban indokolhatatlan hülyeségek kerülnek. Egyelőre még belefért, hogy Zucker a műsorpolitikájával – ahogy a The New York Times fogalmaz – mintegy Frankensteinként szabadította el Trumpot.

Trump el, nézettség le

Zucker 2000-ben került az NBC-hez. Akkoriban az amerikai televíziókban végét járta a sitcomok korszaka, és a valóságshow-k kezdték átvenni a nézettségi versenyben a Jóbarátokhoz hasonló sorozatok szerepét. A CNN is a változó médiaviszonyok miatt szerződtette Zuckert.

2013-ban azt remélték tőle, hogy versenyben tudja tartani a csatornát a nézettségi versenyben, miközben az internet egyre nagyobb teret hódít a hírfogyasztásban. A munkája igazán 2020-ra érett be: a koronavírus és az elnökválasztás évében 40 éves fennállása legjobb számait produkálta a csatorna.

A főműsoridőben 2019-hez képest 84 százalékkal növelte a nézettségét a tv – a kereskedelmileg releváns korcsoportban, a 25-54 évesek között duplázott –, igaz, bizonyos adatokban a rivális MSNBC-t és a trumpista Fox News-t nem tudta megverni. Az egész évet tekintve főműsoridőben átlagosan több mint egymillióan figyelték a CNN adásait.

2021 elején viszont szinte összeomlott a nézettség. Míg november 4-e (a választás utáni első nap) és Joe Biden január 21-i beiktatása között 2,5 millióan nézték átlagosan főműsoridőben a CNN-t, március végére 36 százalékos csökkenéssel 1,6 millióra módosult ez a szám. A kereskedelmileg fontos korcsoportban ennél is nagyobb, 48 százalékos volt a visszaesés.

Visszaütött tehát a Trumpra kihegyezett és túltolt, politikai aktivizmustól egyre kevésbé mentes műsorkészítés. Igaz, az idén januári adatok alapján kezdenek visszatérni a nézők.

Trumpra megválasztása után már nehéz lett volna egyszerű bohócként tekinteni, a tavaly január 6-i Capitolium-ostrom után pedig végképp kiderült, hogy a nézettség hajhászása helyett jobb lett volna klasszikus újságírói modellekhez nyúlni. Trump persze jól járt: az elnökké választása hatalmas fricska volt a fősodratú médiának, és különösen az őt felépítő Zuckernek, akivel szerepet cseréltek.

A kampányáig Zucker használta inkább őt, aki imádta a kamerát, majd 2015-től Trump élt azzal a túltolt lehetőséggel, amit a CNN kínált neki. Ma már azt is megteheti, hogy Zuckert „tetűládának” nevezze, aki szerinte nem elsősorban az eltitkolt szerelme, hanem amiatt áll fel az elnöki székből, mert „a CNN elvesztette kapcsolatát a nézőivel és mindenki mással is”.

Két impeachment és újabb vizsgálatok ide vagy oda, Trump könnyen lehet, hogy 2024-ben újra elnökjelölt lesz – ismételt megválasztása pedig hatalmas kihívást jelentene a demokratikus intézményrendszernek. Ráadásul az idei félidős választásokon nem elképzelhetetlen, hogy a republikánusok úgy elverik a demokratákat, mint jég a határt. Ennek eredménye Biden elnök terveinek blokkolása lehet a republikánus többségű a szenátusban és képviselőházban. Egy béna kacsaként tébláboló elnök csak tovább növelheti Trump megválasztásának esélyét.

Ha a CNN komolyan veszi, hogy sajtótermékként mint a demokrácia őre is tevékenykedik, akkor Zucker távozásával talán érdemes újragondolnia, hogy ebben mennyire van helye az eddigi gyakorlatainak és a szimplán profit- és nézettséghajhászó szemléletnek.

Források: CNN, Washington Post, Independent, NYT, Aljazeera, Observer, Imdb, Seattle Times, Adweek, Fox News, The Wrap, NBC

Borítókép: Jeff Zucker Fotó: Medicotopics / Flickr

Kapcsolódó:

Három bíróságon, három különböző ügyben is elítélhetik Trumpot, aki a rajongóit kéri tüntetésekre