Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha azt gondoltad, hogy az inflációkövető állampapír követi az inflációt, van egy rossz hírünk

Az elszálló árak hirtelen felértékelik a lakosság számára elérhető inflációkövető állampapírt, de aki azt gondolja, hogy a ma elérhető papírral van esély reálhozamot elérni már jövőre, téved. Van ugyanis egy jókora trükk a rendszerben. A feltételeket úgy alakították, hogy a három éves kötvény csak közel két éves késéssel követi az elszálló inflációt. Ez 2022-re nagyon kedvezőtlen, de a futamidő hátra levő részére már csábítónak tűnik. 

November elején ebben a cikkben érintettük ezt az anomáliát, amely annak a következménye, hogy valamiért december végére tették a júniusban kibocsátott, három és fél éves futamidejű Prémium Állampapírnál a kamatforduló időpontját. Decemberben ugyanúgy az előző év inflációját veszik figyelembe a következő időszakra vonatkozó kamat meghatározásakor, ahogy júniusban is tették.

Tehát néhány napja újra a 2020-as, még relatíve alacsony (3,3 százalék) infláció alapján számolták ki, hogy 2022 végéig ugyanazt az alacsony kamatot fizeti a 2024/K papír, mint amit eddig a júniusi kibocsátása óta. Ez mindössze 4,05 százalék, mert a hároméves kötvény infláció felett 0,75 százalék prémiumot ad.

Új befektetésként nem érdemes várni rá

Novemberben 7,4 százalékos volt az infláció és 7 százalék feletti ráta várható decemberre is. A 2021-es éves infláció 5,1-5,2 százalékos lehet, ez alapján határozzák majd meg az inflációkövető papírok kamatait is. Januárban megtudjuk a tényadatot és ez alapján ki tudjuk majd számolni, hogy 2022 végétől 2023 végéig milyen kamatot ad majd a 2024/K. Az 5,1 százalékos várakozással számolva ez 5,85 százalék körül lehet.

Ha még tovább tekintünk, a várakozások szerint az infláció az év első felében még igen magas maradhat és utána indulhat el lefelé. Éves szinten 2022-re már 5,5 közelébe nőttek e várakozások, bár a jegybank még 5 százalék körülit vár a decemberi inflációs jelentésében.

Ez alapján a 2024/K kötvény a 2024 év végi lejáratát megelőző évben 6 százalék felett fizethet. Ez tehát egy olyan változó kamatozású kötvény, amelynek a kamatát a hátralevő három éves futamidő kétharmadára már ma majdnem pontosan tudjuk és csak az utolsó évre van benne bizonytalanság.

A 2022 végéig élő alacsony kamata miatt biztos, hogy minél később veszi meg valaki, annál magasabb hozamot ér el vele. De mivel kockázatmentesen nincs 4,05 százalékot meghaladó alternatíva, új befektetésként nem érdemes várni vele. Leginkább azok dilemmázhatnak az időzítéssel, akik a legnépszerűbb állampapírban, a MÁP Pluszban ülnek és a váltáson gondolkodnak. A szuperállampapírt 2019 közepén bocsátották ki, akkor áramlott bele iszonyatos összeg és azóta is kitartóan népszerű.

Leginkább azok dilemmázhatnak az időzítéssel, akik a legnépszerűbb állampapírban, a MÁP Pluszban ülnek és a váltáson gondolkodnak.

Nem biztos, hogy a hozam miatt megéri átlépni

Akik még 2019-ben vették, a befektetés harmadik évében járnak, a lépcsős kamatozás alapján nekik most évi 5 százalékot termel a papírjuk, de a negyedikben 5,5-öt, az utolsó évben pedig 6-ot fog. Ebből jön ki a teljes 5 éves futamidőre a 4,95 százalékos átlagos hozam. Ez alapján pedig egyáltalán nem biztos, hogy van értelme egyáltalán átlépni a három éves inflációkövető papírba. (A MÁP Plusz eladását mindenképp a kamatfizetés utáni 5 napra érdemes időzíteni, akkor ingyenes a kiszállás, névértéken veszi vissza a papírt az állam.)

Van azonban a piacon öt éves inflációkövető prémium államkötvény is, 2026/I a neve. Ez a három éveshez képest fél évvel korábban átárazódik, tehát már jövő év közepétől fizet a megugró inflációt követve magas kamatot, a prémiuma 1,25 százalék.

Jelenleg 4,55 százalékon pörög, a jelenlegi inflációs várakozások alapján pedig 2022 közepétől 2023 közepéig 6,3 százalékkörül adhat. Aztán a következő 12 hónapban lehet csúcson a kamata, 7 százalék közelében.

És még hátra lesz két év a futamidejéből, amikor ha csökkenőben lesz az infláció, előnnyé válik a késői lekövetés és maradhat a tisztes reálhozama.

Ha valaki hosszabb távon tervezi a kockázatmentes befektetést, az öt éves inflációkövető papír mindenképp vonzóbbnak tűnik a három évesnél.    

Oszd meg!