Napi címlap

Fekvőtámaszozó digitális disznókkal pénzt keresni – ezt ígéri a magyar kriptostartup, százmilliós befektetést kaptak

Knittel Martin
2022. március 24. 8 perc olvasás

Első befektetését zárta az AEY Metaverse Guild – a kriptobizniszre építő magyar startup 310 ezer dollárt (azaz közel 105 millió forintot) kapott az Oktogon Ventures vezette előmagvető körben. A tavalyi év nagy NFT-hullámát lovagolná meg a két alapító, Balogh Ádám és Engelhardt Márk.

Kik csinálják?

Az AEY Metaverse Guildet (vagy röviden AMG-t) Engelhardt Márk és Balogh Ádám alapította. Mindketten a Külkereskedelmi Főiskolán tanultak, és multis karrierútjukat hagyták ott az IT-szektorban való elmélyülés, majd ebből fakadóan a startup-ökoszisztéma kedvéért.

Az újfajta, innovatív technológiák felé való nyitottság, valamint az IT-szektorban való közös munka hozta össze a két alapítót. Nem ez az első startupjuk: a Fridait 2018-ban alapították, a hangvezérléssel működő videójáték-asszisztensre azonban nem volt erős piaci kereslet, így inkább a metaverzum és a kripto felé mozdultak.

Balogh Ádám és Engelhardt Márk, az AEY Metaverse Guild alapítói. Tavaly szeptemberben még az előző startupjuk zárásával foglalkoztak, de biztos voltak benne, hogy egy új sztoriban még dolgozni fognak majd együtt. Hamar jött a lehetőség, januárban már nyolc befektetővel beszéltek. Mindenki beszállt. Fotó: Sebestyén László

„A Fridainél nem volt meg a product-market fit. Úgy mentünk neki, hogy időközben kitaláljuk, honnan jön a pénz. Az AMG-nél viszont már a kezdetektől fogva ezt a szemléletet kerestük, és az ázsiai piaci trendek alapján úgy láttuk, hogy a kriptogaming Kelet-Közép-Európában is működhet” – mondja Ádám.

Play-to-earn kriptogamingklán, scholarok – hogy tessék?!

Az AMG a play-to-earn (P2E, durván magyarítva játssz-hogy-keress) modellt követi a kriptogaming világában. Ha még hozzávesszük a guild modell szócskát, már a tavaly felrajzolt tech bingónk szinte összes négyzetét beikszelhetnénk. De most akkor mivel is foglalkoznak?

A play-to-earn a tavalyi őrület, az NFT-k (non-fungible token) felfutásának eredménye – a lényeg, ahogy Ádámék mondják, hogy a részvételhez a játékosoknak NFT-ket kell vásárolni, amik az ahhoz szükséges erőforrásokat (karaktereket, eszközöket, vagy „fekvőtámaszozó digitális malacokat”, mondja Márk) reprezentálják. Az NFT-kkel való játék közben pedig kriptovalutát – sokszor a játékok saját valutáját – kapják azok, akik jól teljesítenek, amit pénzre is válthatnak. Ilyen ismert játék az Axie Infinity, a Plant vs. Undead vagy a Battle of Guardians is.

Erre az alap gondolatra épül a klánökoszisztéma, ami már az internetes játékok hajnalán ismert fogalommá vált.

A klánok, azaz guildek a már létező vagy fejlesztésben lévő játékok NFT-jét vásárolják, ezeket pedig a klántagoknak adják, hogy játszhassanak. Ennek köszönhetően egy játékosnak sem kell (sokszor nagyobb mennyiségű, akár több száz, több ezer eurónyi) pénzt befektetnie ahhoz, hogy részt vehessen a legújabb őruletben. A játék után járó bevételeket a hónap végén megosztják a klántagokkal, akiket scholaroknak hívnak.

A bitcoin atyja, Satoshi Nakamotó óbudai szobra mellett. Ádám és Márk üzlete is a blokkláncra (blockchain) épül: a non-fungible tokenek (NFT-k) egy blokklánc főkönyvében kerülnek jegyzésre, így lehet hitelesíteni a digitális eszköz eredeti – és ezáltal egyetlen – tulaját. Az AMG alapítói ilyen NFT-ket vásárolnak, ami az újhullámos play-to-earn játékokban való részvételhez szükséges. Ezeket kölcsönzik klántársaiknak, azaz scholarjaiknak. Fotó: Sebestyén László

Az alapítók hasonlatában úgy kell az AMG-re és a hozzá hasonló klánokra gondolni, mint egy taxivállalatra: annyi a különbség, hogy taxi helyett a játékosok NFT-ket kapnak, amivel pénzt keresnek. A hó végi elszámolás azonban hasonlóan működik.

Az AMG ökoszisztémájában a játékosok bevételének 70 százalékát fizetik ki a klántagoknak – 30 százalék pedig a startupé.

Márkék jelenleg három játékot támogatnak aktívan, amiben már a scholarjaik is termelnek, további kettő pedig bevezetés alatt – a rövid távú cél, hogy a kínálatukat hét-kilenc platformra bővítsék. „Igazából mi már egy olyan modellt építünk, ahol a gémerek már nem a Steamen (az egyik legnépszerűbb online videójáték-áruház – a szerk.) keresztül, hanem a klánokon keresztül találják meg, hogy mivel játsszanak. Például pont a héten fektettünk be a Fancy Birds-be. Fontos, hogy újfajta játékokkal tudjuk kiegészíteni a repertoárunkat, és ezzel lefedjünk több műfajt, több játékstílust is” – mondja Márk.

Mennyit és kitől kaptak most?

310 ezer dollárt – ez a pre-seed, azaz előmagvetői körben kifejezetten szép összegnek számít. A befektetési kört az Oktogon Ventures vezette – az Ustreamről ismert Fehér Gyula és a magyar üzleti élet egyik legbefolyásosabb női vezetője és a Bridge Budapest alapítója, a Forbes 2022-es Legbefolyásosabb magyar nők listáján is szereplő Pistyur Veronika közös kockácati tőkebefektetője már olyan sikeres startupok mögött áll, mint a Bitrise vagy a Recart.

„A két alapító háttere a gaming világában elég meggyőző volt – mondta Pistyur Veronika, az Oktogon Ventures partnere a Forbes.hu-nak. – Ehhez adódott a play-to-earn, az NFT, a guildek körüli felfutó piaci trend, valamint az alapítók attitűdje. Nem vártak befektetésre, enélkül is belevágtak, és a befektetési kör lezárultáig már árbevételt generáltak, harminc scholarról pedig ezerig jutottak. Többezres várólistájuk van, akik NFT-hez jutásra várnak, hogy elkezdhessék a termelést.”

Az Oktogon Ventures-szel már az előző startup, a Fridai során vették fel a kapcsolatot. Akkor a product-market fit hiánya miatt végül nem fektettek be Pistyur Veráék a startupba, de az AMG ötlete meggyőzte őket, így újra kapcsolódtak. Fotó: Sebestyén László

A közel 105 millió forintos befektetésbe nemzetközi angyalok is beszálltak – az Oktogon mellett a globális piacon legnagyobb P2E kripto-klántól, a YGG-től, valamint a szintén népszerű Axie Infinity nevű P2E játékot fejlesztő Sky Mavistől is kapott tőkét az AEY Metaverse Guild.

A nagyobb szereplők mellett ráadásul több, a kriptogaming világában meghatározó szakember is csatlakozott a befektetéshez – így összesen nyolcpartneres kört zárt Márk és Ádám.

„Rajtunk kívül releváns gamingszereplőket győztek meg angyalként való csatlakozásról is. A guildek fő ereje a tömegek elérésében rejlik és Márk, a csapat CEO-ja kiemelkedően teljesít ezen a téren is. A Discord közösségük alig pár hét alatt 13 000 fősre duzzadt” – tette hozzá Veronika.

Mire költik a pénzt?

Terjeszkednek – más piacokra és több játékba fektetnének. Jelenleg Lengyelország és Románia, Szlovákia első körben a cél, ezeken a piacokon is streamer-együttműködéseket keresnének, hogy növeljék a láthatóságukat (itthon jelenleg Zsozé atyával működnek együtt). Még idén a saját token kibocsátásába is belevághatnak, a hosszabb távú terveikre azonban már egy újabb befektetési kört indítanának. Ugyanis a hét-kilenc játékos portfólió kiépítése rengeteg tőkébe kerül:

a felívelő játékok közül volt olyan fejlesztőcsapat, aki azt mondta, félmillió dollár a beugró.

A 310 ezer dollár eleinte soknak tűnt, de a srácok hamar rájöttek, hogy a teljes portfólió kiépítéséhez következő körökre is szükség lesz. Még idén a saját tokenjüket is elindítanák, a játékokba való befektetés és emellett a kapott tőke nagy része szervezetfejlesztésre megy. Fotó: Sebestyén László

A most kapott 310 ezer dollár egy része pedig szervezetfejlesztési költségekre is megy. Szerencséjük van, mondja Ádám, a klántagok közül eddig sokan, például dizájnmunkákkal támogatták őket – a skálázás során pedig már fizetéssel is tudják motiválni segítőiket. 

Borítókép: Sebestyén László