Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Túlzott szerénységeden elbukhat a sikered. Segítünk

Szuper lenne, ha csupán a munkádra kellene koncentrálnod ahhoz, hogy előrébb juss az életben, ugye? Sajnos az nagyon kevés, ha a céljaidra fókuszálsz, sőt általában az is kevés, ha magadba zárkózva dolgozol értük keményen. Kell ugyanis az is, hogy láttasd magadat és az eredményeidet a környezeteddel. Utóbbi a nők számára általában különösen nagy kihívás.

Bonnie Marcus nemzetközi coach, aki elsősorban felsővezető nőknek segít. A forbes.com-on azt írja, még a sikeres nők között is gyakran találkozik olyannal, aki vonakodik önmaga promotálásától. A nők ugyanis erősen hiszen a meritokráciában (vagyis hogy nem származásuk, hanem eredményeik alapján ismerik el őket), de visszahúzódásukban gyakran közrejátszik érzékenységük vagy konzervatív neveltetésük is. Marcus szerint, és ezt egy kutatással is igazolja, a nők számára rossz tapasztalat, hogy amikor megpróbálják kicsit propagálni magukat, sok negatív visszajelzéseket kapnak.

Mit tegyenek tehát az ambiciózus nők?

A HubSpot merketingesei egy akciójuk során arra biztattak kolléganőket, hogy kicsit hencegjenek egymásról egymás előtt – a másikról talán mégis könnyebben mondanak pozitív dolgokat társaságban, mint önmagukról. Így derült ki, mennyire fontos, hogy a nők egymás pártját fogják.

Íme néhány konkrét tanács, hogy te is sikeresebb lehess!

Ha olyan csapatban dolgozol, ahol kevés a nő, fogjatok össze a meetinegeken. A legjobb példa erre a Fehér Házban történt Obama regnálása idején. A csekélyebb számú nő, aki helyet kapott a fontosabb asztaloknál, fokozottan figyelt a többi nőre. Amikor egyikőjük felszólalt, ötlettel állt elő, vagy kiállt álláspontja mellett, nőtársai a segítségére siettek. Ismételgetni kezdték mondatait, nehogy témája, álláspontja elsikkadhasson, vagy ötletét végül más vallhassa magáénak. A rendszer tökéletesen működött, az érdekérvényesítés hatékonyabbá vált.

Alapítsatok hencegőklubot. A Working Woman Media pénzügyi munkatársai, miután felismerték, milyen nehezen tudják pártolni saját ügyeiket, elhatározták, hogy havonta egyszer összeülnek, és egymás jó tulajdonságairól beszélgetnek. Ott elmesélik egymásnak, mit értek el adott hónap alatt, majd a következő egy hónapban másoknak is elmondják, kiről milyen jót hallottak. Ez segít nekik saját értékeik és eredményeik felismerésében, egymás önbizalmát is meg tudták erősíteni, továbbá anélkül növelhetik egymás népszerűségét, hogy bárki is nagyképűnek könyvelné el őket.

Támogassátok egymást a közösségi média segítségével. Lájk, megosztás, komment, vagy pozitív poszt a másikról, minden ér.

Találj egy mentort. Szemelj ki magadnak egy mentort a cégnél, és kérd meg, hogy segítsen neked. Mutasson be fontos személyeknek, járjon közben érted egy bizonyos ügyben, vagy adjon számodra visszajelzéseket, így segítve a fejlődésedet.

Dolgozz azon, hogy egyre határozottabban tudj kiállni magadért. Vezess sikernaplót, rendszeresen mesélj eredményeidről a vezetőidnek, soha ne gondold azt, hogy mások maguktól észreveszik az érdemeidet.

Soha ne felejtsd el: minél inkább tisztában vagy saját képességeiddel és értékeiddel, annál valószínűbb, hogy környezeted is észre fogja venni azokat.

Oszd meg!