Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány létrehozója. Fotó: Orbital Strangers

Tízből legalább egy gyerek abúzus miatt kér tanácsot a Hintalovon Alapítványtól

Gyurkó Szilvia, aki korábban az UNICEF gyermekjogi igazgatója volt, régóta dédelgetett álmát valósította meg, amikor 2016-ban öt társával, 500 ezer forintból elindította a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt. Februártól már heti négy nap várják az önkéntesek a gyerekek kérdéseit chaten, és ha kell, Szilviék jogi eszközökkel is segítenek. A civil szervezet története a januári Forbesban.

A januári Forbes címlapja.

Egy gyerek 12 éves kor alatt legálisan nem is lehet fent a közösségi média felületein! Érdemes belegondolni, hogy mire beregisztrál, a szülei (és más felnőttek) már olyan masszív digitális lábnyomot létrehoztak neki, amihez a gyereknek igazából nem volt köze – írta a minap Facebook-oldalán a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány a szétvált celebpár, Hódi Pamela és Berki Krisztián kislányáról szóló szülői posztról.

Gyurkó Szilvi és társai azon dolgoznak, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jogaira. Alapítványuk 2016-ban, annak hiánypótló szexedukációs programja, a Yelon pedig 2017-ben indult, weboldal, mobilapp és chatszolgáltatás formájában.

Szilvi abszolút érti a gyerekek hangját, a rá mindig jellemző természetességgel és őszinteséggel mesél a kezdeti nehézségekről, no és a sikerekről, örömökről is.

Ha az alapítvány kapna 10 ezer forint adományt, abból lecserélnék a chatszobában a lámpát, ha pedig egymilliót, abból új számítógépeket vennének, mert a mostaniaknál nagy kihívás, hogy működjenek.

Szilvi korábban Rám is gondoljatok! címmel a gyerekközpontú válásról írt könyvet, és tagja annak a független szakértői csoportnak is, amely az ifjúsági könyvek közül kiválogatja a legjobbakat a Libri és az UNICEF Szívünk rajta nevű programjának keretében.

Gyurkó Szilvi, a Hintalovon Alapítvány létrehozója. Fotó: Orbital Strangers

Zserbó kutyával, az alapítvány irodájának állandó vendégével. Fotó: Orbital Strangers

A Yelon-chaten névtelenül, tabuk nálkül tehetnek fel kérdéseket a gyerekek az önkénteseknek. Emellett a szülőknek, pedagógusoknak is segítenek a szakértők a kényes nevelési kérdésekben, nekik külön oldalt hoztak létre.

Egy fiatal pár sokkal kevesebbet vitázik a gyermeknevelési elvekről, mint arról, hogy milyen virágot válasszon az esküvői asztalra – indokolják a szülőknek szóló tanácsadás szükségességét.

Arról, hogy milyen kérdésekkel, problémákkal keresik fel a legtöbbször a Hintalovon szakembereit, illetve hogy miből és hogyan működik a hiánypótló alapítvány, a Forbes januári számában lehet részletesebben olvasni. 

Oszd meg!