Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tíz dolog, amit soha ne mondj egy állásinterjún

Kérdésen felül áll, hogy az állásinterjú stresszes folyamat. Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy elhisszük: a HR-es jó barátunk, miközben valójában üzleti kapcsolatban vagytok éppen. Néhány toborozó nagyon jó abban, hogy olyan, hasznos információkat szedjen ki a jelöltekből, amiket valójában inkább megtartottak volna maguknak. Nagyon könnyen kiadhatsz magadról fontos információkat a személyes interjúkon vagy telefonon is, anélkül, hogy egyáltalán észrevennéd. Liz Ryan, a Human Workplace alapítója tíz tanácsban foglalja össze a Forbes.com-on, mit ne mondjunk el egy állásinterjún.

  1. Különösen azért érdekel ez az állás, mert közel van a lakásomhoz
  2. A kedvesemmel gyereket tervezünk (vagy örökbe fogadni)
  3. Ha elkezdek itt dolgozni, szükségem lenne néhány hónap szabadságra egy műtét miatt
  4. Pár éven belül szeretnék egyetemre menni
  5. Végül szeretnék saját céget indítani
  6. A feleségem most kapott egy remek új állást
  7. Még mindig jó pénz kapok az előző munkahelyemről származó szabadalmak után
  8. Az összes álláslehetőségem közül ezt szeretném leginkább megszerezni
  9. Ha dolgozhatok heti két reggelt otthonról, elfogadok alacsonyabb fizetést
  10. Alig várom, hogy abbahagyhassam az álláskeresést

A felsoroltak kézül néhány borzasztó, mivel megakasztja a felvételiztetőt, és elgondolkodik rajta, hogy biztos te vagy-e a legjobb választást. Néhány pedig azért került be a listába, mert gyengíti a tárgyalási pozíciódat.

Soha ne mondd, hogy egy állás azért tökéletes neked, mert közel van a lakhelyedhez. Ez egy jó indok egy ügyes tárgyalónak a másik oldalon, hogy alacsonyabb fizetésről tárgyaljon veled.

A családtervezésedhez pedig semmi köze nincs a munkáltatónak. Ha azt tervezed, hogy holnap terhes leszel, majd akkor foglalkozol vele – ahogy a munkáltatód is. Elég akkor foglalkozni ilyennel, amikor aktuális lesz, nem érdemes a személyes dolgokból előre problémát csinálni.

Sose mondd el, ha orvosi beavatkozásra van szükséged. Mindenkinek szüksége lehet kezelésre valamilyen előre nem látható okból, ami bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A munkáltatóknak nem kell tudniuk, mi történik a testedben.

Ha pedig továbbtanulási terveid vannak, vagy éppen saját cégedet szeretnéd elindítani, remek, de nem kell elmondanod egy teljes állásról szóló állásinterjún.

Azt se mondd el, ha jó anyagi helyzetben vagy – se azért, mert mondjuk a párod jó állást kapott, se azért mert szabadalmaid vannak: nem profitálsz abból, ha ezt teszed, sőt, valószínűleg alacsonyabb fizetést kínálnak ezután, mint amit megérdemelnél.

Ne mondd, hogy ez az az állást, amit nagyon szeretnél. Mondhatod azt is, hogy „Nagyon érdekel ez az állás” ­ ez bőven elég.

Ne add fel a jó tárgyalási pozíciód azzal, hogy alacsonyabb fizetésért cserébe kapsz valamit, és azt se mondd, hogy alig várod, hogy befejezhesd a munkakeresést. Ezek közül mindegyik inkább visszaüt, nem éred el a célod vele.

Oszd meg!