Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tévedésnek tartja, hogy felvették egy jó munkára, és attól fél, hogy le fog bukni? Nincs egyedül!

Amikor valaki új munkahelyre kerül, úgy érezheti, hogy nem elég intelligens, nem elég kreatív, nem elég gyakorlott a feladatkör betöltéséhez, dacára annak, hogy valószínűleg ő volt a legjobb jelölt, eredményei vannak a területen. De a kisördög ott sutyorog a vállon: nem vagy elég jó ehhez! Ismerős a helyzet? Akkor jó eséllyel imposztor-szindrómával küzdesz!

Az imposztor-szindrómát a huszadik század második felében írták le először. Szinte bárkit érinthet, legyen szó rosszul nevelt gyerekektől a perfekcionistákig, akik a legkisebb hibába is borzalmas következményeket látnak bele. Ami sokkal érdekesebb, hogy valószínűleg többen szenvednek ettől, mint ahányan tudnak róla. Bár nem minősül hivatalosan dignosztizált betegségségnek, a pszichológusok is gyakran találkoznak vele. A jó hír, hogy van pár lépés, amivel leküzdhető – az amerikai Forbes össze is szedte őket.

1. Ismerd el!

Amikor elkezdesz kételkedni magadban, felismered a benned lakó imposztort, akkor félig már győztél is. Írd le, hogy mire gondolsz. “Nem érdemlem meg ezt a projektet” “Ez a díj igazából nem az én érdemem, mázlim volt”. “Nem vagyok elég jó ahhoz, hogy én tartsam a prezentációt”. Az önkritika fontos, de bénító félelmet átélni minden feladat előtt nem jó. Ha rájössz, hogy ezek a gondolatok nem racionálisak, akkor jöhet a következő lépés.

2. Változtasd meg

Amikor sikerült azonosítanod, hogy most éppen rettegni kezdesz, itt az ideje annak, hogy kihúzd a méregfogát a dolgonak. “Semmit sem tudok!” – kiabálja a gondolat. Jöhet a trükk! “Nem tudok mindent…még! Még tanulok!” Ha nem helyezed magadra annak a súlyát, hogy mindent tudnod kell, kevésbé lesz ijesztő  a helyzet (és hát őszintén, ki az, aki mindig mindent tud?).

3. Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes

Senki sem az. A perfekcionizmus és az imposztor szindróma amúgy is hajlamos kéz a kézben járni. Próbálj meg lezárni egy projektet, mielőtt úgy gondolod, hogy az teljesen, tökéletesen kész, valószínűleg annyival nem lenne jobb már amúgy sem.

4. Jegyezd fel, ha elértél valamit

Senki sem tökéletes, de attól még egy csomó nagyszerű dolgot hozhat létre. Nyugodtan írj listát az erősségeidről, területekről, amikben  jó vagy, aztán a gyengeségeidről, vagy azokról a dolgokról, amiken javítani szeretnél. Ha pedig sikerült valamiben javulni, azt se hagyd le a listáról, később sokkal könnyebb lesz elhessegetni velük a negatív gondolatokat.

5. Ne felejtsd el, hogy nem vagy egyedül

Találj valakit, akinek beszélni tudsz az érzéseidről – lehet barát, coach, terapeuta. Nem kell egyedül megbirkóznod vele. A félelmeken túl lehet lépni, rengetegen küzdenek ezzel a problémával, nem is állítja senki, hogy könnyű, de azt sem, hogy lehetetlen.

 

Fogadd el, hogy azért kaptad meg azt a pozíciót és feladatot, mert kiérdemelted.

Oszd meg!