Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Sebestyén László

Megszabadulna a fóliázott zöldségektől és gyümölcsöktől a Tesco

Negyvenötféle zöldségről és gyümölcsről távolítja el a fóliát a Tesco két brit Extra-áruházban, hogy egyhónapos kísérlet során gyűjtsön adatokat a cég műanyaghulladék-csökkentési programjához, írja a The Guardian.

Alma, banán, hagyma, gomba, paprika – többek között ezek az élelmiszerek szabadulnak meg műanyag csomagolásuktól. A kísérlet egy komplex terv része, melynek célja, hogy a Tesco zöldebb céggé válhasson.

Túl sok kaja és csomagolás megy a kukába

A brit áruházlánc még idén szeretné kitiltani a nehezen újrahasznosítható csomagolásokat, 2025-re pedig minden csomagolás teljes egészében újrahasznosíthatóvá válna.

„Reméljük, hogy a tesztprojekt népszerű lesz a vásárlók körében”

– mondta Sarah Bradbury, a Tesco minőségigazgatója, aki szerint nemcsak műanyaghulladék-termelés szempontjából elemzik majd az eredményeket, hanem élelmiszerpazarlási szempontból is.

Mi történik az el nem adott, de nem romlott élelmiszerekkel? Megnéztük!

Utóbbi téma régóta foglalkoztatja a Tescót, aminek magyar ága az Élelmiszerbank Egyesület legnagyobb kereskedelmi beszállítójának számít, az angol anyacég pedig 2030-ra szeretné elérni, hogy az élelmiszer ellátási lánc egészében felére csökkenjen a pazarlás mértéke.

A világóceán is tele van szeméttel

Persze a műanyaghulladék-termelés sem véletlenül került a vállalat célkeresztjébe: pont a The Guardian nyomozta ki tavaly januárban, hogy

a legnagyobb angol szupermarketek összesen 800 ezer tonna műanyagod dobnak ki évente.

Ennek nagy része a világóceánban köt ki, ahol egy tavaly szeptemberi jelentés szerint a hulladék 80 százaléka a szárazföldről származik. A programról a magyar Tescót is megkérdeztük, ők is 2025-re szeretnék elérni a sajátmárkás termékek 100 százalékos újrafelhasználhatóságát. Mint írták:

„A végső célunk az, hogy a működésünk folyamán ne keletkezzen olyan hulladék, ami hulladéklerakóba kerül.”

Más láncok is küzdenek a műanyag ellen

Nemcsak az angol Tescónak és a magyar anyacégnek fontos a műanyaghulladékelőállítás csökkentése. Az Aldi Magyarország március 18-án, az újrahasznosítás világnapján jelentette be, hogy szintén szeretnének átállni a teljesen újrahasznosítható csomagolásra, és szintén 2025-re tűzték ki a reform megvalósítását. 2018-ban a zöldség- és gyümölcstárolásra használt kartondobozokat újrafelhasználásával cirka 4000 tonnával csökkentette a kartonpapírfelhasználását – idén a biobanán veszítette el műanyag csomagolását, a cég szerint már ezzel is 3,5 tonnányi műanyaghulladék kerül ki a lánc üzleteiből. Hasonló célú projekteket a Spar Magyarország is bevezetett már, ahogy arról korábban is írtunk.

Egyre zöldebb a bevásárlás: a Lidl is kevesebb műanyagot fog felhasználni

Főoldali kép: Sebestyén László

Oszd meg!