Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Stresszesek! És a mindfulnesst hívják segítségül!

A menedzsment, a szervezet- és a személyiségfejlesztés trendjeit figyelemmel kísérők nagy valószínűséggel tapasztalták a „mindfulness-mozgalom” népszerűségének növekedését, már-már divattá válását. A világ vezető vállalatai indítanak mindfulness programokat, vezérigazgatók nyilatkoznak a „mindfulness gyakorlásukról”, és tekintélyes tanácsadó cégek teszik portfóliójuk lényegi elemévé. Na de miről is van szó?

A mindfulness – magyarul éber jelenlét – nyugati társadalmakba való adaptációja a nyolcvanas években gyorsult fel. Az üzleti világot, a vezetést és a vállalati kultúrafejlesztést azonban csak az elmúlt évtizedben érte el. Ez elsősorban a mindfulness mindennapokban való általános alkalmazhatóságát népszerűsítő irodalomnak, a témában megjelenő tudományos kutatások ugrásszerű megnövekedésének, illetve a hétköznapokban megtapasztalható lenyűgöző eredményeknek köszönhető.

Mi az? És mi nem az?

Az éber jelenlét egy olyan készség, mely számos képesség és kompetencia fejlesztésének az alapja. Lényegében azt jelenti, hogy megtanuljuk figyelmünket minél nagyobb mértékben tudatosan a jelen pillanatra irányítani. A mindfulness körül sok tévhit van. Az egyik legjobban elterjedt az, amikor az éber jelenlétet azonosítják a meditációval. A meditáció az éber jelenlét gyakorlásának egyik formális eszköze.

A mindfulness vallásoktól és ezoterikus elméletektől független, „egyszerű” figyelemirányítás.

A mindfulness nem relaxációs gyakorlat, vagy rekreációs technika. Nem misztikus, szerzetesi tudatállapot!

gabriel-beaudry-93842

Tudatos jelenléttel a stressz ellen

A legtöbb munkahelyi megbetegedés a stresszhez kötődik. Hatásai és költségei miatt sokan hívják a 21. századi „fekete halálnak”. A stressznek persze vannak jótékony hatásai is, hiszen motivációt ad, doppingol, de amennyiben nyomásként állandósul, az teljesítményromláshoz, kiégéshez és komoly egészségi következményekhez vezet. Egy 2013-as kutatás adatai szerint, az Európai Unióban csak a munkahelyi stresszhez kötődő költségek elérik az évi 617 milliárd eurót!

A tudatos jelenlét módszerének elterjedése a nyugati társadalmakban pont a stressz kezeléséhez köthető. Jon Kabat Zinn 1979-ben kidolgozott MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction), tudatos jelenlét alapú stresszcsökkentő programját ma is világszerte alkalmazzák. Gyakorlása nem csak az agy szerkezetét változtatja meg, de a működését is. A 8 hetes program hatásait folyamatosan kutatják, eredményei megkérdőjelezhetetlenek, ezért képezi az alapját minden üzleti programnak is.

A kutatások tanúsága szerint az éber jelenlét 8 hetes végzésével a stressz tartósan csökkenthető, küzdőképességünk szignifikánsan javul, személyes jóllétünk nő. Persze a mindfulness olyan, mint a test, az izmok építése: tartós fejlődés csak gyakorlással érhető el. Szerzetessé azonban nem kell válni: akár napi 10 perc elegendő ahhoz, hogy jelentős változásokat tapasztaljunk egyéni és szervezeti szinten egyaránt.

A szerzők a mindfulness.work  keretében tanácsadóként és szervezetfejlesztőként elsősorban az üzleti szféra képviselőit támogatják a tudatos jelenlét képességének, a mindfulnessnek az elmélyítésében.

Oszd meg!