Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Startup-világot építeni: olyan ez, mint a foci

Ma kezdődik a második debreceni Startup Hét, tavaly öt, idén tizenöt programmal. Helyszínen és képben vagyunk, folyamatos híradással jelentkezünk.

Valami történt itt, 2012  táján Debrecenben. Vagy az ufók szálltak le, vagy a chemtrail, vagy a külföldi egyetemisták költőereje, vagy csak átlépte az árnyékát egy nagyra nőtt falu és város lett. Teraszok nyíltak a kihalt, az Eladó és a Kiadó üzletláncok által uralt Piac utcán, kitört egy gasztroforradalom (írtunk erről 2014. májusi számunkban), lehetett menni és enni, inni végre jó helyekre (erről is tudósítottunk 2015. áprilisában). És alakultak mindenféle önszerveződő, önképző, önnönmagukat és másokat segíteni akaró kezdeményezések, lett élet és lelkesedés, mozgás Magyarország talán legmozdulatlanabb városában.

Ekkor kezdődött a  startup ökoszisztéma tudatos építése is. Először csak online zajlott a közösségfejlesztés, blogok formájában terjedt a szemléletformálás, majd megjelentek az első rendezvények, havi és éves gyakorisággal, gyors népszerűségre szert téve. A különböző konferenciák, meetupok, tematikus beszélgetések és nyílt diszkussziók egyre gyakoribbak lettek, amelyre szívesen jártak a fiatalok, önálló egzisztenciára vágyók, vagy már a saját bizniszben dolgozók. A programokat egy vállalkozóképzés követte, majd megjelent két közösségi iroda. Idén pedig elindul az első akcelerátor is a városban, amely már direkt finanszírozással is segíti a merész ifjú kapitalistákat.

Rab Máté, az egyik legfontosabb alapítóatya és főszervező így mesél minderről:

“Olyan ez, mint a foci. Mindenki ért hozzá, mindenkinek tudja, mi hiányzik, de a nap végén csak nem jutunk ki sehová a válogatottal.”

A debreceni történet a helyi közösség szemléletformálásával kezdődött. Írjunk egy blogot arról, mi az a vállalkozóvá válás, miért élhető karrierút ez, milyen lehetőségek vannak nemzetközi szinten. Persze vigyünk bele helyi sikersztorikat (azóta a Forbes is kivette ebből a részét az októberi számmal), meg más érdekes témákat is, hogy becsaljuk az embereket. Havi tízezer embert értünk el, erre alapozva már lehetett tovább lépni. A következő lépcső a személyes találkozás. Ne csak beszéljünk róla, de kezdjünk el közösen gondolkodni, esetleg alkotni. Debrecenben számos rendezvény nőtt ki ebből a közegből, akik építik a fiatal, gondolkodó, innovatív emberek közösségét. Lett általános érdekességeket bemutató havi esemény (Pár-Beszéd Est), lett IT fókuszú meetup (DebTech Meetup), lett üzleti sikereket kötetlenül bemutató sörözés (Business & Beer), és felvirágzott az első debreceni TED sorozat is (TEDxNagyerdő).

Vitáztunk online, találkotzunk személyesen – de még mindig nem nőttek az új cégek, projektek. Ezért létrehoztuk az első debreceni startupper képzést. Nem újat alkottunk, egy budapesti franchise-ot adaptáltunk a helyi igényekre. Ebből lett az Innovatív Generáció (!gen) Debrecen. Mára 66 embert képeztünk 3 turnusban, összesen 15 csapat született meg vagy lépett gyorsítópályára nálunk, és közülük újabb, akár nemzetközi szinten is értékes sikersztorik kerültek ki.

suh_02

Coworking iroda Debrecenben – ökoszisztéma babzsák nélkül?

Mi kell még az ökoszisztémának? Közösségi iroda. Így létrehoztuk az első debrecenit, ez a Debrecen HUB. Akkora érdeklődés lett körülötte, hogy 8 hónappal az indulása után már a második közösségi iroda is elindult, nagybefektetői háttérrel, más alapítókkal és csapattal. Nagyszerű, hogy ebben is értéket találnak a más iparági tapasztalattal rendelkező befektetők.

Hova kell még fejlődnünk, mi hiányzik Debrecenből? Eddig az életképes csapatok vagy elmentek a városból, vagy bevonták a tőkét és magukra maradva tanultak. Kellene egy helyi inkubátor, amely nemcsak tőkét ad, de az üzletfejlesztést is erősíti a cégekben. Elférne egy startup stúdió is, ami a tőke mellett a humán erőforrást is megadja az ötletgazdáknak. Valamint fókuszálni kell arra a 3-4 ezer külföldi hallgatóra, tudásmunkásra, akinek pár évig mi vagyunk az otthona. Indítsa el nálunk a vállalkozását (aktuális Forbes idézet a 2015. augusztusi számból), bukjon itt először, de akár maradjon is a városban a cégével.

Persze tudjuk, hogy alkalomadtán el kell hagyni a várost, az országot, de még akár a kontinenst is az igazán nagy sikerekért, de a Prezi-Ustream-LogMeIn is itthon hagyta a háttércsapatát. Hisszük, hogy Debrecen is lehet a háttere a hasonló sikereknek, ezen dolgozunk.”

Mert hát nem is olyan egyszerű ez. Van helyben vagy 30.000 vállalkozás, de jó, ha 30-40 igazán innovatív, nemzetközileg is piacképes projektről beszélhetünk. A minél magasabb hozzáadott értékű kezdeményezéseket a megújult városvezetés is támogatni kívánja. 2014-ben hozta létre ezirányú intézményét, az EDC Debrecen Gazdaság-és Városfejlesztési Központot, mely a gazdaság-, vállalkozás,- és városfejlesztési célokon, valamint a Smart City projektvezetésen túl a startup ökoszisztéma kiépítésében is elkötelezett. Vezetője, Póser Zoltán nem akar beleszólni a működésükbe, ne a pénzgyűjtésre, hanem a piacra koncentráljanak. Amiben ők segíteni tudnak és akarnak, az a kooperáció, a közös gondolkozás és problémamegoldás, a „fonalak összehúzása”. Ezt szolgálja a havi rendszerességű Startup Kerekasztal, alkalmanként 20-25 résztvevővel.

Nos, valahogy így nőtt ki az ugaron a Startup Hét Debrecen, hogy meglegyen a debreceni startup és fiatal vállalkozói kollektíva népszerűsítése egy teljes héten át. A cél, hogy minél többen tudomást szerezzenek a vállalkozóvá válásról, ismerjék meg a helyi szereplőket, fellendüljenek az együttműködések, valamint megmutassák, hogy ez a város élhető, vállalkozóbarát, és szerethető.

Az SHD2016 esesményáradatában öt főprogram lesz, amely mellett tíz kísérő program kerül megszervezésre. Hétfőn a több éves múltra visszatekintő DebTech Meetup kerül megrendezésre, speckó, pénzügyi technológiai (Fintech) tematikával. Kedden egy vállalkozásfejlesztési program lesz a DEVIK szervezésében, amit követ a SingularityU Debrecen Salon bemutatkozása egy nemzetközi előadóval. Szerdán a Debreceni Egyetem szervezésében a SmartHealth Meetup eseményen az egészségipari innovációk kapnak helyet. Csütörtökön a Get in the Ring! nemzetközi startupverseny debreceni fordulójának adnak teret. Pénteken a Business&Beer tematikus kerekasztal beszélgetése lesz, a debreceni startupokra fókuszálva. A kísérő programok sorában több civil szervezet is megmutatja majd magát (Debreceni Startup Kerekasztal, DebrecenHUB, Rés Egyesület, DEVIK üzleti innovációs klub, TEDxDebrecenUniversity, Team Academy Debrecen), és számos debreceni startup nyitja meg kapuit egy open office programsorozatra (Slamby, BitNinja, Xeropan, CodeYard), valamint egy nagyvállalati innovációs program is bemutatja, hogyan segíti a startup ökoszisztémát.

Nos hát, ilyenekről fogunk mi tudósítani itt folytatólagosan, csatoljuk is, amit eddig megtudtunk:

Részletes program:

SHD főprogramok

SHD kísérő programok

Sajtótájékoztató alpolgármesterrel:

és egy szelfi velük:

  • Süvöltős László, a Business & Beer rendezvénysorozat főszervezője, az SG Development ügyvezetője és a FIVOSZ Hajdú-Bihar megyei szervezetének alelnöke
  • Rab Máté, az !genDebrecen vállalkozó képzés társalapítója, a TEDxDebrecen szervezője, a DOKK közgazdász alumni klub elnöke, a DTMP Nonprofit Kft. ügyvezetője
  • Barcsa Lajos, alpolgármester, DMJV Önkormányzata
  • Kovács Zsolt, az Enterprise Hungary vezetője, az EH Invest Zrt. akcelerátor vezetője, számos startup- és fiatalok vállalkozóvá válását támogató program koordinátora

És egy roll-up szlogennel:

SHD rollup

Valamint egy kis rezümé arról, hány és hányféle remek, alulról szerveződő, a szabadság kis köreit megvalósítani próbáló szerveződésről beszélünk éppen (és ne feledjük, minden és mindenki összefügg):

!gen Debrecen

Fiatal vállalkozói képzés, mentorálás.

Bagoly Klub

Könyvklub, minden hónap harmadik szerdáján beszélgetnek egy előtte közösen kiválasztott könyvről.

Business&Beer

Tematikus pódiumbeszélgetések oldott hangulatban.

CSRDebrecen

A debreceni civil szervezetek és cégek szektorközi együttműködésének elősegítése.

Debrecen Bár

“Gondolatébresztő cikkek a fiatal értelmiségnek.
Lazulj, Fejlődj, Vállalkozz! A Debrecen Bár elsősorban a debreceni fiatal értelmiségnek szerkesztett oldal. A célja az, hogy egy fiatalos portált, aktív és vibráló közösséget teremtsen.”

Debrecen Bike Maffia

Vagány bringások karitatív ökoanarchista jótéteménye

Debrecen HUB

Co-working iroda, közösségi tér, képzések.

Debreceni Hősök

Önkéntes hős-mozgalom.

DebTech Meetup

Havonta egyszer, startup, technológiai, IT témákről eszmét cserélő társaság.

DOKK Talk

Zártkörű, havonta egyszer alumni találkozó a volt debreceni közgázosoknak, volt egy Forbes eseményük is:).

EDC Debrecen

Önkormányzati szervezet, gazdaság-, város, és vállalkozásfejlesztés + smart city.

Pár-Beszéd Est

Közösséghez tartozni jó! – beszélgetős est minden hónap második keddjén.

Smart City meetup

Hogyan legyen okos egy város – együttgondolkozói klub.

TEDxDebrecen

Megváltoztatni a világot, Magyarországot, de elsősorban közvetlen környezetünket, régiónkat. Szlogen: Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.

Test ind Rest

Debreceni Tesztelői Kerekasztal.

Toastmasters Debrecen

Retorikai klub, Cicero és a storytelling találakozása a boncasztalon.

Mastermind(ok)

Informális szerveződések, baráti alapon. Tipikus helyzet: minden hónapban elolvas egyikük angolul egy új üzleti könyvet és beszámol róla a többieknek.

D2050

Informális civil szerveződés, amelynek kitűzött célja, hogy 2050-re a város kerüljön fel a Forbes magazin a világ tíz legélhetőbb városát szemléző listájára.

(Külön köszönetet Borsi Csillának és Rab Máténak a rengeteg információért.)

Oszd meg!