Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sokat stresszelsz? Használd azt a módszert, ami az elit katonáknak is segít harc közben

Egy kis stressz nem árt senkinek, viszont a folyamatos parázás egyrészt az ember napját is tönkreteszi, másrészt egy idő után komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Ha nem foglalkozunk vele, a produktivitásunkra és a magánéletünkre is romboló hatással van a stressz. Van, aki naplót ír, más meditál, sportol, viszont van a stressznek az a fajtája, ami hirtelen üt be, legfőképpen döntéshelyzetek előtt, amikor nincs idő semmire. Leblokkol az agy, zihálni kezdünk, és teljesen elveszítjük a kontrollt. Na, ilyenkor jön jól a következő tipp, amit az amerikai Forbes osztott meg az olvasóival.

Vegyél egy nagy levegőt!

Ez röhejesen hangzik, de működik, a nyugtalan gondolatokat a leggyorsabban légzéskontrollal lehet mederbe terelni.

„A vegetatív idegrendszer felel a légzésért, a szívverésért és az egyéb, automatikus folyamatokért – magyarázza Dr. Scott Symington klinikai pszichológus. A vegetatív idegrendszernek van szimpatikus és paraszimpatikus része. A szimpatikus részt tekinthetjük egyfajta gyorsítónak is, ha beüt egy menekülj vagy harcolj jellegű helyzet, a szimpatikus idegrendszer készíti fel a testet, hogy vagy lelépjen, vagy beleálljon a küzdelembe. Megemeli a pulzust, gyorsítja a légzést, élesíti a reflexeket.”

A krónikus stressz esetén a szimpatikus idegrendszer túl van dolgoztatva, az állandó készenlét pedig kimerítő.

Lélegezni kétféleképpen is lehet. Nyugodt állapotban az ember a hasból lélegzik (nem, nem a hasába szívja a levegőt, a kettő nem ugyanaz), amikor stresszel, akkor a légzés inkább a mellkas felső részére koncentrálódik.

A paraszimpatikus idegrendszer feladata féket nyomni a testnek – csökkenti a szívritmust, lassítja a légzést, csökkenti a kortizolszintet. A légzéstechnikák elsajátításával a paraszimpatikus idegrendszerünk is aktiválódik. Minél lassabban és mélyebben veszi valaki a levegőt, annál könnyebben tud ellazulni.

Hogy csinálják a különleges egységek?

Az amerikai haditengerészet különleges alakulatai, a Navy SEAL-ek kiképzésének fontos része a helyes légzéstechnika elsajátítása, amit harci helyzetben is tudniuk kell alkalmazni, hogy jó döntést hozhassanak. Két pofonegyszerű módszerről van szó.

1. Doboz technika

„A doboz technika segít átvenni az irányítást az automatikus légzésminta felett, hogy optimálisan tudd végrehajtani a feladatokat” – mondja Mark Divine, ex-Navy SEAL kiképző. Ehhez el kell képzelned egy dobozt, aminek minden oldala egyforma hosszúságú. A belégzés, a levegő benntartása és a kifújás is számolásra történik, mindegyik esetében négyig kell elszámolni.

  • Ahogy beszívod a levegőt, képzeld el, hogy elindulsz a doboz egyik oldalán felfelé, és közben elszámolsz négyig. Négyre felérsz a doboz tetejére.
  • Ekkor benntartod a levegőt, és elindulsz a doboz tetején, négy számolásra átérsz a túloldalra.
  • Utána elindulsz lefelé, négyig számolsz, miközben kifújod a levegőt.
  • A negyedik számolásra elérsz a doboz aljára, majd elindulsz a doboz alsó felén, miközben nem veszel levegőt, csak számolsz négyig
  • Négyre visszaérsz a kiindulási pontra, és kezdheted újra a folyamatot, ha szükséges.

A doboz elképzelése természetesen nem muszáj, de segít kézben tartani a folyamatot. A légzés közben az orron át kell beszívni a levegőt, így az mélyebbre jut a tüdőben, lassítja a légzés ritmusát, és stimulálja a bolygóideget. A bolygóideg hatással van a szívritmusra, az emésztésre és közvetve a paraszimpatikus idegrendszerre. “A nyugtató és koncentrációserkentő hatása pár perc gyakorlás után már megjelenik” – teszi hozzá a kiképző.

Az, hogy miért működik ez a technika, akkor érthető meg igazán, ha elképzeljük a reakciót, amit a testünk pánikolás közben ad. A harcolj vagy menekülj állapotban a légzés szapora, gyors és felületes, a szívritmus felgyorsul, amitől a légzésünk még felületesebb és még gyorsabb lesz. A doboz technika viszont ennek az ellenkezőjére kényszeríti a testet, és még csak egy jógamatracon sem kell hasra vágni magunkat, hogy működjön.

„Ez rengetegszer megmentette az életemet, mert segített fókuszálni, és elkerülni, hogy kapkodva hozzak döntést, vagy ami még rosszabb, pánikba essek”

– mondja Divine, aki a leszerelés után saját edzésprogramot állított össze, amit civileknek, de a különleges erőkhöz jelentkező leendő katonáknak is oktat felkészítésképpen.

A  gyakorlat elkezdése előtt a kiképző a következő dolgokat ajánlja:

  • Ülj egyenesen, amennyire csak lehet. 
  • Csukd be a szemedet és a szádat, fújd ki a tüdődből az összes levegőt.
  • Kezdheted a gyakorlatot!

Akinek sok a négy másodperces kitartás a kifújás után, az számolhat kevesebb ideig is. Az, aki különösebben nem készül semmilyen légzésvisszatartós feladatra, például merülésre, annak elég, ha maximum hat másodpercig tartja benn a levegőt, de persze lehet növelni ezt bármeddig.

2. Taktikai légzés 

A másik módszert taktikai légzésnek hívják, ez egy kicsit gyorsabb, mint a dobozos testvére, csak belégzésből és kilégzésből áll, mindegyik négy számolásra, a lélegzet benntartása itt kimarad.

„A taktikai légzést akkor használjuk, amikor harci szituációba kerülünk. Ez egy több évszázados technika, ami szinte az összes kultúrában felbukkant a harcosoknál, nagy szerepet játszott abban, hogy megnyugodjanak és koncentrálni tudjanak.”

A pszichológus és a kiképző is egyetért abban, hogy a technika gyakorlásához a legideálisabbak a reggeli órák, minimum öt, maximum húsz perc légzőgyakorlat elvégzése ajánlott, amíg az idegrendszer hozzá nem szokik a lassú, nyugodt légzéshez.

„A legtöbb ember felületesen  veszi a levegőt, percenként 16-20 levegővétellel, a doboz technika ezt le tudja lassítani úgy, hogy percenként hét levegővétel is elég!”

Oszd meg!