Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Rá lehet-e bízni a családi vagyont egy idegenre?

 

Sokan megkérdezik, hogy ha átadják a családi cégüket egy megbízott cégvezetőnek, akkor hogyan ellenőrizhetik a működést, mi garantálja, hogy a cég továbbra is jó kezekben marad? Egyáltalán milyen veszélyei és biztosítékai lehetnek annak, ha a családi vállalkozásban szétválik a tulajdonosi és a menedzsment réteg?

Közelítsük meg a kérdést inkább a vállalat oldaláról. Ha a cég tulajdonosa nem annak alapítója, hanem annak utóda, örököse, könnyen előfordulhat, hogy kevésbé ért a cégvezetéshez, vállalkozáshoz. Ha nem így lenne, már régen ő ülne a vezetői székben, mint kinevelt utód. Ha pedig a tulajdonos maga az alapító, aki mára elfáradt, kiöregedett vagy csak nem tud egy szintet átlépni és a céget tovább építeni, szintén csak hátráltatja a vállalat működését.

Mindenki ismeri a Zara divatmárkát, de azt már nem gondolják komolyan, hogy a vállalatot, még mindig a 80 éves Amancio Ortega egyedül vezeti. Bill Gates sem vesz részt a Microsoft napi irányításában és rossznyelvek szerint az új menedzsment az alapítónál is sikeresebben oldotta meg az új utakra és újabb sikerekre vezetést. De a legjobb példa Liliane Bettencourt, aki 94 éves és a világ 20 leggazdagabb emberének egyike. Mellesleg a L’Oreal kozmetikai vállalat legnagyobb részvényese és talán évente egyszer részt vesz a közgyűlésen is, ahol a vezérigazgató beszámol a növekvő eredményekről.

Vagyis mindenképp csak javára válik a vállalkozásnak, ha egy hozzáértő menedzser veszi át az irányítást a nem hozzáértő vagy kifulladt tulajdonostól. Ugyanakkor a tulajdonosnak sem kell korlátlanul kiengedni kezéből az ellenőrzést. Kitűnően alkalmas erre a tulajdonosi kontrolling rendszere, mindazok a riportok, amik a tulajdonost rendszeresen tájékoztatják az eredményekről, pénzügyi helyzetről. Az informatika mai szintjén a világ bármely pontján is percenként kaphatunk friss információkat a vállalati működésről.

Emellett van már lehetőség biztosítást kötni a cégvezetők „tévedéseire”, ami további anyagi védelmet ad a tulajdonosnak.

De összességében mégis azt tartom a legjobb megoldásnak, ha a tulajdonos (vagy befektető) partnerként tekint a menedzsmentre, érdekelté teszi őket az eredményes működtetésben akár úgy is, hogy valódi tulajdonrészt ad át nekik a munkájuk elismeréseként.

Ezzel nemcsak ösztönöz, de a lojalitást is kialakítja, ami erősebb bármely ellenőrző szervnél.

A tulajdonosnak pedig nem marad más dolga, mint „vagdosni az osztalékszelvényt” és időnként türelmesen meghallgatni a menedzsment időszaki beszámolóit. Az amerikai vállalati örökösök ezt már régen megtanulták!

 

Vitkovics Péter
változás és válságmenedzser

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.

 

Egy-egy felfedezés igazolása, egy-egy felismerés helyességének bizonyítása mindig a nagy pillanat után következik; maga a kreatív aktus mind a tudós, mind pedig a művész számára fejesugrás a sötétségbe, ahol mindkettejüket saját, a legkevésbé sem csalhatatlan megérzései vezetik.