Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

Öt mondat, amit soha ne mondj az alkalmazottaidnak

Vállalati vezetőként sok alkalmazottal dolgozik az ember. A jó kapcsolat alapjaiban határozhatja meg a cég sikerességét, azonban nem árt, ha óvatosak vagyunk, és figyelünk bizonyos dolgokra.

A PK4 Media vezetője, Tom Alexander az évek alatt kitapasztalta, melyek azok a mondatok, amiket jobb ha elkerül akkor, mikor az alkalmazottaidhoz szól. A CEO célja, hogy ezzel is motiválja a dolgozóit, és megteremtse a megfelelő légkört. Tapasztalatait az amerikai Forbeson is megosztotta.

  1. Azt akarom, hogy jól érezd magad a munkahelyeden! Nincs is annál rosszabb, amikor bemész egy szobába, és azt látod, hogy mindenki abbahagyja a nevetést. A munkatársaiddal időnként több időt töltesz, mint a saját családoddal, így rendben van, hogy mindenki fesztelen és jó kedvű, ám itt is be kell tartani bizonyos határokat. A főnök nem lehet mindenki legjobb barátja, mert így fennáll a veszélye annak, hogy elveszíti tekintélyét, és ezzel az egész cég működése veszélybe kerülhet. A jó kedv hatásos munkahelyi motiváció, ám csínján kell bánni a lazasággal, mert ez a munka rovására mehet.
  2. Bárcsak még több juttatást adhatnék! Mindig jó, ha az alkalmazottaknak extra juttatásokat tudunk adni, de ne akarjunk túl sokat, legyünk tisztában a cég méretével és pénzügyi lehetőségeivel. Egy be nem tartott juttatás csökkentheti a munkavállaló lelkesedését.
  3. Nélküled nem tudnám megcsinálni! Egy cég működése nem csak a vezetőn múlik, minden alkalmazott munkája ugyanolyan fontos, a csapatszellem a siker kulcsa. Fontos hangsúlyozni, hogy mennyire értékeljük kollégáink eredményeit, de nem szabad túlzásokban esni, mert ez túlzott magabiztossághoz vezethet, és rontja a hatékonyságot.
  4. Többet akarok neked fizetni! Egy üzletben mindig vannak hullámvölgyek és ahhoz, hogy a cég egy rizikósabb időszakot is túléljen, vannak bizonyos pénzügyi keretek, amiket nem szabad átlépni. Egy idő előtt belengetett fizetésemelés, amit végül nem tudunk betartani, csökkentheti a dolgozó motivációját.
  5. Aggódom. Egy vezetőnél teljesen természetes, ha vannak olyan időszakok, amikor stresszel és aggódik, legyen szó bármilyen céget érintő kérdésről. Irányítójaként azonban nem engedhetjük meg azt, hogy az alkalmazottakra ragasszuk az érzést, mert így nem tűnünk magabiztos és kompetens vezérnek. A bizonytalan főnök az egész munkahelyre hatással lehet és csökkentheti a motivációt.

Borítókép: rawpixel // Unsplash

Oszd meg!