Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összeállt a Green Fox és az IBS: IT-s képzést indítanak, külföldi mesterdiploma jár a végzősöknek

Közös képzést indít az IBS és a Green Fox Academy: az egyéves IT és üzleti adatelemzés mesterképzés az első olyan program a régióban, ami egyesíti az egyetemi és bootcamp képzések erősségeit.

A hallgatók az egyéves, angol nyelvű mesterképzésen az – IBS oktatóinak köszönhetően – elsajátítják az üzleti élet alapjait, könyvelési, pénzügyi és marketing ismereteket szereznek, míg a Green Fox Academy mentorai segítségével a programozás általános alapjai mellett mélyebben megismerik az adatelemzéshez szükséges data science területét – tudtuk meg a két cégtől.

Brit mesterdiplomát ad a program

A sikeresen végzők – az IBS többi képzéséhez hasonlóan – brit mesterdiplomát kapnak. A képzés 2020 szeptemberében indul, a jelentkezés már elindult az IBS weboldalán.

A programra minden olyan BSc-diplomával rendelkező jelentkezését várják, aki szeretné fejleszteni eddigi tudását, és felkészülne az átalakuló munkaerőpiac kihívásaira.

A felvételhez nincs szükség programozói előképzettségre, ugyanakkor a képzést sikeresen teljesítők üzleti elemző mellett junior fejlesztőként is megállják majd a helyüket.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében bejelentették korábban, hogy a nehéz helyzetbe került szektorok munkavállalóinak digitális átképzését 95 százalékban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést.

A klasszikus programozóiskolák valószínűleg ide tartoznak – ilyen a Green Fox alapképzése is – ők már bejelentették: lehet jelentkezni a vélhetően megtámogatott képzésekre.

A részleteket azonban még nem tudni rendelet hiányában, így azt sem, hogy a most indított közös képzés beleesik-e az államilag támogatott körbe.

Frissítés: a Green Fox jelezte, valószínűnek tartják, hogy a közös képzésre nem jár majd állami támogatás. (Amennyiben a rendelet megjelenik, a Forbes.hu-n összeállítással jelentkezünk arról, milyen körben érvényes a 95 százalékos térítés. A korábbi közlések szerint a Diákhitel Pluszt maximum 1,2 millió forint erejéig lehet felvenni majd, és májustól igényelhetőnek kéne lennie.)

Az IBS oldalán található információk szerint legalább 15 fő jelentkezése esetén indítják el a programot, ami szemeszterenként 5500 euróba kerül (2 millió forint a jelenlegi árfolyam mellett). Az első 10 beiratkozónak ingyen adnak laptopot.

Digitális tudás kell mindenhova: így formálja tovább a munkaerőpiacot a koronavírus-járvány

„Kifejezetten úgy állítottuk össze a tantárgyakat, hogy olyan programozói készségeket adjunk át a hallgatóknak, amit az üzleti életben hasznosíthatnak. – emeli ki  Kökény Tamás (borítóképünkön), a Green Fox társalapítója és vezető mentora. – A big data elemzéshez használt Python nyelven fogunk oktatatni, megismertetjük a hallgatókat a különböző adatvizualizációs, adatelemző eszközökkel, és a folyamatok automatizálását is beemeltük a képzésbe.”

Az automatizáció és mesterséges intelligencia terjedésével a digitalizáció szektortól függetlenül minden területet érint, ennek az átalakulásnak köszönhetően nem csak több programozóra lesz szükség, hanem

gyakorlatilag minden szakmához komolyabb digitális tudással kell rendelkeznie annak, aki hosszú távon szeretné megőrizni a foglalkoztathatóságát.

A koronavírus-járvány megjelenése tovább gyorsította ezt a folyamatot, sok vállalatnak néhány hét alatt kellett átállnia a digitális működésre. Az üzleti életben a digitális készségek egyik legfontosabb alkalmazási területe az adatelemzés, amely a big data terjedésével minden üzleti döntés alapvető elemévé vált. „A válság ugyan lassítja a gazdaságot, de azt látjuk, hogy az üzleti adatelemzés továbbra is dinamikusan növekvő terület marad” – mutatott rá Szepesi László, az IBS rektorhelyettese. Ezért is indították el a közös oktatási programot.

Szepesi László, az IBS rektorhelyettese.

„Ez az első program a régióban, ami egyesíti az egyetemi és bootcamp képzés erősségeit, az akadémiai tudást és a specifikus készségek fejlesztését” – mondta el Szepesi László.

„Az IBS-sel könnyű a közös munka, hiszen nagyon nyitottak az új, innovatív oktatási formákra, kifejezetten gyakorlatorientált a képzésük, így hamar megvolt a kémia” – jegyezte meg az együttműködésről Langmár Péter, a Green Fox Academy másik társalapítója.

"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"