Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Kép: John Cameron // Unsplash

Óriáscégek fognak össze, hogy leszámoljanak a műanyag palackokkal

A L’Oréal a Carbiosszal közös újrahasznosítási programot indított, melynek lényege, hogy leszámoljanak a PET-palackokkal – derült ki a kozmetikai cég közleményéből.

Az új eljárást a zöldvegyipari szegmensben tevékenykedő Carbios fejlesztette ki: „specifikus enzimekkel” érik el, hogy „a korábbinál sokkal szélesebb körű PET-műanyag és poliészter szál újrahasznosítás” legyen a végeredmény.

„Ez a szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a PET műanyag ismételt újrahasznosítását és olyan 100 százalékban újrahasznosított PET-et hoz létre, amely az új PET-tel egyenértékű, így palackok, flakonok és más csomagolási formák előállítására is alkalmas” – írják.

A L’Oréal és a Carbios célja, hogy ipari léptékre vigye az új módszert, ehhez pedig már partnereket is találtak, mint a NestléWaters, a PepsiCo és a Suntory Beverage & Food Europe.

A partnerek négyéves megállapodást kötnek, ennyi idő alatt kell piacra vinni a Carbios innovációját.

Mint írják:

„Ez a biológiai megközelítés minden típusú PET műanyaggal (víztiszta, színes, nem átlátszó és többrétegű) és poliészter szállal működik. A folyamat korlátozott hőt igényel és nyomás vagy oldószer használata nélkül működik, ami javítja környezeti hatását, valamint versenyképes megoldást nyújt a globális műanyag-újrahasznosítási arány növelésére.”

Kép: John Cameron // Unsplash

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója