Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Okoskesztyűt, Tolit, 3D-s Holdbázist fejlesztettek a tizenévesek

Gerincferdülést felismerő eszközzel, halálpontos szögmérővel, pontosabban ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorral, okoskesztyűvel és 3D nyomtatott Holdbázissal tűntek ki a 20 év alattiak az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen.

A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen. A több mint 100, húsz évnél fiatalabb pályázó közül az első fordulóból 68 jutott tovább, közülük a második fordulóban 54-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát.

Első díjat nyert

Budapest, 2017. május 24. A kombóképen az elsõ díjjal kitüntetett Kocsis Ábel, a Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója és Bór Dorina, a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákja, valamint Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival) nevû közös pályamunkájuk mûszere a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadó ünnepségén az Ericsson újbudai központjában 2017. május 24-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kocsis Ábel és Bór Dorina (Soproni Széchenyi István Gimnázium, illetve Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival) című pályázatával. A pályázók által kifejlesztett eszköz (Toli), illetve a hozzá kapcsolódó számítógépes program feladata a gerinc testfelszíni kontúrjának meghatározása, könnyen, gyorsan, egy laikus által is értelmezhetően. Az eszköz alkalmazható a védőnői szűrés segítésére illetve a gerincállapot rendszeres otthoni ellenőrzésére, hiszen a gerincferdülés akár egy hónap alatt is kialakulhat. Dorina és Ábel már tárgyalnak a termék sorozatgyártásáról.

Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait

Molnár Áron (Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma) Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor című pályázatával. A kutatás célja egy vasmag helyett ferrofluidummal működő dőlésérzékelő szenzor kifejlesztése és tesztelése volt. Az elkészült szenzor pontosságban felülmúlja a piacon kapható eszközök jelentős részét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább a nagyon pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.

Kiosztották az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait

Puskás Dávid (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely) 3D nyomtatott Holdbázis című pályázatával. A Földről a Holdra szállított távvezérlésű 3D nyomtató-roverek egy automatikusan felfúvódó dómot építenek körbe megszilárdított holdporral, így alakítva ki a nagy szilárdságú és megfelelő védelmet nyújtó holdbázist. A kutatás célja a 3D nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) való megfelelés vizsgálata volt. A kutatás kiterjedt a holdi talaj megfelelő utánzására, az anyagi tulajdonságok mérésére, vizsgálatára, végül a megfelelő 3D nyomtató létrehozására és a bázis megtervezésére.

Tóth Bence (NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma) Okoskesztyű című pályázatával (nyitókép). Az eszköz kifejlesztésének célja, hogy megkönnyítse a jelnyelv tanulás folyamatát. A kesztyű felismeri az egyes jelnyelvi elemeket, amelyhez rendelt hangfájlokat egy a kesztyűhöz kapcsolt központi egység lejátssza. A tanulás megkönnyítésén túlmenően a siket felhasználók az eszköz segítségével már önállóan képesek olyan ügyeket is elintézni, amelyekhez eddig segítségre volt szükségük.

A négy elsődíjas pályázó közül Kocsis Ábel, Molnár Áron és Puskás Dávid kapta meg a lehetőséget a bíráló bizottságtól, hogy Magyarországot képviselje az Európai Unió 2017 szeptemberében Észtországban megrendezendő “29. Fiatal Tudósok Versenyén” amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes (3500-7000 euró) díjakért.

A 2017 decemberében megrendezendő Stockholm International Youth Science Seminar-on, valamint ehhez kapcsolódóan a Nobel-díj átadási ünnepségen Magyarországot Molnár Áron képviselheti.

Valamennyi díjnyertes pályamunka, valamint a leglátványosabb kiemelt dicséretben részesített találmányok és tudományos kutatási eredmények május 24. és 25. között megtekinthetők az Ericsson Magyarország budapesti K+F központjában (1117 Bp. Irinyi József u. 4., B. ép. fsz.).

A kiállításon olyan további izgalmas kérdésekre kaphatunk még választ, mint

  • hogyan befolyásolja az egyensúlyérzékünket a zene és a stressz?
  • milyen összefüggések fedezhetők fel a bébiétel-alapanyagok és a blue baby szindróma között?
  • milyen hatással van a termőhely a Tokaj-hegyaljai borok nyomelemtartalmára?

Fotók: MTI

Oszd meg!