Legyél jobb!

Nyalizni a főnöknek – 7 dolog, ami tönkre vághatja a karriered

Forbes
2016. december 20. 4 perc olvasás

 

 

A legtöbb ember azt hiszi, hogy leginkább egy-egy nagyobb hiba veszélyeztetheti a karrierjüket, de a veszély rendszerint nem ilyen drámai formában jelentkezik. Mire kell odafigyelni a mindennapokban? – íme, az amerikai Forbes gyűjtése.

 

  1. Kavarás

Ha valaki keményen dolgozik és ennek révén alakul ki szoros munkakapcsolata a többiekkel, az nagyon különbözik attól, amit egy kavarógép művel. Mesterkedés, konfliktusok generálása, kollégák becsmérlése a hátuk mögött, pletykák terjesztése – ismerős? Ez mind mind a munkahelyi kavarás eszköze. Ezek könnyen aláássák az ember hitelességét. Az ember ragaszkodjon ahhoz, hogy a vitáit szemtől szembe folytassa le másokkal.

 

  1. Túlzott ígérgetés, alulteljesítés

Még a csillagokat is lehozná az égről, oly sokat ígér a kollégáknak vagy éppen az ügyfeleinek, mert meg van győződve arról, hogy keményen dolgozva be is fogja tartani. Ha valaki nevetségesen kis határidőt ígér és azt végül csak egy kis csúszással tartja be, akkor joggal gondolhatja, hogy jó munkát végzett.  De ha valamit ígérünk, akkor azt el is várják tőlünk, és ha végül nem készül el időre, akkor szégyenben maradunk, akkor is, ha egyébként jó munkát végeztünk. Ha viszont tisztában vagyunk a munka tényleges időtartamával és azt megígérve, képesek vagyunk be is tartani, akkor mindenki elégedett lesz. Ez az a helyzet, amikor a percepció fontosabbá válik, mint a valóság.

Saját akaratunkból, szánt szándékkal ne lőjünk túl a célon.

 

  1. Önelégültség.

Sok időbe telik, amíg az ember készség szinten tud űzni valamit. Ha önelégültté kezd válni, akkor elköveti azt a hibát, hogy úgy érzi, neki már nem kell semmit tanulnia, ő készen van. Pedig a változás elkerülhetetlen. Ezért mindig az legyen a prioritásunk, hogy folyamatosan fejlesszük magunkat, mert akkor az elkerülhetetlen változásokkal is képesek leszünk megbírkózni.

 

  1. Félelem a változástól.

Ez az előbb említett önelégültség gonosz ikertestvére. Azt szeretnénk, hogy minden maradjon ugyanúgy, ahogy megszoktuk. Ismerjük a változásra reagáló rettegett mondatot: „De hát ezt mindig is így és így csináltuk!“ Pedig a változások állandó részei nemcsak a személyes, hanem a szakmai életünknek is. Ezt tudomásul véve könnyebb dolgunk lesz. Nem fogjuk ugyan jobban szeretni a változást, de nem ellenállva neki sokkal könnyebben tudunk alkamazkodni hozzá.

 

  1. Nagyarcúság.

Túlméretezett egóval könnyen megtörhet a karrierünk.

A siker nagyszerű, de ne gondoljuk, hogy örökké tart és mindig a mienk.

Ezért sohase pihenjünk a babérunkon. Ha azt gondoljuk, hogy mi fújjuk a passzátszelet, akkor könnyen pórul járhatunk.

 

  1. Alacsony érzelmi intelligencia

Mindenki tudja, hogy kirúgják azt, aki nem kedves a többiekkel. De mi van azokkal, akik nem képesek igazán uralkodni az arcukon. Ha látszik rajta az unalom, az ellenszenv, ha valamelyik kollégáját hülyének nézi? Érzelmi kitörések,  mások lekicsinylése, kelletlen együttműködés, hiányzó önfegyelem mind mind nagyon károsak.

 

  1. Nyalizni a főnöknek

Ha valaki nyalizik a főnökének, az semmit nem tesz azért, hogy igazi kapcsolata alakulhasson ki vele: ez meghunyászkodás és önmaga lekezelése. És a többi kolléga nyilván egyáltalán nem nézi ezt jó szemmel. Igen, fontos, hogy jó kapcsolatunk legyen a főnökünkkel, de az nem áshatja alá a többi munkatársunkhoz fűződő kapcsolatunkat. Egy jól működő főnök-beosztotti viszony csakis a hitelességen alapulhat. Az érdemeket semmi sem helyettesítheti.

 

Persze nemcsak az alkalmazottak hibázhatnak, a főnökök is követhetnek el baklövéseket, itt van mindjárt 6 dolog, amit jobb, ha kerülnek.