Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Egyed Péter

A homeopátia csak egy hókuszpókusz, a paramamik nem segítenek – 7 erős mondat a tévhitek ellen harcoló gyerekorvostól

A Facebookon is népszerű orvos legerősebb mondatait gyűjtöttük össze a Forbes Flow-n.

Novák Hunor a tévhitek ellen harcoló gyerekorvos. Nekiment már a fitneszpápa Schobert Norbinak és élő tévéadásban vett be egy üveg homeopátiás gyógyszert, hogy bebizonyítsa, a módszernek semmilyen tudományos alapja sincs. A Facebookon 89 ezren követik, az orvos október 11-én a Forbes Flow Extrák Színpadán is fellépett. A legerősebb mondatait szedtük össze.

fotó: Egyed Péter

  1. Az utóbbi években nem, de régen már fogadtam el hálapénzt, és egyáltalán nem vagyok büszke rá. A hálapénzért a hazai betegek is felelősek, mert szó szerint üldözik az orvosokat a borítékokkal, hogy beletömjék azokat a doktorok zsebébe.
  2. A homeopátiával nem az a legnagyobb baj, hogy használják, hanem hogy az emberek azt sem tudják, mi az. Ez csupán egy hókuszpókusz, mivel ezekben a szerekben egy csepp hatóanyag sincs.
  3. A magyar orvoslás rákfenéje a hierarchia és a szokások. Nem csak a orvos-beteg között van alá-fölé rendelt viszony, de az orvosok között is, így pedig nehéz a szokásokat lebontani.
  4. Az, hogy a kalcium jó az allergiára egy hungarikum. Ilyen hülyeséget a világon sehol nem állítanak. Ez egy placebo, mivel az allergiás reakció egyébként is megszűnne magától egy idő után.
  5.  Az orvosok többsége jót akar a betegnek és nem azért ír fel valamit, mert ártani akar, hanem mert így szokás, ezt csinálja évtizedek óta. A szülők többsége presszionálja az orvosokat, hogy csak azért is adjanak valamit.
  6. Miközben számos rákos betegséget tudunk gyógyítani, a náthával a mai napig nem tudunk mit kezdeni. Ilyenkor a legtöbbször teljesen felesleges a gyereknek bármilyen gyógyszert is adni, sokszor elég hátra dőlni és figyelni a jeleket, nem paramamikra van szükség.
  7. Én a nemzetközi szakmai irányelveket kommunikálom. Az orvoslás nem úgy működik, hogy ki tud nagyobbat a hasára ütve mondani, ki mit gondol, vagy mi az egyéni tapasztalata.

Borítókép: Egyed Péter

Oszd meg!