Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem tudsz nemet mondani? Ez állhat a sikered útjában

Miközben kisgyerekként jól ismerjük azt a szót, hogy nem, felnőttként sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni használni. Pedig a nemet mondásnak ereje van. Bevethető konkrét mondatokkal segítünk fejlődni.

Rossz szokás vagy berögződés, társadalmi nyomás, munkahelyi dinamika is okozhatja, hogy nem tudsz nemet mondani. Az amerikai Forbes cikke alapján segítünk a fejlődésben.

1. Döntsd el, mit akarsz

A világ legsikeresebb embereinek egyik kulcsképessége, hogy tudják, mikor kell visszautasítani egy kérést vagy ajánlatot. Ők tudják, hogy mit akarnak (és mit nem), és ahhoz ragaszkodnak. Ez az, amit először neked is tisztáznod kell magadban: mit szeretnél elérni? Ha ez megvan, onnantól már könnyebben tudni fogod, hogy a menet közben eléd kerülő egyéb lehetőségek segítenek vagy akadályoznak-e a célodig vezető úton.

Például ha a munkahelyeden szeretnél kitűnni, akár a főnöködnek is felteheted a kérdést: „mi az, amivel a leginkább szolgálhatlak téged és a cég érdekeit? Mi a legfontosabb dolog, amit a következő egy évben teljesíthetek/elérhetek itt?” A közösen meghatározott célokat magad is könnyebben szem előtt tartod majd, és amikor legközelebb a főnököd egy plusz feladattal fordul hozzád, joggal mondhatod:

„Három projekten dolgozom jelenleg, és egyidejűleg fókuszálok a közösen kitűzött célra. Úgy gondolom, hogy ez a negyedik projekt hátráltatna előbbiek teljesítésében.”

2. Legyen a nem az alapértelmezett válaszod

Sokan (főleg a nők) megtanulják, hogy alapból mindenre igent kell mondani, lényegében gondolkodás nélkül. Nem csoda, ha kiégnek és kimerülnek.

Próbáld ki egy-két hétig, hogy inkább automatikusan nemet mondasz az íróasztalodon és e-mail fiókodon átfolyó feladatfolyamra. Ijesztőnek tűnik? Pedig ez egyben egy remek helyzetfelmérési lehetőség, és az önismeretedet is fejlesztheted általa. Próbáld ki ezt a mondatot:

„A következő két hétre fix kötelezettségeim vannak, sajnálom, de többet most nem tudok vállalni.”

A lényeg, hogy ne szabadkozz, egyszerűen csak mondj nemet. Utólag gondold át, mely esetekben volt a legnehezebb a visszautasítás, és vond le a tanulságokat.

3. Hárítsd vissza a felelősséget

Különösen a dinamikus csoportokban fordulhat elő, hogy újabb és újabb feladatok landolnak nálad. Ilyenkor hárítsd vissza a felelősséget arra, akitől ezek a munkák érkeznek.

„Nagyon jól hangzik, amit mondasz! De már megegyeztünk az A és a B projekt feladatairól. Szerinted ezek közül melyiket kellene felfüggesztenem ahhoz, hogy inkább a C projektet csinálhassam?”

4. Jókor mondj igent

A profik igent is tudnak mondani, és pontosan tudják, hogy mikor van annak ideje. Amikor keményen dolgozol valamin, akár egyszerre több dolgon, akkor is jöhet egy olyan nagyobb ívű lehetőség, amelyet megéri elvállalnod. Ezen kívül lehetnek olyan hosszabb távú terveid vagy álmaid, amelyek eléréséhez már most meg kell mozgatnod köveket, mégis könnyebben sorolod őket háttérbe a fontossági listán. Ilyen lehet például az, hogy rendszeresen időt szánsz a könyved írására, a sportolás vagy az önkénteskedés. Ezt szem előtt tartva használhatod a következő válaszformulát is:

„Nagy örömmel vennék részt ebben a projektben / mennék el erre a rendezvényre, de ez megint csak azt jelentené, hogy nem tudok dolgozni az álmom elérésén (könyvem megírásán, iskolám megalapításán stb.). Szóval jó munkát / szórakozást kívánok nektek, én most az álmom valóra váltásával fogok foglalkozni.”

5. Ajánlj mást

Néha jönnek remek lehetőségek, amiket örömmel vállalnál, de egyszerűen valamilyen okból kifolyólag nincs rá lehetőséged, mondjuk mert éppen gyermeked születik vagy már más fontos és fix programod van adott időpontban. Ilyenkor add át a lehetőséget másnak, aki szerinted megérdemli. Persze ezt érdemes előre egyeztetned azzal a személlyel is, aki a lehetőségben érdekelt lehet.

Próbáld ki ezt:

„Sajnos én már foglalt vagyok abban az időpontban. Gondoltatok esetleg XY-ra és YZ-re? Mindketten nagyszerűek lennének, örömmel összekötlek benneteket velük.”

6. Ne félj keménynek lenni

Gyakorold a kiállást önmagadért. Húzz határozott vonalakat. A célod nem az, hogy mindenkinek örömet szerezz, hanem az, hogy mindenki tiszteletben tartson téged és a céljaidat. A nemet mondás tiszteletet vív ki, és azt, hogy az emberek tekintettel lesznek rád. Amikor nincs más lehetőséged, törekedj egyszerűségre:

„Köszönöm, hogy rám gondoltál ezzel a lehetőséggel, de ezt most vissza kell utasítanom.”

Oszd meg!