Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Munka közben fejhallgató? Az Y generációnak ez kell

Idegesít, hogy a kollégád folyton fejhallgatóval dolgozik? Nincs mit tenni, az Y generációnak ez kell, ők ettől hatékonyabbak.

Van valami eredendően antiszociális a fejhallgatóban? Vagy csak ezt képzeljük? Mindannyian feltesszük néha a fejünkre, ha ki akarjuk zárni a külvilágot, és valami fontos dologra koncentrálnánk. Csakhogy a millennium generációsok (más néven Y generációsok, akik kb. az ezredfordulón váltak nagykorúvá) ezt új szintre emelték. Idősebb kollégáik meg hajlamosak azt gondolni, hogy ők maguk is zavaró tényezők, a kizárandó külvilág szerves részei.

Valójában azonban az Y generációnak pusztán azért van szüksége a zenére, hogy jobb és hatékonyabb legyen a munkanapja. Miért lesz a zenétől hatékonyabb a munka? – Sarah Landrum írta meg a Forbes.com-on.

A modern iroda zajos hely

Hiába gondolod, hogy az iroda hangszigetelt hely, ez aligha van így. Még egy viszonylag nyugodt munkahelyre is beszűrődnek mindenféle zajok, amelyek nagyon is el tudják terelni a figyelmet. A Digital Music News felmérése szerint a Y-osok 75 százalékkal több zenét hallgatnak naponta, mint baby-boomer szüleik. Ez az a generáció, amelyik alapvető változásokat élt át abban, ahogyan a zenét fogyasztjuk: váltottak CD-ről előbb MP3-ra, majd a korlátlan streamingre. Minden korábbi generáció életében fontos szerepe van a zenének, de az Y-nál ez szintet lépett, ők mintha érzelmileg erősebben kötődnének hozzá. És itt érünk vissza a munkához: kicsit is zajos, stresszes irodai környezetben szükségük van egy szoros kötelékre, amibe kapaszkodhatnak, ami az érzelmeikre hat és jó érzéseket kelt bennük.

A zaj stresszforrás

Nem meglepő, és több tanulmány is igazolta, hogy a zaj növeli a stresszt, a lágy dallamok – más néven: zene – viszont ugyanúgy segítik a dopamin (boldogsághormon) termelését, mint egy igazán jó étel vagy egy szemet gyönyörködtető műremek. Az már inkább meglepő, hogy a csendnek káros hatása lehet az emberi elmére. Teresa Lesiuk, a Miami Egyetemről azt mutatta ki, hogy a csendben elkalandoznak az ember gondolatai, ez pedig unalomhoz és eredménytelenséghez vezet.

A stressz a döntésképtelenség forrása

Egy Nielsen-kutatás szerint az amerikaiak 93 százaléka hallgat zenét, amiben inkább az a meglepő, hogy mit csinál a maradék 7 százalék. A zenét szinte mindenki szereti, a legtöbben autóvezetés közben is rádiót vagy CD-t hallgatnak, ugyanis kimutathatóan javítja a hangulatot, még ha ez sokszor nem is tudatosul az emberben. Bizonyos zenék megnyugtatnak, javítják a kedved vagy csak kizökkentenek az egyhangúságból – általában ezért szeretünk zenét hallgatni utazás közben, és igen, akár munka közben is. A zene munkába menet is elkíséri az Y-osokat, és ha menet közben hasznos, a munkában kétszeresen az. Bármilyen hihetetlen, segít fókuszálni, és ezért segít a döntésben – Teresa Lesniuk egyértelműen ezt hozta ki a kutatásából. Különösen, ha valaki atmoszférikus zenét, filmzenét vagy olyasmit hallgat, amiben kevés az énekhang.

Hogy kezeljük a helyzetet?

Ha nem vagy zenemániás Y-generációs: ne vedd magadra! Fiatalabb kollégáid máshogy kötődnek a zenéhez, és szeretnek elmenekülni, kivonulni. De jól dolgozni is nagyon szeretnek, ha ebben segíti őket a zene, ne sajnáld tőlük!

Ha Y-generációs vagy, neked is van pár tanácsunk. Az se jó, ha tényleg beletemetkezel a fejhallgatódba, és minden mást kizársz. A legkönnyebben mindig beszélgetések által nyílnak meg a kapuk. Az sem árt, ha tudod, mások hogyan értelmezik a zenehallgatásod, mert bőven van olyan munkahely még a világon, ahol óhatatlanul stigmatizálódik az, aki fejhallgatóval dolgozik. A külvilágnak ugyanis két dolog ugrik be elsőre: túl elfoglalt vagy, most nem lehet veled beszélgetni, és hogy szándékosan kivontad magad a közösségből.

Mindent összevetve: nyugodtan hallgass zenét, ha az jó a szívednek, de taktikusan járj el. A munkahelyen töltött időd nem csak a te időd, és a legjobb dolgok mégiscsak emberi interakciókból szoktak kisülni. De mindent összevéve, ha zenemániás vagy, vedd észre, hogy most jól megvédtünk.


"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar