Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mit tehetünk, ha nem érezzük magunkat a munkahelyünkön megbecsülve?

Kutatások szerint sokkal több munkát végeznek el a munkavállalók home office-ban, a legtöbben mégis alulértékeltek érzik magukat. A Workhuman adatai alapján a megkérdezettek 49 százaléka még egy őszinte köszönömöt sem kapott a vírusválság alatt tett erőfeszítéseiért cserébe, de mégis mit tehetsz, ha úgy érzed, nem becsülnek meg?

Az amerikai Forbes külsős szerzője szerint az első lépés, hogy írd össze az elmúlt időszakban elért eredményeidet ahhoz, hogy ellenőrizni tudd, valóban reális-e az érzés, hogy alulértékelnek. Az is előfordulhat, hogy a főnököd figyelemmel követi a hatékonyságodat és a sikereidet, de ebben az időszakban nem tud annyi időt fordítani arra, hogy megfelelő visszajelzést adjon. Emellett az is megtörténhet, hogy nem kapsz számottevően sokkal kevesebb visszajelzést, de a bezártság és az élő találkozás hiánya miatt sokkal többet igényelnél.

Jelezd a problémát a főnöködnek!

Kérj a főnöködtől egy időpontot, amikor át tudjátok beszélni az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményedet! Néha teljesen észrevétlen marad az a tény, hogy valaki úgy érzi, nem becsülik meg, ezért fontos, hogy adj hangot annak, ha az emberfeletti erőfeszítéseket is magától értetődőnek veszik.

Növeld a láthatóságod!

Talán soha nem volt ilyen nehéz láthatóvá tenni a munkánkat a főnökünk számára, mint most otthonról a négy fal között, de erre is van néhány jól bevált taktika. Például szólalj fel minél többször a Zoom-meetingeken, hogy lássák, ebben az időszakban is elő tudsz rukkolni új ötletekkel, és mondd el a véleményed a jelenleg futó projektekről is! Ne félj a munkatársaidat nyíltan dicsérni!

Fókuszálj a belső motivációdra!

Bár fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű visszajelzéseket kapjunk, nem várhatunk állandóan külső megerősítésekre. Annak érdekében, hogy fejlődni tudj a munkádban az olyan külső motivációk mellett, mint az előléptetés vagy a magas fizetés meg kell találnod a belső mozgatórugókat is. Ehhez lehet egy jó kezdet, ha megünnepled az apró sikereidet is, és új célokat állítasz magad elé.

Fontold meg a váltást!

Ha azt érzed, hogy már mindent kipróbáltál, de még mindig nem látsz esélyt rá, hogy hosszabb távon javuljon az, hogy mennyire becsülnek meg, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy új lehetőségek után nézz, hiszen az, hogy hogyan érzed magad a munkahelyeden nem csak a szakmai előmeneteledre, hanem az egészségedre is kihat.

Fotó: Andrew Neel // Unsplash

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar