Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mit kezdjünk a munkában unatkozó Y-generációval?

Az Udemy, az amerikai oktatásos kurzusos oldal friss tanulmánya szerint az Y-generáció (21-29) fiatalabb fele (21-24) közel kétszer nagyobb eséllyel unatkozik munkahelyükön (38%), mint az X generáció (22%).

Az Udemy szerint, a munkahelyükön unatkozó munkavállalók, szintén kétszer akkora eséllyel váltanak munkahelyet 3-6 hónap után. Az Y-generáció számára már teljesen természetessé vált a munkahelyek közti gyakori váltogatás, szemben az X-generációval. Azonban az unalom oka nem a felelőtlenség munkájuk iránt, épp ellenkezőleg: sokkal nagyobb techszakértők és hatékonyabban képesek ellátni feladataikat, ezért gyorsabban végeznek, mint idősebb társaik, és könnyen találják magukat olyan helyzetben, hogy idő előtt végeznek feladataikkal  – írja Kaytie Zimmerman, a Forbes.com külsős szakértője.

A fiatal felnőttek, akik gyakorlatilag beleszülettek a technológiába, és ebben a számukra természetes környezetben nőttek fel, gyakran találnak egyszerűbb megoldásokat munkájuk automata elvégzésére. Tehát szó sincs arról, hogy keményebben dolgoznának, inkább okosabban, találékonyabbak.

A munkahelyükön unatkozó alkalmazottak új hulláma komoly problémát okoz az munkáltatóknak: nem tudják, hogyan tartsák fenn a kevésbé hatékonyan dolgozó munkavállalók motivációját, miközben ők azzal szembesülnek, hogy társaik a közösségi médiát böngészik extra szabadidejükben, míg ők dolgoznak. Ugyanakkor, a hatékonyabban dolgozók elköteleződése is akadályba ütközik és komoly kihívásokat okoz a megtartásuk is.

Azonban ez nem csak negatív következményekkel jár: az Intelligence Group felmérése szerint a 21 és 24 év közöttiek 64%-a inkább választ egy kevesebbet fizető munkahelyet (40 ezer dollár per év), ahol szeret dolgozni, mint egy olyat, ami többet fizet (100 ezer dollár per év), de a munka unalmas.

Tehát fizessünk kevesebbet és adjunk minél több kihívást nekik? A statisztikákból erre lehet következtetni, bár ez nem a legjobb lépés. Optimális esetben ott tudnak elköteleződni a tehetségesebbek, ahol értékelik őket akkor is, ha előbb végez feladatával, mint mások és akkor is, ha megküzd a kapott kihívásokkal, és ennek megfelelően kompenzálják munkájáért.

Kihívásokat biztosítani az Y- generációnak tanulási lehetőségekkel

Darren Shimkus, az Udemy for Business ügyvezető igazgatója és alelnöke szerint a munkaadóknak ki kell használni a munkavállalók tanulási vágyát lehetőségek biztosításán keresztül, hogy kihívásokkal és jutalmakkal teli legyen a munkájuk, és megtapasztalják a fejlődés élményét. A megkérdezettek közel 80%-a értett egyet azzal, hogy új képességek tanulása munka közben, elősegítené az elköteleződést és felkeltené az érdeklődést egy munkahely iránt.

Az Udemy felméréséből az is kiderül, hogy az unalom oka többnyire a kevés lehetőség arra, hogy új kompetenciákat szerezzenek meg az alkalmazottak. Tehát az elégedett munkavállalók titka, hogy a megtakarított munkaidejüket is hasznosan tudják eltölteni, rájuk szabott tanulási lehetőségekkel.

Ennél fogva, mindkét fél jól jár ezzel a szituációval, a fokozatosan fejlődő munkavállaló, fokozatosan jobb eredményeket tud majd produkálni a munkahelyén.

Munkaidő lerövidülése

Bár ez nem túl népszerű vagy megvalósítható opció sok cég számára, Stephan Aarstol, a Tower Paddle Board vezérigazgatója meghozta azt az áttörő döntést, miszerint 5 órás munkaidőre váltanak. Döntését azzal indokolta, hogy a mai munkavállalók sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni a technológia segítségével, mint 20 évvel ezelőtti társaik. Alex Resnick, aki a Sunglasses by Towernél igazgató, az  Y-generáció tagjaként különösen értékeli, hogy a cég felismerte, hogy visszaadott idővel is jutalmazhatja kollégáit, teljesítményükből ezzel a legjobbat kihozva.

Itt a rövidebb idő biztosítja a kihívást, ugyanis kénytelenné válnak kilépni a komfort zónájukból. Ugyanakkor visszaadja az életüket, ahogy Courtney Russel a Tower Magazine, szintén Y-generációs üzleti igazgatója fogalmaz, igaz ez az 5 órás munkarend nem való minden személyiségnek, illetve nem minden cég tudja megvalósítani. Courtney legnagyobb élménye ezzel kapcsolatban, hogy a munkáját végre nem időben, hanem eredményekben kezdhette el mérni, és munka után sokkal több szenvedélyének tud helyt adni az életében.

Mindezek ellenére nem lenne korrekt, minden unatkozó fiatalt hatékonynak titulálni, de mindenképp érdemes figyelmet szentelni unalmuk okának megfejtésére. Új képességek elsajátítása és kihívásokkal való megküzdés lehetősége megoldhatja az unalom problémáját. Továbbá rugalmas módok találása a munkával töltött órák tekintetében, azaz a munkaidő helyett a teljesítmény mérése szintén megoldhatja a problémát.

Oszd meg!