Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mindenki vezetőnek születik. 5 tipp, hogy kihozd az embereidből a főnököt

Vezetőként mindenki szeretné azt hinni, hogy minden problémára tudja a megoldást. De senki sem tud mindent egyedül megoldani, előbb-utóbb minden jó főnök mellé és alá kellenek további vezetők. Az, hogy a saját, jelenlegi csapatodon belül épp most nem látsz ilyeneket, nem jelenti azt, hogy nincsenek is ott. Az amerikai Forbes adott öt tanácsot, hogy felfejtsd a munkatársaidban rejlő potenciált.

1. Ne csak feketén-fehéren lásd a lehetőségeket!

Ha beskatulyázod az embereidet – például “alkalmas vezetőnek” és “alkalmatlan vezetőnek” kategóriákba – az senkinek sem lesz jó. Mindenkiben megvan a képesség, hogy bizonyos szinten irányítani tudjon. Nem született mindenki ügyvezetőnek, de a saját területén, vagy egy-egy projekt erejéig bárki képes lehet irányítani. És valamikor mindenkinek el kell kezdenie.

2. Vonj be több embert!

Könnyű mindig mindent a legjobbakra bízni: a munka úgy biztosan el lesz végezve, te pedig hátradőlhetsz. Nos, ezzel a stratégiával két gond van. Egy: az erős embereid így előbb-utóbb kiégnek. Kettő, még a legjobbak, legtehetségesebbek sem érthetnek mindenhez. Ha több ember dolgozik bizonyos projekteken, az jobb és több innovatív eredményt hozhat.

3. Értékeld az informális vezetést!

A csapatod néhány tagja nem fog szimpatizálni a hagyományos vezetési stílusokkal, a formalitásokkal, ettől viszont még lehetnek ők a cég fontos és meghatározó alakjai, véleményvezérei. Figyelj rájuk, és biztasd őket, hogy fejlesszék vezetői képességeiket.

4. Keress olyan vezetőket, akik nem olyanok, mint te!

Folyton olyanok után nézelődsz, akik hozzád hasonló vezetési elveket vallanak, és hasonlóan gondolkodnak az irányításról? Végy erőt magadon, és figyelj azokra is, akik más pályán pörögnek. Ha új gondolkodásmódokat, eltérő véleményeket tudsz becsatornázni a közösségedbe, a lépésedet később valószínűleg remek észrevételekkel hálálják majd meg. Ne feledd: a visszhang soha nem a fejlődésről szól.

5. Bátorítsd a csendeseket!

Csak azért, mert valaki úgy beszél, mint egy főnök, még egyáltalán nem biztos, hogy annak való. Ugyanez igaz azokra is, akik minden előrelépési lehetőségre ráugranak.
Ne nézd le a csendes, introvertált munkatársaidat, csak azért, mert alaposan átgondolják a mondataikat. Komoly potenciál rejtőzködhet bennük, bátorítsd őket, adj nekik önbizalmat az előrelépéshez!

Végül

Ahhoz, hogy csapatodból kihozd a maximumot, ahogy mondani szokás, a big picture-t kell nézned. Segíts az embereidnek, hogy kilépjenek a status quo okozta csomóból. Nézz az embereidre friss szemmel, próbáld kívülről látni az egészet. Ha biztatod őket, és lehetőségeket adsz nekik, meg fognak lepni!

Oszd meg!