Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Mielőtt másokkal beszélgetnénk, előbb magunkkal kezdjünk – 10 erős gondolat Orvos-Tóth Noémitől

A szám szerint negyedik, mégis első teljesen online Forbes Legyél jobb! napot Orvos-Tóth Noémivel, klinikai szakpszichológussal, terapeutával, az Örökölt sors című sikerkönyv szerzőjével indítottuk.

Noémivel Galambos Márton, a Forbes főszerkesztője beszélgetett arról, ő maga milyen úton ment keresztül, míg megismerte önmagát, a titoktartás mérgező és az őszinte beszélgetés gyógyító erejéről, és arról, hogy a sodródást leginkább úgy kerülhetjük el, ha alámerülünk a tudatunk nehéz, de felszabadító mélységeibe.

A pszichológusnő már jövő héten elkezdi és fokozatosan újranyitja a személyes találkozókat néhány páciensével, egyelőre otthonról jelentkezett be, a beszélgetést majdnem négyszázan követték. Íme 10 erős mondat Orvos-Tóth Noémitől.

1. A vírushelyzet kihangsúlyozta, hogy hányféle valóságban élünk.

Nincs objektív igazság, csak annak szubjektív kivetülései. Ezért olyan nehéz elfogadnunk, ahogy mindenki máshogy kezeli a vírushelyzetet, mert az én félelmem, nem biztos, hogy a tiéd is.

Orvos-Tóth Noémi nyitotta az első online Forbes Legyél jobb! napot

2. Aki tudatos, az nem sodródik.

Jung szerint mindaddig, amíg a tudattalan irányít, távol vagyunk az igazi énünktől, és azt sorsnak fogjuk gondolni.

Ha a tudattalan vágyait, törekvéseit, félelmeit nem sikerült felszínre hozni, búvópatakként formálja az életünket, mikor máshogy is lehetne.

3. Helló, kinek az életét éled?!

Mielőtt másokkal kommunikálunk, kezdjük magunkkal. Az önismeret nélküli kommunikáció csak még több félreértéshez vezet. Vizsgáljuk meg, hogy amit saját igazságnak gondolunk, tényleg a miénk-e, vagy kialakítottunk egy hamis ént, ami a felszínen tart, mert esetleg könnyebben elfogadja a külvilág.

4. A saját belső élményem nem biztos, hogy a valóságom.

Noémi egy pszichodráma csoportvezetőjén azt érezte, nem kedveli őt, amit nagyon nehéz volt elfogadnia. Bekapcsoltak a visszautasítás reflexei és nem értette, miért elutasító vele a csoportvezető. Aztán rájött, hogy ez nem biztos, hogy így van, de még ha igaz, is, ő attól szeretheti, és attól mindkettejüknek biztosan jobb lesz.

5. Az életünknek következménye van.

A transzgenerációs elmélet, amit Orvos-Tóth Noémi könyve, az Örökölt sors is taglal, arról szól, hogy a családi múlt szerves része a jelenünknek, életünk hatással lesz leszármazottainkéra.

Így, ha a traumáink feldolgozásába energiát fektetünk, az nem csak a mi életünket menti meg, hanem az unokáinkét is.

6. A 20. század a bizalmon és a biztonságon ejtett súlyos sebeket.

A szocialista rendszer önmagában arra épült, hogy senkinek sem bízhatunk, ezért itt Közép-Európában extra nagy feladat a feldolgozás. De a jó hír, hogy ezt már tudjuk, mert amit nem ismerünk, nem is dolgozhatunk fel.

Orvos-Tóth Noémi könyve, az Örökölt sors 2019 talán legnagyobb sikerű kötete volt.

7. A felszínen élünk.

Többnyire nem ismerjük és nem éljük át az igazi érzéseinket és a vágyainkat, ettől pedig elidegenedünk magunktól és másoktól is.

2020 embere átlagosan nincs jó lelkiállapotban és komoly munka vár ránk tásadalmi szinten, hogy újra kapcsolódni tudjunk.

8. Mire jó egy jó könyv az önismeretben?

Sokan nehezen szánják rá magukat arra, hogy elmenjenek csoportos foglalkozásokra, önismereti terápiába fogjanak, egy könyv nekik ragyogóan segíti az első lépéseket. A jó könyv aha-élményeket ad, amitől megjöhet az étvágyunk a további fejlődésre.

9. A bizonyos szégyelld el magadmég mindig jelen van a nevelésben, pedig a lehető legkárosabb, amit mondhatunk.

Onnantól, hogy azt mondják, bármi ami benned van, lehet szégyenteljes, nem mered vállalni önmagad. Keletkezik egy alternatív valóság, feszültség alakul ki az érzem és a tudom között.

10. Az őszinte beszéd gyógyító.

A titok olyan, mint a mágnes, egyre több dolgot kell magunkba tartanunk, hogy az eredeti titok sose derüljön ki. Ez pedig a jelenünket és a gyerekeink jövőjét is meghatározhatja.


Oszd meg!