Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megváltozott életutak – havi 3000 forintból

Újévi fogadalomnak se rossz: minden hónapban egy mozijegy vagy egy üveg bor árát fordíthatod jótékony célra is. Az öt éve Bagon, Budapesttől 40 kilométerre működő BAGázs Egyesület a négyezres község cigánytelepén élők sorsán segít. Sok kicsi sokra megy.

Ha lenne 300 rendszeres havi támogatójuk (háromezer forinttal), akik hosszú távon is elköteleződnének, tíz év alatt 150 roma fiatal életútját tudnák más irányba terelni. Az IFUA Nonprofit Partner számítása szerint például a havi háromezres adomány néhány év alatt majdnem húszezer forinttal segít ki egyetlen nehéz sorsú fiatalt – havonta.

Both Emőke, az egyesület elnöke, 2009 óta dolgozott pártfogó felügyelőként a bagi telepen. Két év alatt átlátta, mire van szükségük az ott élőknek, és azt is, egyedül ehhez kevés lesz. Társaival, toborzott önkéntesekkel alapították meg 2011-ben a BAGázs közhasznú egyesületet kifejezetten a bagi cigánytelepeken élők segítésére – pontosabban ez ma már a pilot program, jövőre egy új telepen is indul a projekt, a cél a bagi minta kiterjesztése.

Hogy miért is csinálják ezt? „Hogy a telepen élők elérhessék céljaikat. Ehhez nyújtunk segítséget, fejlesztést.” Emőke egyszerű példájával:

ha egy most 16 éves romát tíz éven keresztül segítenek, 26 éves korára biztosan más irányt vehet az élete. Tíz év alatt havi háromezer forinttal egy sorsot lehet megváltoztatni.

Az adósságrendezés, a gyermekek informatikai oktatása, a kártyás villanyóra felszerelése vagy a házfelújítási program csak egy-egy kiragadott példa. A hat-nyolc fél- vagy egész állásban dolgozó alkalmazott és a 80-90 heti rendszerességű önkéntes folyamatosan mérik fel, mire van igény, mi a valódi segítség a pártfogoltaknak (telepen élőknek). „Ha ezt a háromezer forintot egy család kapná meg havonta, nem is lehetne észrevenni, de az egyesület nagyobb, mérhető társadalmi hasznot tud belőle csinálni.” Ehhez nem adnak közvetlen adományt a telepen élőknek, hanem személyes figyelmet, egyéni fejlesztést nyújtanak gyerekeknek, felnőtteknek, mert ez a változás alapja.

A szervezet erősen épít a céges segítségekre is, így rendszeresen fogadnak vállalatokat (pl. Morgan Stanley, GE, Allianz), akik csapatépítés keretében jönnek és kisebb felújításokat végeznek, vagy akár egy kártyás villanyóra-programot finanszíroznak, felújítanak, mondjuk, néhány házat, ahogy ezt a Prezi tette már többször.

 

bag_02

Munka Bagon. Fotó: Süveg Áron

Az egyesület alapelve, hogy nem fogad el állami segítséget. „Nem alapozhatunk olyan bevételekre, amelyeket egy tollvonással el tudnak venni, mert mi hosszú távon gondolkodunk.” Céljuk, hogy az évi 40 millió forintos költségvetésük kétharmada magántámogatás (értsd: magánemberektől érkező) legyen, jelenleg ez havi 1 millió forint, száz támogatótól. Ezt szeretnék a háromezres kampányukkal megháromszorozni.

Egy 16 éves telepen élő fiú részt vett a BAGázs mentorképzésén még 2011-ben sorstárs mentorként, szoros barátságot kötött egy önkéntessel. Közösen megalakították a BAGázs FC-t és edzették a fiatalabb telepi gyerekeket. Példakép lett a gyerekek szemében, aki bekerült a Bagi TC ’96-ba (a helyi klubba), mert felfigyeltek rá. Azóta levelező tagozaton éppen az érettségire készül, egy for-profit cégnél dolgozik Budapesten.

5 év telt el és az élete teljesen megváltozott. Amikor a BAGázs elkezdett dolgozni a telepen, éppen kimaradt az iskolából. Ma elmondhatjuk, hogy több testvérére és sok más telepen élő fiatalra volt hatással.

Egy-egy ember képzése, fejlesztése tehát sokszoros hatást eredményezhet.  Erre szeretnénk felhívni a figyelmet!

Oszd meg!