Legyél jobb!

Megkérdezték, mi a bérigényem, mit mondjak?

Forbes
2017. január 10. 2 perc olvasás

Fizetésről tárgyalni tudni kell – mutatjuk, hogy milyen trükköket lehet bevetni.

Az állásinterjú legneccesebb része a bértárgyalás, főleg azért, mert a legtöbb helyen nem mondják meg, hogy mégis milyen összegre lehet számítani, hanem egyszer csak rákérdenek a nettó bérigényre. Az ember ilyenkor igazgatja a gallérját és sűrűn veszi a levegőt, mert nem akar pofátlannak tűnni és túl nagyot mondani, de azt sem akarja, hogy rosszul jöjjön ki az egészből. Még szerencse, hogy van itt egy videó arról, mit is lehet ilyenkor csinálni.

  1. Kérj gondolkodási időt! Valószínűleg nem fognak nemet mondani
  2. Légy lelkes! A motivált jelölt mindig jobb, mint egy kiégett.
  3. Tudj meg mindent a munkáról és annak előnyeiről! A tárgyalás során kérdezz a felelősségi körökről, alapfizetésről, bónuszról, az értékelések rendszerességéről, szabadságok rendjéről.
  4. Kutass! Próbálj meg információt szerezni arról, hogy mik az átlagfizetések a szakmában, vedd figyelembe az olyan változókat, mint az elhelyezkedés és a cégméret!
  5. Adj meg egy sávot! A legalacsonyabb pontja az az összeg legyen, amivel te magad elégedett lennél, mert a legtöbben úgyis erre kíváncsiak, és a minimumot akarnák megadni.
  6. Készülj az elutasításra! Attól, hogy adott esetben vitatkoznak a minimum összeggel is, még nem jelenti azt, hogy el is zárkóztak előle. Maradj nyugodt, és készülj előre érvekkel, amik hangsúlyozzák, hogy milyen témákban vagy kiemelkedő.
  7. Hagyd otthon az érzelmeidet! Fogadd a döntést fegyelmezetten, bármi is az.