Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Másodszor díjazták az ország innovatív gyerekprogramjait, Barabási közben kihívást hirdetett

Idén másodszor díjazták Magyarország innovatív gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseit. Az Edison100 listán összesen száz jelöltből 8+1 kategóriában kiosztott elismerést olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik óvodások és általános iskolások tudását és készségeit. A Hősök Tere Alapítvány, a Bookr Kids, a Szurikáta Foglalkozás, az Indahouse Hungary, a Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület, a Varázsmancsok, az Egyszerűbb Gyermekkor, a Medve Matek és az Inspirációk #MERJALKOTNI vittek haza díjat a Ludwig Múzeumban tartott díjátadón. A díjazottak eddigi működésük során több mint 300 ezer gyereket és 70 ezer szülőt fejlesztettek országszerte.

Idén második alkalommal készítette el az Edisonplatform (és a mögötte álló Bridge Budapest) az innovatív, gyerekeket fejlesztő programok listáját. Az összeállítás idén több újdonságot is tartalmaz. Többek között jobb az országos lefedettség; már óvodásoknak szóló fejlesztőprogramok segítik is a szülőket; valamint iránymutatást kapnak, hogy megtalálják a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör, vagy éppen kompetenciák mentén.

A tegnapi díjkiosztón kitüntetett díjazottakról szakmai zsűri döntött, illetve közönségszavazás alapján dőlt el, ki kapja a kilencedik díjat – erre idén 41 536 szavazat érkezett.

„A győztesek sokszínűsége megmutatja, hogy az olvasás sem kell, hogy unalmas legyen, a matematikát is lehet imádni vagy éppen azt, hogy digitális eszközökkel is vissza lehet találni a természetbe”

– mondta el Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

Az Edisonplatform célja a jó gyakorlatok felkutatásán és elismerésén túl, hogy összekapcsolja a vállalatokat, a gyerekeket fejlesztőket, szülőket, és így újabb  együttműködések és programok szülessenek, amelyek minél több gyerekhez elérnek. Tegnap, a díjátadón jelentették be Edisonkids programjuk második kihívását is, ami jó példa a különböző hátterű, tapasztalatú és korú szereplők együttműködésére: cégvezetők, egyetemista mentorok dolgoznak és ötletelnek együtt gyerekekkel, hogy a kreativitásukra és kíváncsiságukra építve mindenkit foglalkoztató problémákra adjanak közösen választ.

Ezúttal a Ludwig Múzeummal és a Barabásilabbel együttműködésben indul útjára a kihívás, amely a Szerethető tudomány címet kapta.

A kérdést Barabási Albert-László, fizikus és hálózatkutató fogalmazta meg a 10-16 év közötti gyerekeknek és így szól: vajon hogyan lehet szerethetővé tenni a tudományt a gyerekek számára, akik most kezdik az iskolát?

Bánlaki D. Stella (Forbes), az este műsorvezetője, Zeitler Ádám (Milestone Intézet) és Al Ghaoui Hesna (író, szerkesztő) a Gondolkodó Kör tagjai, valamint Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője

Az Edison100 lista győztesei 2020-ban

A világ és én kategória: Hősök Tere Alapítvány

Az Alapítvány képviselői a díjat átadó Szűcs Judit Coca-Cola kommunikációs vezetővel

Az alapítvány célja, hogy egy olyan világban éljünk, ahol merünk kiállni és tenni magunkért és másokért a mindennapokban. Ahol az együttérzés társadalmi norma, és ahol az emberek a terveik megvalósítása közben is odafigyelnek másokra, és nem csak észreveszik, ha baj van, de segítenek is. A program keretében élménytréningeket, workshopokat, konferenciákat tartanak.

Digitális világ kategória: Bookr Kids

A járvány nagy lökést adott nekik és az olvasásnak. A képen a díjat átadó Zeitler Ádámmal

A Bookr Kids célja, hogy a gyerekek okoseszköz-használatra fordított idejét értékes és érdekes tartalommal töltse meg. Hidat épít a könyvek és a digitális világ között. Mivel a tudásalapú társadalomban csak az lehet sikeres, aki értő olvasásra képes, a cég elsődleges feladatának tekinti a gyerekek értő olvasóvá válásának segítését, amely aztán utat nyit számukra minden létező további tudás megszerzéséhez.

Egészség kategória: Szurikáta Foglalkozás

Egy lelkes önkéntesük is eljött, aki maga is orvostanhallgató és diabéteszes

A Szurikáta foglalkozás az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő 1-es típusú diabéteszes gyerekek integrációját, társaik érzékenyítését és edukációját szolgálja. Teszi ezt interaktív gyermekfoglalkozás vagy rendhagyó környezetismeret óra keretében,  medikusok és dietetikus hallgatók vezetésével. Segít a krízisen átesett gyermekeknek abban, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni kortárs közösségükbe krónikus betegségükkel együtt.

Esély kategória: Indahouse Hungary

Nagy dolog ez a díj az Indahouse életében

Az Egyesület célja, hogy az encsi kistérségben élő, kiskorú, hátrányos helyzetű gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító, mobilitásra képes felnőtté váljanak, akik szülőként be tudják építeni az egyesülettől kapott támogatást a gyerekeik nevelésébe. Ennek érdekében önkéntesek által megvalósított egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat tartanak, és mentorprogramot működtetnek, nemrég pedig szülőklubot indítottak. 

Fenntarthatóság kategória: Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület

Azt mondták, az elismeréstől új erőre fognak kapni

A Farkaskölyök Ifjúsági Egyesület elkötelezett a környezettudatos életmód, a sport, a médiatudatosság, a természetes életformák és az életrevalóság ügyének terjesztésében. A fiatalok úgy gondolják, hogy a mobil az élet elengedhetetlen része. Nem csak a kapcsolattartás, hanem a szórakozás, a kikapcsolódás egyik meghatározó eleme is, ezért az Egyesület olyan applikációkat és modern digitális megoldásokat fejleszt, amelyek kihasználják ezen eszközök erejét és segítségükkel környezettudatos, környezetbarát és egészséges fiatalokat nevel.

Kreatív kategória: Varázsmancsok – Kutyás terápia

Nagyon komoly szakmai munka van a hazai állatterápiás foglalkozások mögött, mondta a programvezető

Kutyás terápiás foglalkozások óvodás és kisiskolás gyermekeknek számára. A Varázsmancsok szakembereknek is szervez kutyaterápiás foglalkozásvezetői képzést országszerte, hogy a kutyázást, mint innovatív élményterápiát beépíthessék az eszköztárukba, illetve kutyás foglalkozás gyűjteményekkel segítik a pedagógusok munkáját.

Tudatos nevelés kategória: Egyszerűbb Gyermekkor

Minden egy Amazonról rendelt könyvvel indult…

Az Egyszerűbb Gyermekkor mozgalom 2012 óta található meg hazánkban, és a túlfogyasztásra ad családi választ. A módszer fókuszában a kis, megvalósítható egyszerűsítések állnak: ezek eredményeképp a családok visszatalálnak valódi, egyszerű céljaikhoz, a mindennapokban pedig megfelelő hangsúlyt kapnak a valóban fontos, családi kapcsolatokat elősegítő minőségi együttlétek.

Tudomány kategória: Medve Matek

Nagy rendezvényeiket idén elsodorta a karantén, de mennek tovább

A Medve Matek programsorozat célja a matematika népszerűsítése, a tantárgy iránt érzett negatív hozzáállás ledöntése. Egyedülálló szabadtéri rendezvényeikkel is hangsúlyozzák a kooperatív gondolkodás, a csapatmunka fontosságát, kimozdítják a gyerekeket a szabadba és egy egészen újszerű köntösben mutatják be számukra a tudomány ezen ágát, ezzel is élvezhetőbbé, izgalmasabbá téve. Emellett fontosnak tartják az aktív időtöltés, a természetközeliség kiemelését, valamint népszerűsítjük a pedagógusi pályát is.

Dívány.hu Közönségdíj: Inspirációk #MERJALKOTNI

Sok magányos gyereket derített jó kedvre a karantén alatt a foglalkozás

Idén is szavazhattak a szülők a szívükhöz legközelebb álló kezdeményezésekre, és a dívány.hu oldalán 41.536 leadott voks alapján a közönségdíjat az Inspirációk #MERJALKOTNI nyerte el.

Az Inspirációk #MERJALKOTNI célja, hogy alkotásra inspirálja a fiatalokat. Az inspirációt videókban online, és személyesen az alkotóműhelyekben is kipróbálhatják, tehetségtől függetlenül. A kreatív tevékenységnek rengeteg színárnyalata van, legyen szó  festésről, origamiról, DIY szobadekorációs ötletekről, vagy akár gasztrokalandokról. A jobb agyféltekéjük használatával a gyerekek sikeresebb életet élhetnek.

Különdíjak:

Idén 4 szervezetet ismertek el különdíjjal.

Forbes különdíj: Ki az az Ellenség? (Amnesty  Emberi Jogi Oktatás)

Az Amnesty azért dolgozik közvetlenül a fiatalokkal, hogy az emberi jogi oktatásunk által képviselt értékek – elfogadás, együttműködés, kiállás, párbeszéd, kommunikáció – alapvetőek legyenek Magyarországon. Ezért is tüntette ki őket a Forbes.

Kreatív különdíj: Maker’s Red Box

Éva magazin különdíj: Hogy Vagy Egyesület

Felelős Szülők különdíja: Nobadkid

Fotók: Rácz Tamás

Oszd meg!