karácsony ajándék
Legyél jobb!

Ma van az Adakozó Kedd – a nap, ami a Black Friday tökéletes ellentéte

Forbes
2019. december 03. 1 perc olvasás

A mai napon 171 szervezet adománygyűjtési kampányát lehet támogatni Magyarország legnagyobb közösségi adománygyűjtő oldalán. A mozgalom a Black Friday ellensúlyozására született.

A Giving Tuesday, azaz Adakozó Kedd mozgalom az Egyesült Államokból indult útjára 2012-ben. Mára már több mint 60 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarországon 2017-ben indult el, mióta a NIOK Alapítvány a mozgalom hazai nagykövete. Világszerte többszázmillió embert mozgat meg és ösztönöz jótékonyságra, elsődleges célja a hazai adományozási kultúra erősítése, valamint, hogy felhívja a figyelmet a filantrópia fontosságára. Világszerte ma tartják és évről évre több embert mozgat meg. A mozgalom honlapján pontosan nyomon lehet követni a gyűjtést, eddig globálisan 3 600 000 ajándék gyűlt össze.

Mindenki maga dönti el, milyen szervezetet támogatna. Az állatbarátok most menhelyi kutyáknak segíthetnek, madáretetők építését támogathatják vagy egy kiselefántnak segíthetnek, hogy legyen mivel játszania. A gyerekeket mikuláscsomaggal, karácsonyi vacsora vagy fenyőfa árával lehet most segíteni, de van olyan szervezet is, aki inkubátorra gyűjt szívbeteg kisbabáknak. Mindemellett számos kulturális és emberjogi, egészségügyi, környezetvédelmi ügyet lehet támogatni. A kezdeményezéshez olyan hírességek és filantrópok is csatlakoztak mint Böjte Csaba, Király Linda vagy Dukai Regina.

Borítókép: Unsplash