Legyél jobb!

Laptop, tablet, okostelefon: mi a teendő, ha meguntuk a régi készülékeket?

Forbes
2020. február 25. 6 perc olvasás

Évente több mint négyezer Eiffel-toronnyi elektronikai hulladék keletkezik világszerte, ezért egyáltalán nem mindegy, mit teszünk akkor, ha egy új laptophoz, okostelefonhoz vagy táblagéphez jutunk. Pontosabban szólva nagyon nem mindegy, hogy mit teszünk a régi készülékeinkkel.

Vannak, akik a régi készülékeiket elteszik tartaléknak arra az esetre, ha bármi gond adódna az újjal. Mások szeretik továbbajándékozni őket, megint mások inkább az eladás mellett döntenek. Bármelyik opciót is választjuk, néhány dolgot meg kell tennünk, mielőtt biztonságosan túladhatunk rajtuk.

Ha régi eszközünk teljesen működőképes, de nem tervezzük, hogy továbbadjuk egy rokonnak vagy barátnak, fontoljuk meg az adományozást!

Ha mindenképp a kidobás mellett döntünk, akkor is fontos, hogy azt környezettudatosan tegyük. Keressünk egy olyan helyet, ahol újrahasznosítják a használt elektronikai eszközöket, ugyanis értékes nyersanyagokat tartalmaznak, amelyek felhasználhatók jövőbeli eszközök gyártásához. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogyan tudjuk ezt intézni, nézzük meg a gyártó weboldalát, vagy kérjünk további információt az illetékes kormányhivataltól.

Miért szükséges mindez? Mert a „levetett” elektronikai eszközökből származó hulladék mértéke meglepő méreteket öltött az utóbbi években. Az Egyesült Nemzetek Egyeteme által 2017-ben kiadott Global E-waste Monitor kiadványból kiderül, hogy

évente több mint 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Ez több mint 4000 Eiffel-toronnyi hulladéknak felel meg.

Az akkori becslések szerint a hulladék mennyiségének növekedése ahhoz vezet majd, hogy 2021-re már több mint 52 millió tonna lesz az elektronikai hulladék mennyisége világviszonylatban. A 2016-os adatok szerint a hulladéktermelésben Ázsia vitte a prímet, de a második helyen már Európa állt. Ha következetesen, felelősségteljesen járunk el, sokat tehetünk azért, hogy ez a helyzet pozitív irányban változzon meg.

Biztonsági mentés minden esetben

Az egyetlen szabály, amelyet mindig be kell tartanunk, az az adatok biztonsági mentése. Erre nemcsak a készülék cseréjekor kell figyelnünk,

hanem egyébként is: célszerű rendszeresen biztonsági másolatot készíteni adatainkról, legyen szó akár munkáról vagy kedvenc családi fotóinkról – hívja föl a figyelmet az IT-biztonsággal foglalkozó Sicontact Kft. Közleményükben kitérnek arra is, hogy az okostelefonok esetében adatainkról a felhőbe vagy a számítógépünkre készíthetünk biztonsági mentést, míg ha számítógépes adatok biztonsági mentéséről van szó, akkor a felhő és külső meghajtók jöhetnek szóba. Mindegy, hogy melyiket választjuk a lehetőségek közül, csak az a lényeg, hogy elkerüljük az érzékeny adatok elvesztését.

Fontos, hogy ha kiadjuk kezünkből régi eszközünket, ne maradjanak rajta olyan érzékeny adatok, melyekről nem szeretnénk, ha illetéktelen kezekbe kerülnének. Attól függően, hogy milyen eszközről van szó, más-más lépések megtételére lesz szükség.

Szerencsére a biztonságtudatosság jegyében számítógépük továbbadása előtt a legtöbben formázzák gépük merevlemezét. A baj ott kezdődik, hogy a legtöbb számítógép-felhasználó úgy gondolja, hogy ezzel véglegesen le is törölték adataikat a meghajtóról, ami sajnos nem igaz, ugyanis

az adatok még formázás után is visszaállíthatók a meghajtón.

Ha nem magánszemélyként, hanem cégként járunk el, akkor az eleve fennálló kockázathoz még hozzáadódnak a GDPR-kockázatok is: bizonyos szituációkban nincs jogunk ahhoz, hogy ne töröljünk véglegesen bizonyos személyes adatokat.

A meghajtó tényleges, végleges törlésének módja operációs rendszerről operációs rendszerre változik. Ha Mac-ünk van, a folyamat meglehetősen egyszerű és könnyen kivitelezhető. A meghajtó törléséhez használjuk a beépített lemez segédprogramot (Disk Utility); még azt is kiválaszthatjuk vele, hogy mennyire alapos törlést szeretnénk. Ha Windows operációs rendszert futtatunk, akkor nincs beépített lemeztörlés, de a probléma nem megoldhatatlan. Kereshetünk megfelelő eszközt az interneten, melyet data eraser, wiper, vagy shredder néven találhatunk meg: ingyenes és fizetős programok közül is választhatunk. (Bár szakember segítsége nélkül nem biztos, hogy rátalálunk a megfelelőre, és tudni érdemes azt is, hogy az interneten található ingyenes eszközök nem mindenfajta lemezen működnek.) Félvezető alapú meghajtók (SSD) esetén a meghajtó segédprogramjait a gyártók weboldalán találjuk meg legvalószínűbben.

Ha tényleg semmit sem akarunk a véletlenre bízni, akkor fizikailag is megsemmisíthetjük a meghajtót. Ha jól ismerjük a meghajtók működését, akkor a szükséges alkatrészeket magunk is elpusztíthatjuk. Tippek haladóknak: ide kattintva.

A másik lehetőség egy olyan szakszerviz felkeresése, ahol olyan különleges gépek vannak (mint például aprító- és zúzógépek), amelyekkel a lemezt ártalmatlanítják. (Arról persze nem szabad megfeledkeznünk, hogy nem minden számítógép rendelkezik könnyen eltávolítható meghajtókkal.)

Az okostelefonoknak megvannak a saját segédprogramjaik annak érdekében, hogy a folyamat a lehető legegyszerűbb legyen.

Ha túladunk régi iPhone-unkon, először jelentkezzünk ki minden olyan szolgáltatásból, mint az iTunes, az iCloud, az App Store.

Ezt követően lépjünk be a Beállítások közé (Settings), aztán a Reset menübe, aztán válasszuk az összes tartalom és beállítás törlése (Erase All Content and Settings) opciót.

Ha Android-eszközünkön tervezünk túladni, a folyamat a gyártótól függően kissé eltérhet, de az eljárásnak nagyjából ugyanolyannak kell lennie. Először távolítsuk el a biztonsági intézkedéseket, például a képernyőzárolást, majd folytassuk azon fiókok eltávolításával, amellyel be vagyunk jelentkezve. Az extra biztonság kedvéért titkosíthatjuk a telefonunk adatait, majd ezt követően válasszuk a gyári alapállapot visszaállítását (Factory Data Reset). Ha SD-kártyát használunk, mindenképp vegyük ki a készülékből.

Borítókép: Devon Janse von Rensburg / Unsplash