fotó: okos doboz
Legyél jobb!

Következett a nagy bumm – az iskolásoknak szánt szórakoztató oktatóvideókat készítő Okos Doboz megsokszorozta látogatói számát

Melis Dóra
2020. április 24. 4 perc olvasás

Már azelőtt is digitális oktatási segédanyagokkal foglalkoztak, hogy a koronavírus miatt az ország átállt volna a digitális edukációra. Az iskolák bezárása után azonban akkora látogatómennyiséggel találkoztak, amibe az ő rendszerük is beleremegett. Az Okos Doboz most az informatikai háttér bővítésére gyűjt.

„Március 16-án bezártak az iskolák és következett a nagy bumm” – mondja Szűcs Dóra, az Okos Doboz ügyvezető igazgatója. Az oldal akkor a megszokott forgalomhoz képest megsokszorozódott.

Előfordult, hogy napi 120-150 ezer látogató volt az oldalon, azóta ez a szám csökkent, most beálltak a napi 60-70 ezer vendégre.

Szaktanárok garantálják a minőséget

Az Okos Dobozt megelőzően a csapat már 2011 óta foglalkozott iskolásoknak szánt fejlesztő játékokkal és más online tartalmak előállításával. Az alapötlet az volt, hogy olyan anyagokat készítsenek, amik az alsós gyerekek tantárgyismertét játékos formában erősítik. Az elején még CD-n és pendrive-on jelentek meg a feladatok, 2013-tól már online formában is elérhető volt az Okos Doboz. 2015-ben kaptak egy nagyobb állami megrendelést az OFI-tól, aztán 2016-ban önálló utakra léptek, akkor hozták létre a jelenlegi webhelyet.

A tartalmat mindig is ingyen adták, a portál mögött a Wizper Kft. áll. Az ő projektjeik miatt tudták eddig fenntartani az oldalt.

A videók összeállításához szaktanárok segítségét kérik, a grafikus sokszor a gyakorlott oktatók tapasztalatai alapján készítik el a feladatokat.

Az edukáció mellett fontos szempont, hogy a gyerekek élvezzék is a tanulni valót. A szórakoztató videók, grafikus feladatok és játékok mellett rendeztek már bajnokságokat, tudáspróbákat, a komolyabb anyagok között pedig oktatási segédletek és mintadolgozatok is szerepelnek. Az oldalon a tantárgyközi videók mellett megtalálhatóak gondolkodásfejlesztő, egészségfejlesztő feladatok is.

Az anyagok tantárgyak szerinti bontásban 12 osztály számára nyújtanak segítséget.

Kinőtték magukat, de anyagi forrás még nincs a bővüléshez

Az Okos Dobozt már a járvány előtt sokan ismerték, regisztrálóik száma 20 ezer fölött volt, naponta 7-8 ezren használták az oldalt. Március 16-án, a digitális oktatás első napján aztán gyakorlatilag felrobbant az webhely, a tanárok a korábbinál is intenzívebben kezdték el használni az oldalt. „Ez a sokszorosa annak, amit valaha elképzeltünk. Magyarországon 80 ezer általános iskolás tanár van, a negyedük biztosan használja az Okos Dobozt” – mondja Dóra.

Több mint 100 ezer gyerek regisztrált már, az informatikai háttér mennyisége megsokszorozódott.

Dóra úgy látja, hogy a járvány miatt kialakult oktatási modellnek vannak előremutató vetületei is. Nehezen képzeli el, hogy a helyzet normalizálódása után mindenki újból előveszi a krétát és a palatáblát. Az Okos Dobozt ezért is szeretnék fejleszteni: bővítenék az informatikai hátteret, frissítenék az arculatot és további anyagokat készítenének.

Utóbbi meglehetősen költséges, és mivel az Okos Dobozt támogató közhasznú alapítvány anyagi forrásai szűkösek, a csapat most alapítványi támogatókat keres.

Az Okos Doboz 2019-ben megnyerte az Edison100 lista digitális világ kategóriáját.

Az Oktondi szintén a digitális oktatásra való átállást segíti, az egyetemisákból álló csapatról korábban írtunk a forbes.hu-n.