Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Koronahős: Mihály, a profi fotós, aki ételfutárnak állt

Bemutatjuk Magyarország koronahőseit, akik bátran és kitartóan végzik a munkájukat, és másoknak segítenek. Elsőként Nagy Mihályt, aki a járvány miatt kénytelen volt otthagyni fotós munkáját és ételfutárnak állt.

Bukósisakos alak, böhöm futártáskával a hátán egy liftben fényképezi magát, mielőtt az étel a megrendelt címre ér. A sisak alatt Nagy Mihály, aki nem is olyan rég még nem magát fotózta, hanem friss házasokat és flancos rendezvényeket. A rendezvény- és esküvőfotós munkáit elsöpörte a koronavírus, így jött a B-terv: ételfutárnak állt.

Nagy Mihály önmagát fotózza új munkája közben

„Hősök vagytok” – vannak, akik ilyen üzenetet hagynak a futároknak a folyosóra kitett kisszékre.

A koronapánik érezteti a hatását a házhoz szállítást igénylők körében is, egyre többen kérik az érintkezésmentes szállítást. „Valaki nagyon tartott tőlem, mondta, hogy be ne menjek, más meg sállal az arca előtt jött le a kapu elé. Van persze olyan is, akit nem érdekel az egész” – mondja Mihály, aki alig két hete lett fotósból futár. A szükséges óvintézkedéseket (kesztyű, kézfertőtlenítés) betartja, de vidéken élő szüleit inkább nem látogatja, mivel ő maga sok emberrel találkozik.

„Legtöbbször biciklivel szállítok, de egy hete lesérültem, mert hirtelen kellett nagyon sokat tekernem. A napi 100 kilométert nem bírta az Achillesem, ezért robogót béreltem” – mondja. A rossz idő miatt most autóval szállít, amit egyéni vállalkozóként magának kell biztosítania.

Az év elején a 31 éves fotós még rekordévre számított. Tavaly sok pénzt elköltött egy új fényképezőgépre és fotós eszközökre.

Aztán a koronavírus mindent felülírt, két-három nap alatt az összes lekötött munkája elszállt.

A kormányrendelet alapján a rendezvényeket lefújták, később pedig az esküvőket is elkezdték átfoglalni.

A munkanélkülivé vált Mihály azonnal beállt az egyik ételfutár céghez. Nem először tett így. A január-február jellemzően uborkaszezon a rendezvényfotósok életében, már tavaly is két hónapot dolgozott alkalmi futárként. Míg fotósként projektalapon kapta a pénzt, itt kéthetente jár a fizetés, ami szerinte nem is olyan rossz, mint ahogyan azt sokan gondolják.

„Nem adta fel egy percre sem, és legalább akkora lelkesedéssel csinálja, mint a fotózást. Szinte alig látom, csak aludni jár haza – írja Mihályról párja, Sebők Csilla. – Mivel ennyire benne van a sűrűjében, a családját és a barátait se látogatja. Azt hiszem, ez az egyik legnehezebb dolog számára.”

Pár kollégája is futárkodik már, és van olyan ismerőse, aki kertésznek állt.

Többen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül próbálták elérni, hogy a kormány fotósokra is terjessze ki a kata-mentességet, egyelőre sikertelenül. (A kormány több mint 81 000 kisvállalkozónak adott adómentességet június 30-áig a koronavírus miatt.)

Mihály nem számít arra, hogy egyik napról a másikra helyre áll minden, és abban sem biztos, hogy a futárkodást sokáig tudja csinálni. Szerinte egy hónap múlva már luxus lesz az ételszállítás, inkább mindenki otthon fog főzni. Ez esetben hipermarketben dolgozna, ám tart attól, hogy mire odajut, betelnek a szabad helyek.

Most heti hét napot dolgozik, napi 10-12 órában, próbál minél többet felhalmozni, amíg lehet. „Amíg van munkám, elviselem ezt az időszakot, nincs az, hogy beülök szomorkodni a sarokba.” A fényképezés viszont hiányzik neki. „Tíz napja nem fotóztam – mondja, majd elgondolkodik. – Pedig többnek tűnik.”

Keressük Magyarország koronahőseit! Kerülj be a Forbesba!  

Ki lehet koronahős? Bárki, aki különleges teljesítményt nyújt most, ezekben az embert próbáló időkben: egészségügyi dolgozók, eladók, futárok, közösségszervezők. Otthon lévő szülő, aki egész családjáról gondoskodik? Igen, ő is lehet koronahős.

Mit kell tenned? Küldj be egy szelfit magadról vagy egy képet kollégádról, rokonodról és írd le, mit és hogyan csinál koronahősként.

A beküldött szöveg ne legyen hosszabb, mint 3000 karakter.
Fontos: küldj telefonszámot vagy e-mail címet a koronahőshöz, hogy fel tudjuk venni vele a kapcsolatot. Ide küldd: tema@forbes.hu

A legjobb történeteket a forbes.hu-n mutatjuk be, de a hónap három legkülönlegesebb koronahőse a Forbes magazinba is bekerül.

Teljesítmény, kitartás, tisztesség – a Forbesban a helye! Keressük Magyarország koronahőseit!

Oszd meg!