Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt lehetsz gyenge, itt kieresztheted a gőzt – most kicsit másképp kapják a segítséget az egyszülős családok

A koronavírus-járvány miatti bezárkózásban már az is óriási próbatétel, ha az otthonról dolgozó két szülőnek munka mellett akár csak egy kisgyereket kell lekötnie, tanítania. De ahol nincs szülőtárs, cserébe sokkal nagyobb az egzisztenciális bizonytalanság, ott hatványozódnak a nehézségek. Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család van, nagyjából félmillió gyereket nevelnek – őket segíti az Egyszülős Központ. A civil szervezet legtöbb programja online is elérhető, de most a korábbinál több támogatást próbálnak mozgósítani, és főleg nagyobb lelki támaszt nyújtani. Az Egyszülős Központ alapítójával és vezetőjével, Nagy Annával beszélgettünk.

Nagy Anna kommunikációs szakember, egykori újságíró, kormányszóvívő 15 évvel ezelőtt létrehozta az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt. Alaposan ismeri az egyszülős családok problémáját, fiát ő maga is hosszú éveken keresztül egyedül nevelte, az alapítványon keresztül több ezer család életére, mindennapi gondjaira lát rá. 2018-ban sikerült egy állandó helyet, egy fizikailag is látogatható intézményt, az Egyszülős Központot létrehoznia, amit félmilliárd forinttal a kormány is támogatott, és aminek köszönhetően azóta az érintett családok még több praktikus és lelki segítséget kaphattak. Például annak a megtapasztalását, hogy nincsenek egyedül, ők is egy közösséghez tartoznak, és nem kell elzárva, izoláltan élniük.

Hogy dolgoztok azóta, hogy berobbant a járvány és kijárási korlátozások vannak?

Intenzíven. Hiszen amiket korábban csináltunk, azok közül néhány dolgot most nem tudunk, másokat nem úgy tudunk, és van jó pár új dolog, amiket gyorsan kellett elkezdenünk. Úgyhogy villámgyorsan kellett reagálnunk – mint ahogy szinte mindenkinek, persze.

Mit tapasztalsz, mik a legnagyobb gondok most az egyszülős családokban? 

Ők a legnehezebb helyzetben lévők között vannak, hiszen az eddigi kétemberes feladatuk mellé további feladatok is járultak. Ezeket a terheket egyetlen ember viseli, és ehhez nem kevés családnál az egzisztenciális helyzet romlása is hozzáadódik. Ha nincs munka, nincs bevétel, maradnak viszont az állandó kiadások, a gyerek költségei, nem ritkán az albérlet és ez komoly nehézséget jelent a családnak. A napi logisztikát is nagyon megnehezítette a mostani helyzet, különösen kicsi gyerekek mellett nehezebb megoldani a bevásárlást, a gyógyszertárba menést, a sürgős ügyek intézését, ha ráadásul a nagyszülők is kiestek. 

Nagy Anna 15 éve hozta létre az alpítvány, két éve vezeti az Egyszülős Központot

De legalább ekkora a mentális teher:

az izoláció normál körülmények között is az egyik legnagyobb nehézség az egyedül nevelő szülőknél.

A mostani bezártság és magukra utaltság ezt most megsokszorozza. Ugyancsak nehezítő tényező a mostani járvány azokban az esetekben, ahol a szülők közt nem működik jól a kommunikáció. A kapcsolattartás, a gyerek szülők közötti mozgása egyébként is sok családnál neuralgikus pont, most ez még nehezebb lett.

Hogy tudtok nekik segíteni? Eddig általában különböző programokra bejártak az intézménybe.

Gyakorlatilag az első naptól keressük a megoldásokat, és azonnal átalakítottuk a működésünket. Amit tudtunk, áttettünk a virtuális világba, amiket pedig új segítségként fontosnak tartottunk elkezdeni, azt elkezdtük. Azokat a szolgáltatásokat például, amik már korábban is nagyon keresettek voltak, most is nyújtjuk, mert a járvány alatt is nagy szükség van rájuk. Ilyen a jogi segítségnyújtás, pszichológiai segítség, munkavállalási segítség és állásközvetítés, ez most nagyon időszerű lett sok családnál. 

Hány családról tudsz, ahol a szülő már el is veszítette az állását?

Pontos számot nem tudok mondani, de most a korábbinál is többen keresnek meg minket azzal, hogy állást keresnek, miközben jóval kevesebb az elérhető állás. Természetesen ezek mind vagy telefonon vagy online zajlanak (a kormány szombaton azt közölte: április elejétől naponta 4000 ezren veszítik el állásukat, közel 30 ezren lettek állástalanok márciusban).

De gyorsan kellett alkalmazkodnunk a gyerekek segítésében is.

A korrepetálással pár nap alatt átálltunk, nemcsak mi, hanem az összes tanárunk is az online formára. És most nem kizárólag korrepetálásról beszélünk, hanem egyáltalán az otthoni tanulás támogatásáról.

Ennek előnye is van, hiszen korábban csak az Egyszülős Központban tudtunk korrepetálást szervezni, most viszont bárhol, bárki be tud kapcsolódni. Ez részben hasznos a gyereknek, de legalább ilyen hasznos a szülőnek is, aki kap egy órát, amikor nem kell a gyerekkel tanulnia és még egyet, amikor nem kell készülnie az órára.

nnek előnye is van, hiszen korábban csak az Egyszülős Központban tudtunk korrepetálást szervezni, most viszont bárhol, bárki be tud kapcsolódni. Ez részben hasznos a gyereknek, de legalább ilyen hasznos a szülőnek is, aki kap egy órát, amikor nem kell a gyerekkel tanulnia és még egyet, amikor nem kell készülnie az órára.

Tudtok bármilyen anyagi támogatást is adni a családoknak?

Támogatások és tárgyi eszközök formájában igen, erre most jobban ráálltunk – itt főleg élelmiszercsomagokra, tisztító- és tisztálkodószerekre, laptopokra, tabletekre gondolok. A nagyon nehéz helyzetben lévő családoknak arra van a legnagyobb szükségük, hogy étel kerüljön az asztalra és folyhasson tovább az élet. Egyelőre Budapesten és környékén tudjuk a legkönnyebben megoldani a kiszállítást, de az országos hálózatunknak köszönhetően egyre több városban van erre már lehetőség. Folyamatosan építjük a segítők körét és igyekszünk válaszolni a bejövő kérésekre. Felajánlásoknak köszönhetően éppen a héten kaptunk tíz darab laptopot, illetve tabletet, amik azoknál a családoknál jelentenek nagy segítséget, ahol a gyerek otthoni tanulásának nincsenek meg a technikai feltételei. Nagyon örültünk ennek az ajándéknak, tíz család számára már meg fog oldódni az órák követése és a leckeírás.

Említetted, hogy a mentális teher, az izoláció legalább akkora teher. Ezt hogy kezelitek? 

Azok a családok fogják jobban átvészelni a mostani időszakot, akik mentálisan is képesek lesznek talpon maradni. Ennyi hirtelen rájuk szakadt teherrel, ráadásul sokszor teljesen egyedül, segítség nélkül ez nem könnyű. Ehhez adhat segítséget a közösség megtartó ereje, az a támasz, amit csak más felnőttek tudnak nyújtani. Az eddig is meglévő lelki segítségnyújtáson kívül elindult a stresszoldás című programunk és az „énidő a karanténban” csoport, ahol ki lehet ereszteni a gőzt, tanácsot lehet kérni, lehet panaszkodni, lehet gyengének lenni. Ugyancsak ebben tudnak segíteni azok a videók, amik különböző témában adnak tanácsot, segítséget, támogatást akár a gyerekkel, akár a volt párral, akár általában a mostani egyszülős élethelyzettel kapcsolatban. Most kezdtük el ezt a sorozatot, mert azt tapasztaljuk, hogy a szülők szívesebben néznek videókat akkor, amikor egyébként is holtfáradtak.

És ami még fontos: igyekszünk minél több emberhez eljuttatni azt az üzenetet, hogy figyeljenek kicsit jobban a környezetükben lévő egyszülős családokra. Munkaadóként, szomszédként, főbérlőként, barátként, családtagként vegyék észre, ha a család nehéz helyzetbe került, és próbálják meg végiggondolni, hogy miben tudnának nekik segíteni. Néha egy apróság is rengeteget tud jelenteni, egy bevásárlás, hetente egyszer ebédfőzés vagy akár mesélés a gyereknek telefonon, amíg a szülő leülhet dolgozni.

A szülőknek pedig – a gyerekkel élőknek és a különélő szülőknek egyaránt – igyekszünk mindenhol elmondani, hogy a gyerekek érdekében és a saját érdekükben próbáljanak meg szót érteni egymással.

Bármennyire is dühösek egymásra, legalább a mostani időszakban próbálják meg ezt félretenni egy időre. A gyerek legalapvetőbb érdeke, különösen most, amikor ő is tele van félelemmel, bizonytalansággal, hogy érezze a két szülő nyújtotta biztonságot és megmaradhasson a kapcsolata a szüleivel akkor is, ha most nehéz a kapcsolattartás, a látogatás. Ez most nem a viták és a győzelmek ideje, ez most az emberség ideje.  

Borítókép: az Egyszülős Központ Budapesten.

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.