Legyél jobb!

Így lehetsz sikeres, ha nálad idősebb kollégákat kell irányítanod

Forbes
2018. január 15. 3 perc olvasás

Most, hogy az új generációk sokkal hamarabb, akár a húszas évek elején vagy közepén kerülnek a munka világába, egyre több olyan helyzet jelentkezik, amikor a vezető és a beosztottak között nagy a korkülönbség – az utóbbiak javára. De mit kezdjünk ezzel?

Ashley Stahl, az amerikai Forbes vendégszerzője 23 évesen tartotta első vezetői értekezletét a Pentagonban, és ahogy azt a karrier-tanácsadásain is hangsúlyozza: erős elvárásokkal kell rendelkeznünk magunk felé, ha fiatal vezetőként sikeresek akarunk lenni. Az életkorunk sokak szemében szálka lehet, de ha magabiztosan, odaadással és annak tudatában dolgozunk, hogy nem véletlenül vagyunk abban a pozícióban, ahol, az esetleges negatív hozzáállás nem kell, hogy hatással legyen a munkánkra. Érdemes azonban néhány alapelvet követni.

Tedd félre az egódat

A csapatod nem azért dolgozik neked, hogy szeressenek és nem is kell legjobb barátoknak lennetek. Ha úgy érzed, hogy idő kell ahhoz, hogy elfogadják a helyzetet, melyben egy náluk fiatalabb személy a főnökük, az egód helyett azzal törődj, hogy valóban figyelsz-e a visszajelzéseikre.

Használd a tapasztalatukat

Ha nálad jóval idősebb kollégáid vannak, esélyes, hogy hozzád képest több évtizednyi előnyük van munkatapasztalat terén. Ahelyett, hogy rögtön mindent megújítanál, vagy remek ötletekkel söpörnéd el a meglévő rendszer minden elemét, hallgasd meg őket és hagyatkozz a tapasztalatukra. Ezzel az önbizalmukat is növeled.

Találd meg számukra a megfelelő motivációt

Hatalmas különbség lehet abban, amit a baby boom generáció vagy az ezredforduló generációja motiválónak tart. Amikor megismered a csapatodat, próbáld meg felmérni, hogy mik lehetnek a motivációik a munkában. Míg a fiatalok folyamatos visszajelzésekre éheznek és lelkesíti őket, ha villog a „bejövő üzenet” felirat a telefonjukon, az idősebb generációk többre értékelhetik, ha a munkahelyük biztosítja a család-munka egyensúlyt.

Segítsd hozzá őket új képességekhez, javasolj mentorálást

Nehézséget jelenthet ugyanarra a tempóra és stílusra hozni a csapatot: ha van, aki például laptopon jegyzetel, míg más a papír-ceruzához ragaszkodik, nehezebb lehet a kommunikáció. Javasolj formális mentorrendszert, amiben minden fél új készségekhez juthat, és ahol nem feltétlenül klasszikus alá-fölérendeltséget jelent az életkor.

Viselkedj vezetőként

Ne legyen megkérdőjelezhető, hogy te vagy a vezető és ne legyen rád hatással az életkoroddal kapcsolatos megnyilvánulás. Ha megköveteled a pontos, hatékony munkát, tartod a határidőket és komolyan veszed a meetingeket, egy idő után az életkorod csak egy szám lesz. Hosszú évtizednyi sikeres munkával – még előtted.