Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hogyan akadályozd meg, hogy egy robot elvegye a munkád?

A PWC egyik friss tanulmánya szerint az amerikai munkahelyek 38 százalékát veszélyeztetik a robotok a következő 15 évben. Magyarország tekintetében biztosan alacsonyabb számokkal kalkulálhatunk, de közel sem lehetetlen, hogy 10-15 éven belül minden negyedik, ötödik állást mesterséges intelligencia, vagy egy robot vesz át. Ezek a változások pedig már messze nem csak a kék galléros munkavállalókat fogják érinteni. Fel vagyunk készülve?

Science fiction vagy science fact?

Gyakran tapasztaljuk itthon, hogy még az üzleti szektor is kicsit meseszerűen hallgatja a mesterséges intelligenciáról, önvezető autókról, 3D nyomtatásról, nanotechnológiáról szóló kutatások eredményeit, potenciális hatását életünkre. A változások olyan gyorsak, hogy már fel sem tűnik mennyi minden automatizálódott az elmúlt években a környezetünkben.

Amikor az Uber-alapító Travis Kalanik arról beszél, hogy 5-10 éven belül a legtöbb taxi már önvezető lesz, itthon még a saját állásunkat biztonságban érezzük.

Biztosan távoli jövőről van szó?

Néhány napja egy piacvezető cég bejáratánál a kedvetlen, láthatóan elfoglalt recepciós hölgy már csak az ipad felé intett, hogy regisztráljuk magunkat. Egymásra nézve az ugrott be, hogy ő már nem sokáig fog itt ülni, hiszen nincs hozzáadott értéke a munkához. Hasra ütve, hasonló sorsra juthatnak például a bolti eladók, banki alkalmazottak, ügyfélszolgálaton dolgozók, vagy akár a légiutaskísérők is, és a sor vég nélkül folytatható. (Akár a vezérigazgatóig…!)

Kedvetlen robot helyett, mosolygó robot

Ha megvizsgáljuk jövőbeli karrier kilátásainkat, akkor érdemes végiggondolni, mennyivel is vagyok jobb, több, értékesebb egy robotnál, vagy bármely mesterséges intelligenciánál. Az elemzés eredménye nem túl rózsás. Életünk nagy részében mi is robotpilóta üzemmódban működünk, ahogy ezt a tudatos jelenléttel foglalkozó kutatók számos alkalommal kimutatták. Automatikusan kelünk fel, öltözünk, járunk, vezetjük az autónkat, eszünk, vagy éppen emailezünk. Sajnos kommunikációnk, emberi interakcióink többsége is végtelen alacsony tudatossággal működik.

Hány valóban értelmes meetingen ülünk egy adott héten? Hány találkozó tartalmára tudunk egyáltalán visszaemlékezni?

A robotpilóta, vagy automatikus cselekvő üzemmód természetesen egy védekező mechanizmus is, hiszen energiát spórol, csökkenti a stresszt és növeli a hatékonyságot.

A cselekvő üzemmódnak van még egy munkáltatói szemmel igazán hátrányos jellemzője. A robotpilóta tudat mindig a jövőben, vagy a múltban van, soha nem az adott pillanatban. A Harvard egyik önkitöltős (vagyis végtelenül optimista) kutatása szerint mindössze az időnk 47 százalékában vagyunk a jelenben, az időnk felében a tudat vándorol. Ez alapján már mindenkit csak félállásban kéne fizetni?

Egy robot, amíg áramot kap, a jelenben van, teszi a dolgát és vezetői motiváció nélkül is mosolyog. Bajban vagyunk?

Mindfulness, mint alapkompetencia

A kérdés egyszerű: mire nem képesek (egyelőre) a robotok? Tudatosságra, empátiára, együttérzésre, bizalomra, emberi kapcsolatok kialakítására és megőrzésére.

Az emberi kapcsolatok megőrzése egy időigényes, drága, de kifejezetten egyedi aspektusa az emberi természetnek.

Meggyőződésünk, hogy az üzleti szférának bölcsebbé kell válnia és ismét sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni az emberi kapcsolatokra, hiszen bármilyen „cool” is elsőre, senki nem akar egy robottal kapcsolódni.

Az éber jelenlét egy olyan készség, mely számos képesség és kompetencia fejlesztésének az alapja. Lényegében azt jelenti, hogy megtanuljuk figyelmünket minél nagyobb mértékben tudatosan a jelen pillanatra irányítani. A mindfulness kiváló és szükségszerű alapja kommunikációnk, érzelmi intelligenciánk, vezetői képességeink fejlesztésének. Az éber jelenlét erősíti empatikus készségünket, segít figyelni másokra, látni, hallani őket. Megtanít arra, hogy többet legyünk az adott pillanatban, ahol magasabb tudatossággal kreatívabbak és innovatívabbak lehetünk. És máris lenyomtuk a robotot az állásinterjún.

A szerzők, dr. Szilágyi Judit és Schieszler Tamás a mindfulness.work  keretében tanácsadóként és szervezetfejlesztőként elsősorban az üzleti szféra képviselőit támogatják a tudatos jelenlét képességének, a mindfulnessnek az elmélyítésében.

Oszd meg!