Legyél jobb!

Halogatós típus vagy? Nehezen koncentrálsz? Érdekelni fog a Pomodoro-technika!

Péter Szántó
2016. november 01. 3 perc olvasás

Gondoljunk bele, milyen jól jönne néha, ha 48 órát csinálhatnánk a 24-ből. Saját üzletet építeni egyáltalán nem egyszerű. Rengeteg dologra kell koncentrálnod, anélkül, hogy elvesztenéd a fókuszod a fő feladatodról. Mióta lediplomáztam, vállalkozó vagyok, így a lehető legjobban kellett ütemeznem és menedzselnem a napjaimat. De ezek a produktivitási szokások nem csak a vállalkozóknak hasznosak, bárki nyerhet vele magának egy kis időt. Az második részben (volt egy első is) szeretném bemutatni egy másik nagy kedvencemet: A Pomodoro-technikát.

A Pomodoro-technika

A Pomodoro-technika lényegében a nagy projekteket osztja fel kisebb, teljesíthetőbb feladatokra. Ezek a tevékenységek az egész napra vannak beosztva, és előre meghatározottak a szünetek hozzá. Minden egyes feladat maximum 25 percet vehet igénybe, míg a szünetek 5-30 percesek, függően attól, hogy mennyi időre van szükséged a feltöltődéshez. A technika neve a konyhai (paradicsom formájú) időzítőről kapta a nevét, amely 25 perces intervallumokban működik.

Itt egy egyszerű, 6 lépéses útmutató, hogy hogyan használd:

-Válassz egy feladatot, amin dolgozol

-Állítsd be az időzítődet 25 percre, vagy más időtartamra, ami neked bevált

-Dolgozz, ameddig nem csörög az időzítőd

-Amikor csörög az időzítő, tarts 5 perc szünetet

-3 ilyen pomodoro után tarts egy kb. fél órás szünetet

-Addig ismételd, amíg kész nem vagy

Ezt használva jobban és hatékonyabban fogsz tudni tervezni, és eredményesebb leszel. Nagyszerűen használható GTD-vel, mivel már részfeladatokra osztottad a projektet.

Ha sikerül szokássá válnia, nem is fogod hamarabb abbahagyni, és itt az ideje, hogy bonyolultabb feladatokat végezz, vagy hosszabb intervallumokra használd a Pomodorot. A szünetekben ne a munkán járjon az eszed. Menj sétálni, tornázz, hívd fel az egyik barátodat, vagy olvass egy vicces bejegyzést.

Használom-e minden nap a Pomodorot? Nem! Pedig jó lenne… De van olyan, hogy leülök egy feladat elé, és órák mennek el. Az is előfordul, hogy két tárgyalás között nem indítom el, csak végigmegyek az e-mailjeimen, vagy egy ajánlatot készítek.

Számomra a kulcs az volt, hogy jó pár hétig, sőt, talán egy hónapig valóban teljesen ráerőltettem magamra, forszíroztam,hogy a szokásommá váljon.

Volt már veled olyan, hogy egy perccel az ébresztő előtt kipattant a szemed? Na, a Pomorodo pont ilyen. Ha elég ideig kötelezed magad a használatára, akkor rá fog állni a gondolkodásod, és kb. fél órás intervallumokban tart az agyad egy szünetet. Másfél óránként pedig egyszerűen már spontán jön számomra, hogy felkelek, mászkálok egy kicsit.

Az egésznek a lényege, hogy flow-ba kerülj, és koncentrálj folyamatosan. Soha ne hagyd, hogy félbeszakítsanak.

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tajgai, véleményük nem feltétlen tükrözi a Forbesét.