Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Ha mindenki a saját háza táján sepreget, nem fogunk ökoszisztémát építeni

Az elmúlt fél évben megtanultuk, hogy a bizalom, az agilitás és az összefogás növeli a torta méretét: a civil szférában legalábbis mindenképp ez a járvány egyik legnagyobb tanulsága. Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodójának véleménycikke.

A jelenlegi válság más, mint a többi. Nem csak gazdasági, hanem egészségügyi és humanitárius krízis is. Nagyobb szükség van a civil szférára, mint valaha, de paradox módon, a támogatói kör meggyengülése miatt, a civil szervezetek túlélése is kérdéses.

A Covid-19 által okozott kihívásokra sok helyről egyértelmű volt a válasz: agilitás. Víziók és működési modellek lettek egy hétvége alatt újragondolva. Mi az Amigossal három kérdést tettünk fel magunknak: Mire van szükség? Mit tudunk? Mit akarunk? Ezt követően jött a felismerés, hogy az Y, Z generáció számára korábban alig ismert tényezővel is számolnunk kell: mire van lehetőség?

Hiába van meg a „Covid-kompatilibis” működési modellünk, az adományokból élő szervezetek kiemelkedően kiszolgáltatottak egy válság idején. Nézzük, hogyan tudunk civil szervezetként mégis túlélni a pandémia közben, után.

Elég hamar kiderült, hogy arra, amiben az Amigos a legjobb, vagyis a beteg gyerekekkel való  személyes kórházi foglalkozásokra most nincs lehetőség. Mindent áttereltünk az online térbe, valamint a beteg gyerekek mellett nehéz helyzetben lévő gyerekeknek is fejlesztettünk egy programot. Ezáltal olyan támogatói források is megnyíltak, amelyekre korábban nem számítottunk. Ne felejtsük el, hogy nemcsak a támogatottak, hanem nagy eséllyel a támogatók is újraalkották a támogatási filozófiájukat.

Egy új egyensúlynak kell beállnia a piacon, ahol támogató és támogatott nem feltétlenül ugyanaz, mint eddig.

Át kell gondolnunk, kik azok, akik az eddigi céljaink mellé nem álltak be, de az új tevékenységünk már beleillik a támogatási profiljukba (pl. ha eddig offline működtünk, de most áttérünk az online térbe, ne feledkezzünk meg a digitalizációt segítő vállalatokról); vagy kik azok, akik kifejezetten a járványban segítő szervezetek mellé állnak. Talán elsőre nem egyértelmű, de mi is rá tudunk kapcsolódni a megváltozott helyzetben való segítségnyújtásra, ezzel új lehetőségeket teremtve. Járjunk nyitott szemmel, de ne feledkezzünk meg a régi támogatókról sem. Higgyünk a lojalitásban és egymásban. Ha egy régi partner most nem tud mellettünk lenni, később majd visszatér. Nem csak nekünk nehéz most!

Meggyőződésem, hogy a segítségnyújtás nem egyirányú kapcsolat, partnerségekben a jövő. Nem csak a forprofit tudja segíteni a civil szektort és a nonprofit összefogás is a megoldás része.

A Mosoly Alapítvánnyal korábban nem merült fel az együttműködés, pedig, ha más-más módszerrel is, de ugyanazért küzdünk. Most közös programba fogtunk. Az Indahouse adománygyűjtésébe követként szállt be az Egyesület az Inkluzióért. Más a víziójuk, mégis bevállalták, hogy együtt növelik a tortát.

Ha mindenki a saját háza táján sepreget, talán rendet tudunk tartani, de ökoszisztémát nem fogunk építeni. Most végre kollektívan kezdtünk gondolkodni és verseny helyett együtt fejlődni. 

Kiemelt szerepet kaptak az olyan szemléletformáló kezdeményezések, mint például az Appy, ahol a segítő szervezetek nemcsak tanácsadást kapnak a profiktól, hanem egy biztonságos teret is adnak a bent lévő kezdeményezéseknek, hogy egymástól is tanuljanak. Egy közösség, ahol bízunk annyira egymásban, hogy megosszuk a nehézségeinket, így civil civilt segítve tud előrébb jutni, nem csak „a gazdag” forprofitra kell hagyatkoznia.

Az elmúlt hat hónapban megtanultuk, hogy a bizalom, agilitás és összefogás növeli a torta méretét. Nem a verseny a feladatunk, hanem hogy megtaláljuk a legjobb közös utat a fenntartható, lehető legnagyobb társadalmi haszon érdekében.

Forgács-Fábián Sára
az Amigos a gyerekekért Alapítvány megálmodója, a kuratórium elnöke

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

Borítókép: Az Amigos csapata Vecsei H. Miklóssal (felső sor, bőrkabátban, alatta Forgács-Fábián Sára). Fotó: Amigos a gyerekekért Alapítvány

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”