Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ha magasabb a fizetésünk, jobban bírjuk a főnököt

A jobb fizetés javítja a vezetők és beosztottak közti viszonyt – derült ki a Paylab.com nemzetközi bér-összehasonlító portál 11 európai ország 52 ezer munkavállalója körében nyáron készített felméréséből. A megkérdezettek kétharmada egyenesen barátinak ítélte a viszonyát a felettesével.

A Paylab felmérésében tízből négy ember semlegesnek vagy negatívnak ítélte a kapcsolatát a főnökével, a megkérdezettek 35 százaléka pedig kölcsönös távolságtartásról számolt be. A munkavállalók további 4 százaléka jellemezte egyenesen fagyosnak, illetve barátságtalannak a viszonyukat. A válaszadók 61 százaléka pedig barátinak ítélte a kapcsolatát a főnökével. Nekik átlagosan 14 százalékkal magasabb a fizetésük, mint azoknak, akik nincsenek jóban a felettessel.

Kiderült az is, hogy azok a dolgozók, akik az országos átlag felett keresnek, jobb kapcsolatot ápolnak a közvetlen felettesükkel, mint az átlag alatt kereső munkatársaik. A megfelelő jövedelem tehát a főnök-beosztott kapcsolat egyik alappillér. Ez a különbség a felmérésben résztvevő összes országban megmutatkozott.

A hiányosságokat is felmérték. A munkavállalók egyetértenek abban, hogy a modern vezetőknek leginkább a méltányosság, az őszinteség és a kommunikáció területén vannak hiányosságaik. Ezek azok a tulajdonságok, amelyekkel az alkalmazottak a legritkábban találkoznak. Azok, akik barátként tekintenek a főnökre, úgy ítélik meg, hogy azok nem elég bátrak és nem kreatívak, illetve határozatlanok. Azok, akik az országos átlag felett keresnek, leginkább a karizmát hiányolják – áll a közleményben. A főnökkel fagyos viszonyt ápoló alkalmazottak szerint leginkább az elismerés, a munkatársak tisztelete és a bizalom hiányzik. Ezek a dolgozók kételkednek leginkább a főnök alkalmasságában, tapasztalatában és szakértelmében.

A felmérés azt is megerősítette, hogy a nők nehezebben tudnak érvényesülni a senior menedzseri pozíciókban. Egy alkalmazott ugyanis kétszer nagyobb valószínűséggel kap férfi főnököt, mint nőt. A női vezetők megítélése azonban hasonló a férfiakéhoz.

Oszd meg!